MENU

Eprasa: Rolnictwo

ZAWĘŹ WYNIKI
Znaleziono: 35
Przeglądaj:
Sortuj według:
Popularność malejąco
Wyświetl:
20

Przyroda i Technologia. Rocznik Wydziału Politechnicznego

Redakcja: Joanna Szaciło
Niniejszy numer pisma poświęcony jest zagadnieniom związanym z rolnictwem, jego rozwojem i przetwórstwem surowców rolniczych, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego.
ePrasa (pdf)
do koszyka
34,20 zł
36,00 zł

Wieś i Rolnictwo nr 2(187)/2020

Wydawca: Scholar
SPIS TREŚCIARTYKUŁYMarie-Claude Maurel, Guillaume Lacquement: Od gospodarstwa wielkoobszarowego do agrobiznesu: w stronę nowego kapitalizmu rolnego w Europie Środkowej?.[Fro...
ePrasa (pdf)
do koszyka
12,35 zł
13,00 zł

Wieś i Rolnictwo nr 1(186)/2020

Wydawca: Scholar
SPIS TREŚCIA r t y k u ł yMaria Halamska: Mieszkańcy wsi a zmiany polityczne (ciąg dalszy rozważań o stuleciu 1918–2018) [The Rural Population and Political Changes: C...
ePrasa (pdf)
do koszyka
12,35 zł
13,00 zł

Wieś i Rolnictwo nr 4(185)/2019

Wydawca: Scholar
Spis treści S t o l a t r o z w o j u p o l s k i e j w s i Monika Stanny: Ciągłość i zmiana – sto lat rozwoju polskiej wsi – wi...
ePrasa (pdf)
do koszyka
12,35 zł
13,00 zł

Wieś i Rolnictwo nr 3(184)/2019

Wydawca: Scholar
Spis treści [Contents]Editors’ Note, s. 7-10 Tran Thi Minh Thi: Institutional and Cultural Perspectives in Elder Care in Rural Vietnam [Instytucjonalne i k...
ePrasa (pdf)
do koszyka
12,35 zł
13,00 zł

Wieś i Rolnictwo nr 2(183)/2019

Wydawca: Scholar
Spis treści [Contents] Oskar Wolski: Digitalisation of Rural Areas and Agriculture in the EU Debate: How Far from What Research Says?, doi: 10.7366/wir022019/01, s. 7-30;
ePrasa (pdf)
do koszyka
12,35 zł
13,00 zł

Przyroda i Technologia. Rocznik Wydziału Politechnicznego Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. prof. Edwarda F. Szczepanika w Suwałkach

Niniejszy numer czasopisma poświęcony jest zagadnieniom związanym z przetwórstwem surowców rolniczych. Zawarte w nim publikacje omawiają innowacyjne rozwiązania i wdrożenia praktyczne...
ePrasa (pdf)
do koszyka
38,95 zł
41,00 zł

Ocena oddziaływania czynników meteorologicznych oraz terminu sadzenia cebul na kwitnienie i plonowanie tulipanów (Tulipa gesneriana L.)

Ojczyzną tulipanów są górzysto-stepowe rejony Środkowej Azji i obszar turecko-irański [De Hertogh i Le Nard 1993, Pavord 1999, Kamenetsky i Okubo 2013]. Rosną tam w warunkach klimatu ...
ePrasa (pdf)
do koszyka
10,45 zł
11,00 zł

Optymalizacja technologii uprawy róż w nieogrzewanych tunelach foliowych z wykorzystaniem metody przyginania pędów

Róża (Rosa L.) jest najważniejszym rodzajem roślin ozdobnych uprawianych na kwiat cięty. W światowym obrocie rynkowym kwiatami ciętymi od lat jest na pierwszym miejscu [Groshkoff i Yakimova ...
ePrasa (pdf)
do koszyka
9,50 zł
10,00 zł

Wykorzystanie metody termicznej sap-flow do określenia przepływu wody w pędach Physocarpus opulifolius (L.) Maxim. i Spiraea japonica L. oraz sposoby ograniczania stresu wodnego u tych roślin w uprawie kontenerowej

Dostępność zasobów wody słodkiej wysokiej jakości stale zmniejsza się. Na taki stan rzeczy wpływa wiele czynników. Do najważniejszych należą: zmiany klimatyczne, obniżanie i wyczerpyw...
ePrasa (pdf)
do koszyka
9,50 zł
10,00 zł

Syntetyczne oligodeoksynukleotydy klasy C z niemetylowanymi sekwencjami CpG jako składnik zwiększający immunogenność komercyjnej szczepionki dla cieląt zawierającej antygen IROMP Mannheimia haemolytica

Syndrom oddechowy bydła (BRDC – bovine respiratory disease complex) stanowi jeden z bardziej istotnych problemów zdrowotnych w odchowie cieląt i młodego bydła opasowego. Straty ekonomi...
ePrasa (pdf)
do koszyka
6,65 zł
7,00 zł

Reakcja wybranych agrofitocenoz na zróżnicowane dawki substancji biologicznie czynnych herbicydów

Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym od zawsze. W opinii rolników ich obecność w łanie jest wysoce niepożądana, ponieważ mogą być żywicielami chorób i szkodników oraz są konkur...
ePrasa (pdf)
do koszyka
16,15 zł
17,00 zł

Reakcja jęczmienia jarego nagoziarnistego i oplewionego uprawianego w krótkotrwałej monokulturze na zróżnicowane dawki herbicydów i międzyplon ścierniskowy

Duży udział zbóż w strukturze zasiewów w Polsce sprawia, że nawet gatunki wrażliwe na uprawę w monokulturze, jak pszenica ozima i jęczmień jary, wysiewane są w stanowiskach po sobie l...
ePrasa (pdf)
do koszyka
5,70 zł
6,00 zł

Ocena florystyczno-siedliskowa fitocenoz trwałych użytków zielonych obszaru Natura 2000 Dolina Wolicy PLH060058

Trwałe użytki zielone są zaliczane do najważniejszych półnaturalnych zbiorowisk roślinnych. W Polsce trwałe użytki zielone stanowią około 10% ogólnej powierzchni i około 21% użytk&oac...
ePrasa (pdf)
do koszyka
13,30 zł
14,00 zł

Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu

Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczynia...
ePrasa (pdf)
do koszyka
8,55 zł
9,00 zł

Ocena zmian w zbiorowiskach łąkowych w spekcie zachowania siedlisk pobagiennych

Autor: Mariusz Kulik
Ekosystemy trawiaste zajmują na kuli ziemskiej dużą powierzchnię, dostarczając zdrowej paszy dla zwierząt trawożernych i pełniąc wiele funkcji przyrodniczych. Regulują jakość powietrza, przechwytuj...
ePrasa (pdf)
do koszyka
8,55 zł
9,00 zł

Występowanie grzybów rodzaju Fusarium

Powierzchnia uprawy owsa w Polsce wynosi ok. 500 tys. ha, co stanowi 6,7% ogólnych zasiewów zbóż w naszym kraju i 10% produkcji światowej. Plon ziarna tego zboża z jednego hekt...
ePrasa (pdf)
do koszyka
12,35 zł
13,00 zł

Zmienność ontogenetyczna mięty (Mentha species) czynnikiem warunkującym zawartość składników bioaktywnych w surowcu

Różnorodność gatunkowa mięty, a także stosunkowo łatwa zdolność krzyżowania w obrębie gatunku, przyczyniły się do powstania wielu jej odmian botanicznych, regionalnych i uprawnych. W Polsce ...
ePrasa (pdf)
do koszyka
8,55 zł
9,00 zł

Behawioralne i fizjologiczne mechanizmy reakcji koni arabskich na bodźce stresowe

Reakcje koni na bodźce wywołujące strach mogą mieć istotne konsekwencje dla bezpieczeństwa zarówno ludzi, jak i zwierząt. Konie wykazują naturalną tendencję do reagowania szybką ucieczką w c...
ePrasa (pdf)
do koszyka
5,70 zł
6,00 zł

Przydatność technologiczna i kulinarna mięsa mieszańców pochodzących z krzyżowania dzika (Sus scrofa scrofa) z wybranymi rasami hodowlanymi świń

Autor: Anna Kasprzyk
Współczesne rasy świń są poddawane intensywnej selekcji w kierunku przyspieszonego przyrostu tkanki mięśniowej. Wzmożona synteza białek mięśniowych może doprowadzać do zmian fizjologicznych,...
ePrasa (pdf)
do koszyka
5,70 zł
6,00 zł
Znaleziono: 35
Przeglądaj:
Sortuj według:
Popularność malejąco
Wyświetl:
20