Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU
Podręczniki akademickie

Historia polskiego smaku

(Twarda)

Kuchnia, stół, obyczaje

5.00  [ 1 ocena ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Historia polskiego smaku

Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do "placówki zbiorowego żywienia".

Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.

To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.

Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.

Tadeusz Pióro, smakosz i kucharz domowy, felietonista kulinarny, wykładowca literatury amerykańskiej na Uniwersytecie Warszawskim zdążył już zachwycić się lekturą:

Historia polskiego smaku to nie tylko dzieje kultury materialnej, lecz naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w książkach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów – wszystkie te sprawy Maja i Jan Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny. Bardzo cenna jest zamieszczona w książce bibliografia. Pasjonaci kuchni zapoznają się z tym dziełem jednym tchem, ale będą też często do niego powracać. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Słowa kluczowe: obyczaje kulinarne kuchnia

Inni Klienci oglądali również

Teoria socjologiczna a transformacja społeczeństwa polskiego

Tym, co łączy zebrane teksty jest również waga podejmowanych tematów oraz głębokość refleksji teoretycznej. Teoretyczna dociekliwość Ziółkowskiego, która wyniosła go na pozycję jednego z najbardziej znaczących polskich socjo...

Mały słownik angielsko-polski i polsko-angielski

30 000 haseł, znaczeń, zwrotów i przykładów użycianajczęściej używane słownictwo brytyjskie i amerykańskiewymowadodatek gramatyczny lista przydatnych skrótów liczebniki główne i porządkow...

Historia administracji w Polsce 1764-1989

Najobszerniejsza publikacja źródeł w naukach historycznoprawnych.Ułatwia zrozumienie procesu zmian administracyjnych, ich przyczyn i okoliczności.Obszerne zestawienie najważniejszych aktów prawnych od czasów stani...

Małe tablice Język polski 2019

Książka jest zbiorem najważniejszych informacji z gramatyki, ortografii i interpunkcji języka polskiego, przydatnym od najstarszych klas szkół podstawowych aż do matury.Seria „Małe tablice” to:- kompendium niezbędne...

Metodyka nauczania języka polskiego i konspekty zajęć w klasach IV-VIII

Nauczyciel znajdzie w poradniku niezbędną praktyczną wiedzę na temat planowania pracy z dziećmi, zasad i metod nauczania, sposobów organizacji lekcji, łączenia nauczania z ocenianiem – sposobów sprawdzania osiągnięć uczniów. ...

Miau Kompletna historia kota

Kiedy igram z moją kotką, któż wie, czy ona bardziej nie bawi się mną niż ja nią? Michel de Montaigne Na przestrzeni dziejów – w zasadzie już od neolitu – kot wywierał nieposkromiony wpływ na społeczeństwa i kultury: albo jako bóstwo, albo jako demon,...

Nowy słownik szkolny francusko-polski polsko-francuski

Nowy słownik szkolny francusko-polski, polsko-francuski PONS, zawierający 45 000 haseł i zwrotów, został przygotowany z myślą o uczniach rozpoczynających naukę w szkołach wszystkich typów, w tym także dla słuchaczy kursów językowyc...

Historia fotografii

Podręcznik ten ma być drogowskazem dla młodego fotografa, przewodnikiem umożliwiającym zrozumienie początków współczesnej fotografii.Od zarania dziejów ludzie poszukiwali sposobów na utrwalenie obrazu otaczającej...

Islamizacja Polski - pierwszy etap

Europa stanęła w obliczu zalewu islamskich imigrantów, co skutkuje rozszerzeniem się wpływów islamu na całą Europę. Kościoły są wyburzane, zamieniane na meczety. Powstają dzielnice całkowicie niezwiązane z europejskim dziedzictwem kulturo...

Recenzje (1):

Pisemne recenzje mogą być dodawane wyłącznie przez klientów zarejestrowanych w sklepie. Na liczbę gwiazdek wyświetlanych przy produkcie składają się również oceny produktów, dodanie których nie wymaga posiadania konta.

Publikujemy wszystkie recenzje produktów, zarówno pozytywne, jak i negatywne. Jeśli wiemy, że produkt został zakupiony przez recenzenta, oznaczamy to ikonką

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Dobrze ususzony ser bywał tak twardy, że nie nadawał się do gryzienia. Rąbano go więc na małe kawałki i po prostu ssano - jak cukierki...
To jeden z przykładów pożywienia ze stołów i spiżarni średniowiecznej Polski, barwnie opisanych w właśnie wydanej, najnowszej książce Mai i Jana Łozińskich. Jej zawartość, niczym wzorcowy konspekt, lekko, łatwo i przyjemnie wprowadza czytelnika w świat wszystkiego, co działo się wokół stołu w naszym kraju od Średniowiecza do lat 60. XX wieku.
Kulinaria i obyczaj przeplatają się z historią, podkreślając jej charakter i zmienność, cechy i zwyczaje ludzi, których status odzwierciedlał także sposób odżywania się i żywienia. Używane produkty sposób ich obróbki oraz sprzęty kuchenne to również swoiste wyznaczniki opisywanych czasów. Naszym zdaniem, to książka, która powinna wejść i - z pewnością - wejdzie na stałe do kanonu polskiej literatury kulinarnej.
Każda epoka ma na jej kartach barwny rozdział bogato ilustrowany przykładami zwyczajów.
I tak, na przykład: Bolesław Chrobry za niedopełnienie postu kazał wybijać żołnierzom ząb, za króla Sasa, zaś... „Prawdziwie szczęśliwego, idealnego życia nie wyobrażano sobie bez obfitego jedzenia i dobrych trunków, a rozkosze stołu ceniono sobie znacznie wyżej niż jakiekolwiek przyjemności”.

Czasy bardziej nam współczesne, bo lata powojennej i peerelowskiej Polski, są już mniej barwne, bo naznaczone odbudową zrujnowanego kraju, powszechnymi „niedoborami”, niedostatkami, czy łataniem zaopatrzeniowych dziur. Ale, ale... „Doprawdy, nie było łatwo sprostać wymogom polskiej gościnności, będąc skazanym na zakupy w peerelowskich sklepach...”.

Lekkość pióra autorów, czytelność i ich gruntowna wiedza podana jak... „na talerzu” oraz edytorskie ingrediencje - w postaci pieczołowicie dobranych, pięknych ilustracji, reprodukcji rycin, malarstwa, fotografii (od danych sprzętów kuchennych po XX-wieczne archiwalia), fragmenty starych ksiąg dworskich i kucharskich, a nawet plakaty reklamowe z czasów nie tak znów odległych - dopełniają smaku i kolorytu historii polskich kulinariów

Niezwykła to pozycja, godna uwagi zarówno przeciętnych „zjadaczy chleba”, adeptów polskiej sztuki kulinarnej, a nawet jej niekwestionowanych mistrzów.

Książkę wydaną przez Wydawnictwo Naukowe PWN koniecznie (!!!) trzeba mieć w domowych zbiorach, bo na jej karty można po wielokroć wracać.

„Historię polskiego smaku” Mai i Jana Łozińskich, przyjętą przez nas - czego nie ukrywamy - z niekłamanym entuzjazmem, umieszczamy na półkach wirtualnej „Biblioteczki” portalu, pod zakładką „Biblioteczka - Varia”, przytaczając wstęp znakomicie pobudzający do jej czytelniczego spokojnego, smakowitego... „konsumowania”.

Ocena: