MENU

Moja kuchnia w Paryżu

(Twarda)

Przepisy i opowieści

0.00  [ 0 ocen]
Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN

Moja kuchnia w Paryżu

DAVID LEBOVITZ był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem, z czego niemal 13 lat przepracował w słynnej kalifornijskiej restauracji Chez Panisse. W 1999 r. odszedł z branży restauracyjnej, żeby zająć się pisaniem. Od 2004 r. mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi cieszącego się ogromną popularnością bloga davidlebovitz.com. Jest autorem książek kucharskich oraz kulinarno-lifestyle'owego Słodkiego życia w Paryżu.
Upłynęło już dziesięć lat, odkąd David Lebovitz spakował swoje najcenniejsze książki kucharskie, wysłużoną żeliwną patelnię oraz laptopa i przeprowadził się do Paryża. W tamtym okresie kuchnia francuska zaczęła zmieniać swój wizerunek za sprawą nowego pokolenia szefów kuchni i domowych kucharzy – zwłaszcza paryskich – którzy do przyrządzania klasycznych francuskich potraw wykorzystywali produkty oraz techniki gotowania pochodzące z różnych stron świata.
W Mojej kuchni w Paryżu David prezentuje zarówno klasyczne, jak i mniej znane potrawy, oferując czytelnikom aż 100 przepisów na wytrawne oraz słodkie dania, które są odzwierciedleniem tego, co i jak jada się obecnie w Paryżu. Jest wśród nich nie tylko tradycyjna zupa cebulowa, cassoulet, kurczak w winie czy francuski tost z szynką i serem, ale również wieprzowina w sosie barbecue, tadżin z jagnięciny, pieczony kalafior z dukka, chrupiące kulki z dorsza z sosem tatarskim oraz sałatka z pszenicy z cykorią, warzywami korzeniowymi i granatem. Nie obejdzie się, rzecz jasna, bez deseru – mamy do wyboru czekoladową lawę ze słonym sosem karmelowym, kruche ciasteczka na kaczym smalcu, babkę z listkami laurowymi i pomarańczową glazurą, sernik francuski... i wiele innych. David dzieli się również z czytelnikami swoimi przemyśleniami i anegdotami, opowiadanymi z typowym dla niego dystansem i humorem, a także wspaniałymi fotografiami Paryża oraz potraw, które niezwykle trafnie oddają radości, blaski i cienie życia w kulinarnej stolicy świata.
***
Amerykanin w Paryżu i Paryż od kuchni – tak w jednym zdaniu można streścić dziesięcioletnią przygodę Davida Lebovitza z francuską kuchnią. Przygodę momentami zabawną, ale też egzotyczną – autor odkrywa dla nas miasto pełne kulinarnych wpływów, fobii, przyzwyczajeń i dań obowiązkowych. Świetna i świeża książka o kulinarnej stolicy świata, jakiej nie znamy!
Monika Powalisz, „Magazyn Smak”
***
Z blogiem Davida Lebovitza odkrywałam uroki życia w Paryżu: szukałam najlepszych croissantów i najlepszej kawy, chodziłam po warzywa na dzielnicowy targ i do starego sklepiku po miedziane patelnie. Poznałam chleb od Poilâne i dowiadywałam się czym są saucissons oubliés. To dzięki Davidowi poznałam francuskie smaki. Ciągle mam apetyt na więcej.
Małgorzata Minta, „Gazeta Wyborcza”
***
David Lebovitz – kucharz, który potrafi opowiadać lepiej niż większość autorów książek kulinarnych, pisarz, który mógłby być szefem kuchni każdej restauracji na świecie, i przede wszystkim – facet, który uwielbia jedzenie i gotowanie. To chyba najbardziej osobista z jego książek. Zawarte w niej przepisy przeplatane są opowieściami o blaskach i cieniach paryskiego życia. Musiałem kupić dwa egzemplarze – jeden trzymam w kuchni, a drugi obok ulubionego fotela do czytania.
Michael Ruhlman, autor książki kucharskiej Ruhlman’s Twenty
***
Otwierając tę książkę, czujemy się, jakbyśmy otwierali drzwi do Paryża. David nie tylko prezentuje w niej doskonałe przepisy, ale jak najlepszy przyjaciel zabiera nas na spacer po najsmakowitszym ze wszystkich miast na świecie. Idealna dla wszystkich miłośników francuskiej kuchni, Paryża i niepowtarzalnego stylu Davida.
Dorie Greenspan, autorka książki kucharskiej Around My French Table
***
David Lebovitz to jedyny w swoim rodzaju błyskotliwy gawędziarz i genialny znawca kuchni. Doskonale łączy lekki, chwilami wręcz satyryczny styl pisania z rozległą wiedzą kulinarną. To wymarzony przewodnik po Mieście Świateł.
Yotam Ottolenghi, współautor książki kucharskiej Jerusalem

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Kurier DPD - dostawa 1 dzień roboczy
    • Punkty odbioru DPD - dostawa 1 dzień roboczy
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • ORLEN Paczka - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Pocztex (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Słowa kluczowe: książka Kuchnia Diety

Inni Klienci oglądali również

15,29 zł
39,00 zł

O mojej córce

Green sprowadza się do Matki ze... swoją partnerką. Kobieta nie może pogodzić się z faktem, że jej córkę z inną kobietą łączy coś więcej niż przyjaźń. Wolałaby nie wiedzieć o różnych rzeczach i wciąż myśli, że Green byłoby łatwiej, gdyby ...
29,76 zł
44,90 zł

Kościoła nie ma

„Nie jest żadnym dla mnie usprawiedliwieniem to, że byłem tylko diakonem na przetrzymaniu i musiałem się grzecznie zachowywać w nadziei na powrót do łask i otrzymanie święceń. Bo w głębi duszy czułem, że to nie ma sensu i że żadnych święce...
29,90 zł
39,99 zł

Mordercza Adelka To nie moja wina

Jak przeżyć w świecie, w którym nikt nie traktuje dzieci poważnie? Oto przepis Adelki: weź sporą dawkę czarnego humoru, dodaj szczyptę czułości i chomika grizzly, który pomoże ci podbić świat. Adelka odkrywa, że aby zarobić duże pieniądz...
45,56 zł
59,00 zł

Notatki o mojej niewoli w Petersburgu w latach 1794, 1795 i 1796

Adam Jerzy Czartoryski w opublikowanej w 1860 roku obszernej biografii Juliana Ursyna Niemcewicza napisał o nim, że „(…) widział i przebył najważniejsze naszego wieku zdarzenia, niesłychane przewroty, olbrzymie szczęścia, nagłe klęski, wzn...
48,16 zł
69,00 zł

Moje Karpaty

Trzy Korony, Tarnica, Dziumbier, Chopok, Gerlach, Wielka Sywula, Howerla, Pietros Rodniański, Peleaga, Moldoveanu &ndash, nazwy tych szczytó,w wywołują szybsze drżenie serca u każdego miłośnika Karpat. To gó,ry kultowe, obiekty marzeń...
66,16 zł
89,99 zł

Kaczogród Moja snów dolina i inne historie z lat 1953-1954

Carl Barks (1901–2000) jest powszechnie uważany za najwybitniejszego twórcę komiksów osadzonych w uniwersum Walta Disneya, a także za legendę całego komiksowego medium. To mistrz fabuły i komiksowej narracji. Wymyślił wiele postaci ...
22,67 zł
39,90 zł

Mysz Tymoteusz i jeż Fryderyk Afera w Paryżu

„Mysz Tymoteusz i jeż Fryderyk. Afera w Paryżu”, autorstwa Dagmary Budzbon-Szymańskiej, to już trzecia część przygód dwójki przyjaciół demaskujących nieuczciwych koneserów sztuki. Tymoteusz i Fryderyk z polecenia nadkomisarza Johna Smitha udają się tym...
82,54 zł

Meet Me Halfway

Madison gave her heart to a boy at the age of sixteen, but all she got in return was a broken heart and a swollen belly.Alone with a baby and desperate f...
21,68 zł
32,00 zł

Na dnie w Paryżu i Londynie

George Orwell (1903-1950) – angielski pisarz, dziennikarz, uczestnik wojny hiszpańskiej po stronie republikańskiej, socjalista z przekonań, ale zarazem radykalny przeciwnik systemów totalitarnych. Uznawany za twórcę najwybitniejszyc...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!