Okolicznościowe, pamiątkowe wydawnictwo z okazji 100-lecia Polskiego Związku Łowieckiego. Autorzy omawiają historię łowiectwa w Polsce oraz zagadnienia związane z myśliwską bronią i kuchnią.Okolicz...więcej »
Podręcznik Mikrobiologii środowisk z zakresu mikrobiologii różnych środowisk, uwzględniający środowiska skrajne. Autor scharakteryzował wspólnotę bakterii, podał jej klasyfikację i me...więcej »
W książce w przystępny sposób objaśniono podstawy klasycznej gospodarki stawowej, tradycyjne metody hodowli oraz jej podstawy naukowo-przyrodnicze. Szczegółowo omówiono wszystk...więcej »
Studium Grzegorza Forysia to pierwsza tak kompleksowa próba opisu i wyjaśnienia protestów rolników w Polsce w okresie transformacji ustrojowej. Mamy do czynienia z dziełem dojr...więcej »
WIELKA KSIĘGA OGRODNIKA I DZIAŁKOWCA to kanon wiedzy ogrodniczej; książka nieodzowna dla każdego, komu marzy się własny kawałek zieleni! Zawiera odpowiedzi na setki pytań z wielu dziedzin ogrodnict...więcej »
Książka jest zbiorem pytań i odpowiedzi, wybranych i systematycznie zaprezentowanych, powiązanych tematycznie z podstawą programową kształcenia w zawodzie rzeźnik-wędliniarz.Treść książ...więcej »
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: ...więcej »
Słownik zawiera około 19 000 polskich terminów dotyczących szeroko pojętej produkcji rolniczej.Zawiera słownictwo związane ze wspólną polityką rolną Unii Europejskiej i ekologiz...więcej »
Rolnictwo precyzyjne to system rolnictwa w którym poszczególne obszary – „strefy produkcyjne” – pola uprawnego traktowane są z różnym nakładem środk&oac...więcej »
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych.Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na...więcej »
Słownik zawiera około 17 000 polskich terminów dotyczących szeroko pojętej produkcji rolniczej.Zawiera słownictwo związane ze wspólną polityką rolną Unii Europejskiej i ekologiz...więcej »
W książce przedstawiono w sposób nowoczesny, z uwzględnieniem norm Unii Europejskiej, zagadnienia dotyczące technologii, higieny produkcji produktów z mięsa drobiowego oraz jakości mi...więcej »
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z ...więcej »
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś o...więcej »
Walory poznawacze i utylitarne monografii sprawiają, że z jednej strony stanowi ona wkład do budowania teoretycznych podstaw polityki rolnej, z drugiej zaś wyniki te mogą być wykorzystane w działal...więcej »
Aktualny i kompleksowy podręcznik, w którym omówiona jest cała sfera finansów agrobiznesu. Autorzy uwzględnili w szczególności wspólną politykę rolną UE, ubezpiec...więcej »
„Opracowanie to istotnie poszerza naszą wiedzę dotyczącą sytuacji ludności wiejskiej w Polsce o niepewnych dochodach. Jest to fakt niewątpliwy. Oryginalny, samodzielnie zebrany i bardzo stara...więcej »
Autorka podejmuje problematykę roli sołtysów i sołtysek we współczesnych środowiskach wiejskich. Książka zawiera analizę mechanizmów obejmowania tej funkcji, działań i sieci ws...więcej »
Niniejsza publikacja obejmuje całość materiałów konferencji zorganizowanej przez France-Pologne pour l’Europe na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w dni...więcej »
Podjętym analizom przyświecało kilka celów – przede wszystkim przedstawienie fragmentu współczesnej rzeczywistości kulturowej w Polsce lokalnej. Ponadto – empiryczne przet...więcej »