Historia Technik Budowlanych
To pierwsza z trzech książek z serii prezentującej z jednej strony metody stosowane w dawnym budownictwie, z drugiej współczesną wiedzę konserwatorską. Jest efektem wieloletniej działalności naukowo-badawczej i doświadczenia zawodowego Profesora Jana Tajchmana – prekursora współczesnych badań naukowych nad technologią, technikami i materiałoznawstwem historycznych budowli. Pierwszy tom dotyczy fundamentów, rusztowań, murów, więźb oraz sklepień. Jest polecany w szczególności studentom kierunków technicznych, architektury, uczelni plastycznych a także badaczom historycznej architektury oraz zawodowym konserwatorom zabytków.
Takiej pozycji książkowej dotyczącej szeroko pojętych technik budowlanych, zarówno pod względem tekstowym, jak i ilustracyjnym, jeszcze w rodzimej literaturze nie było. Zebranie wszystkich składowych elementów technik budowlanych, począwszy od posadowienia budowli aż po dachy, jest niezwykle cennym materiałem dla szerokiego grona specjalistów zajmujących się budownictwem historycznym, historią architektury, architektów i konserwatorów zabytków.
Z recenzji prof. dra hab. Ireneusza Płuski ,
Międzyuczelniany Instytut Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki, Warszawa - Kraków
kosciol sw Anny reduced.pdf(pdf)
113 KB
wysalanie reduced.pdf(pdf)
102 KB
konstrukcje dachowe 2 reduced.pdf(pdf)
153 KB
sklepienia 3 reduced.pdf(pdf)
127 KB
fundament reduced.pdf(pdf)
162 KB
Krosniewice reduced.pdf(pdf)
165 KB
konstrukcje dachowe reduced.pdf(pdf)
127 KB
sklepienia 2 reduced.pdf(pdf)
140 KB
sklepienia 4 reduced.pdf(pdf)
156 KB
wiezby reduced.pdf(pdf)
136 KB
sklepienia reduced.pdf(pdf)
139 KB
Przeczytaj fragment
kosciol sw Anny reduced.pdf(pdf)
113 KB
wysalanie reduced.pdf(pdf)
102 KB
konstrukcje dachowe 2 reduced.pdf(pdf)
153 KB
sklepienia 3 reduced.pdf(pdf)
127 KB
fundament reduced.pdf(pdf)
162 KB
Krosniewice reduced.pdf(pdf)
165 KB
konstrukcje dachowe reduced.pdf(pdf)
127 KB
sklepienia 2 reduced.pdf(pdf)
140 KB
sklepienia 4 reduced.pdf(pdf)
156 KB
wiezby reduced.pdf(pdf)
136 KB
sklepienia reduced.pdf(pdf)
139 KB
Zobacz więcej
Zobacz mniej