Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią
Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dziecka po urodzeniu, w pierwszych latach jego życia, a także w wieku dorosłym. Dieta kobiety ciężarnej powinna być dobrze zbilansowana. Zarówno niedobory pokarmowe, jak i nadmierne żywienie mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży.
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów.
-
Kategorie:
-
Książki »
-
Poradniki »
-
Kuchnia
-
Język wydania:
polski
-
EAN:
9788320063448
-
Liczba stron:
226
-
Wymiary:
16.5x23.5cm
-
Data premiery:
30.04.2021