Arak Picie w północno-zachodnich wioskach Bangladeszu
Arak produkowany z soku palmowego i daktylowego jest jednym z rodzajów napojów alkoholowych spożywanych przez niższą i średnią klasę w wiejskim Bangladeszu. W oparciu o badania empiryczne książka ta koncentruje się na piciu araku w połączeniu ze statusem społeczno-ekonomicznym i czynnikiem psychospołecznym w północno-zachodnich wioskach Bangladeszu. W ten sposób intensywnie badaliśmy 100 respondentów wybranych losowo z 6 wiosek północno-zachodniego Bangladeszu. Wyniki sugerują, że picie araku było istotnie związane z niskim statusem społeczno-ekonomicznym, masowym ubóstwem i psychospołecznymi czynnikami stresogennymi, z którymi zmagali się pijacy araki. Wyniki te pomogłyby naukowcom społecznym i behawioralnym zrozumieć picie araku na całym świecie, w tym w Bangladeszu. Wyniki pomogą również decydentom politycznym opracować politykę rozwoju społecznego i programy związane z ciężkim stanem zdrowia psychicznego osób pijących araki w Bangladeszu.