Biochemia jamy ustnej
Jest to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym. Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej. Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.
Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5725-6
- ISBN druku: 978-83-200-3872-9
- Liczba stron: 152
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz skrótów używanych w tekście 9
Słowo wstępne 11
Wprowadzenie 13
1. Chemia fosforanów wapnia 15
1.1. Wstęp 15
1.2. Apatyty 16
1.3. Fluoroapatyty 18
1.4. Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów 20
2. Chemia szkliwa 22
2.1. Cechy ogólne 22
2.2. Rozwój białek szkliwa 22
2.3. Organiczne składniki dojrzałego szkliwa 24
2.4. Nieorganiczne składniki szkliwa 26
3. Chemia zębiny i kości 29
3.1. Wstęp 29
3.2. Kolagen 31
3.3. Proteoglikany 33
3.4. Fosfoproteiny 34
3.5. Białka zawierające kwas y-karboksyglutaminowy (białka Gla) 35
3.6. Białka niekolagenowe 35
3.7. Składniki niebiałkowe 36
3.8. Składniki nieorganiczne 36
3.9. Faza nieapatytowa 37
3.10. Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu 38
3.11. Cement 38
4. Ślina 40
4.1. Wstęp 40
4.2. Rola śliny w ochronie przed próchnicą 44
4.3. Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej 45
4.4. Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją 46
4.5. Działanie przeciwbakteryjne 47
4.6. Bufory śliny 46
4.7. Białka śliny 49
4.7.1. Białka bogate w prolinę 49
4.7.2. Stateryna 49
4.7.3. Histatyny 50
4.7.4. Laktoferyna 51
4.7.5. Lizozym 51
4.7.6. a-Amylaza ślinowa 51
4.7.7. Immunoglobuliny śliny 52
4.8. Jony wapnia i fosforanowe 53
4.9. Inne składniki 54
4.10. Ślina jako materiał diagnostyczny 54
5. Płytka nazębna 57
5.1. Błonka nabyta 57
5.2. Płytka nazębna 60
5.3. Płyn płytki nazębnej 62
5.4. Macierz organiczna płytki nazębnej 63
5.5. Bakterie płytki nazębnej 64
5.6. Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej 67
6. Kamień nazębny 72
7. Choroby przyzębia 75
7.1. Wstęp 75
7.2. Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis) 76
8. Kalcyfikacja zębiny i szkliwa 80
8.1. Wstęp 80
8.2. Utworzenie zarodka kryształu 81
8.3. Kalcyfikacja 82
8.4. Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów 86
8.5. Kalcyfikacja szkliwa 87
9. Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor 89
9.1. Wstęp 89
9.2. Fluorofosforany 90
9.3. Związki organiczne fluoru 91
9.4. Pobieranie i wydalanie jonów fluoru 92
9.5. Rozmieszczenie fluorków w ustroju 93
9.6. Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów 95
10. Fluor a ubytki próchnicze 96
10.1. Wstęp 96
10.2. Fluor w ślinie i płytce nazębnej 96
10.3. Źródła fluoru w płytce nazębnej 97
10.4. Wiązanie fluoru w płytce nazębnej 98
10.5. Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii 99
10.6. Fluor a „rozpuszczalność" zębów 100
10.7. Fluor i węglany w ubytkach szkliwa 101
10.8. Kliniczne oznaki remineralizacji 102
11. Biochemiczne aspekty ubytków zębowych 108
11.1. Wstęp 108
11.2. Początkowe uszkodzenie szkliwa 111
11.3. Próchnica zębiny i zapalenie miazgi 114
11.4. Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych 118
11.5. Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków 119
11.6. Rola bakterii w próchnicy 126
11.7. Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych 129
11.8. Dieta a próchnica 133
Piśmiennictwo 135
Piśmiennictwo 138
Skorowidz 148