Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Historia polskiego smaku(Twarda)

Kuchnia, stół, obyczaje

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Produkt niedostępny
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Słowa kluczowe: obyczaje kulinarne kuchnia

Historia polskiego smaku

Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do "placówki zbiorowego żywienia".

Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.

To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.

Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.

Tadeusz Pióro, smakosz i kucharz domowy, felietonista kulinarny, wykładowca literatury amerykańskiej na Uniwersytecie Warszawskim zdążył już zachwycić się lekturą:

Historia polskiego smaku to nie tylko dzieje kultury materialnej, lecz naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w książkach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów – wszystkie te sprawy Maja i Jan Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny. Bardzo cenna jest zamieszczona w książce bibliografia. Pasjonaci kuchni zapoznają się z tym dziełem jednym tchem, ale będą też często do niego powracać. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa do 3 dni robocze
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier - dostawa do 2 dni roboczych
    • Poczta Polska (kurier pocztowy oraz odbiór osobisty w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch) - dostawa do 2 dni roboczych
    • ORLEN Paczka - dostawa do 2 dni roboczych
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Teoria socjologiczna a transformacja społeczeństwa polskiego

Tym, co łączy zebrane teksty jest również waga podejmowanych tematów oraz głębokość refleksji teoretycznej. Teoretyczna dociekliwość Ziółkowskiego, która wyniosła go na pozycję jednego z najbardziej znaczących polskich socjo...

Atrakcyjność Polski Mazowsza i Warszawy

W prezentowanej książce przedstawiono aktualne wyzwania z zakresu podnoszenia atrakcyjności i prowadzenia skutecznej promocji Polski, Mazowsza i Warszawy - stojące przed rządem, parlamentem, władzami samorządowymi i przedsiębiorcami. W publikacji zwr&o...

Mały słownik angielsko-polski i polsko-angielski

30 000 haseł, znaczeń, zwrotów i przykładów użycianajczęściej używane słownictwo brytyjskie i amerykańskiewymowadodatek gramatyczny lista przydatnych skrótów liczebniki główne i porządkow...

Miejskie historie

13 najlepszych czarnych nowel kryminalnych autora, który był prekursorem gatunku.13 tekstów, w których różni policjanci i detektywi - bezimienny przedstawiciel oddziału Kontynentalnej Agencji Detektywistycznej w San Fr...

Pozabiznesowe obszary wykorzystywania komunikacji marketingowej w warunkach polskich

Marketing już dawno przestał być domeną funkcjonowania przedsiębiorstw i innych podmiotów realizujących merkantylne cele i ukierunkowanych na działalność handlową. Społeczna ekspansja marketingu opiera się w zasadniczej mierze na podobieństwach,...

Masoneria polska 2020 Na rozdrożu historii

„Masoneria polska 2020. Na rozdrożu historii”, to kolejna książka Stanisława Krajskiego, w której pod lupę wziął masonerię i jej działania nie tylko na terenie Polski, ale i innych krajów świata.Autor, analizując s...

Historia administracji w Polsce 1764-1989

Najobszerniejsza publikacja źródeł w naukach historycznoprawnych.Ułatwia zrozumienie procesu zmian administracyjnych, ich przyczyn i okoliczności.Obszerne zestawienie najważniejszych aktów prawnych od czasów stani...

Słownik polsko-szwedzki szwedzko-polski

Słownik zawiera około 14000 haseł z zakresu słownictwa ogólnego, a także pewną ilość terminów specjalistycznych z różnych dziedzin takich jak: technika, medycyna, nauki przyrodnicze. W słowniku uwzględniono również pewien za...

Małe tablice Język polski 2019

Książka jest zbiorem najważniejszych informacji z gramatyki, ortografii i interpunkcji języka polskiego, przydatnym od najstarszych klas szkół podstawowych aż do matury.Seria „Małe tablice” to:- kompendium niezbędne...

Recenzje (1):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Dobrze ususzony ser bywał tak twardy, że nie nadawał się do gryzienia. Rąbano go więc na małe kawałki i po prostu ssano - jak cukierki...
To jeden z przykładów pożywienia ze stołów i spiżarni średniowiecznej Polski, barwnie opisanych w właśnie wydanej, najnowszej książce Mai i Jana Łozińskich. Jej zawartość, niczym wzorcowy konspekt, lekko, łatwo i przyjemnie wprowadza czytelnika w świat wszystkiego, co działo się wokół stołu w naszym kraju od Średniowiecza do lat 60. XX wieku.
Kulinaria i obyczaj przeplatają się z historią, podkreślając jej charakter i zmienność, cechy i zwyczaje ludzi, których status odzwierciedlał także sposób odżywania się i żywienia. Używane produkty sposób ich obróbki oraz sprzęty kuchenne to również swoiste wyznaczniki opisywanych czasów. Naszym zdaniem, to książka, która powinna wejść i - z pewnością - wejdzie na stałe do kanonu polskiej literatury kulinarnej.
Każda epoka ma na jej kartach barwny rozdział bogato ilustrowany przykładami zwyczajów.
I tak, na przykład: Bolesław Chrobry za niedopełnienie postu kazał wybijać żołnierzom ząb, za króla Sasa, zaś... „Prawdziwie szczęśliwego, idealnego życia nie wyobrażano sobie bez obfitego jedzenia i dobrych trunków, a rozkosze stołu ceniono sobie znacznie wyżej niż jakiekolwiek przyjemności”.

Czasy bardziej nam współczesne, bo lata powojennej i peerelowskiej Polski, są już mniej barwne, bo naznaczone odbudową zrujnowanego kraju, powszechnymi „niedoborami”, niedostatkami, czy łataniem zaopatrzeniowych dziur. Ale, ale... „Doprawdy, nie było łatwo sprostać wymogom polskiej gościnności, będąc skazanym na zakupy w peerelowskich sklepach...”.

Lekkość pióra autorów, czytelność i ich gruntowna wiedza podana jak... „na talerzu” oraz edytorskie ingrediencje - w postaci pieczołowicie dobranych, pięknych ilustracji, reprodukcji rycin, malarstwa, fotografii (od danych sprzętów kuchennych po XX-wieczne archiwalia), fragmenty starych ksiąg dworskich i kucharskich, a nawet plakaty reklamowe z czasów nie tak znów odległych - dopełniają smaku i kolorytu historii polskich kulinariów

Niezwykła to pozycja, godna uwagi zarówno przeciętnych „zjadaczy chleba”, adeptów polskiej sztuki kulinarnej, a nawet jej niekwestionowanych mistrzów.

Książkę wydaną przez Wydawnictwo Naukowe PWN koniecznie (!!!) trzeba mieć w domowych zbiorach, bo na jej karty można po wielokroć wracać.

„Historię polskiego smaku” Mai i Jana Łozińskich, przyjętą przez nas - czego nie ukrywamy - z niekłamanym entuzjazmem, umieszczamy na półkach wirtualnej „Biblioteczki” portalu, pod zakładką „Biblioteczka - Varia”, przytaczając wstęp znakomicie pobudzający do jej czytelniczego spokojnego, smakowitego... „konsumowania”.

Ocena: