Oczyszczanie wody Tom 2
Przedstawiamy najnowszą, zaktualizowaną i poszerzoną (dwutomową) uznaną i popularną na rynku książkę – pogłębione kompendium dotyczące oczyszczania wody.
Tom 2. Oczyszczanie wody nosi tytuł: Procesy jednostkowe oczyszczania wody.
W tym 2. Tomie Autorzy omawiają aspekty dotyczące procesów oczyszczania takich jak:
- koagulacji,
- sedymentacji,
- procesów membranowych,
- filtracji,
- odkwaszania wody,
- separacja membranowa,
-odżelazianie i odmanganienie
- dezynfekcji wody.
Tom 2. jest pełnym uzupełnieniem i dopełnieniem poprzedniego tomu 1., w którym opisano zagadnienia dotyczące jakości oraz wymagań stawianych wodzie przeznaczonej do spożycia.
Wyjątkowym wyróżnikiem na rynku książki Oczyszczanie wody jest już jej wielka popularność (poprzednich sześciu wydań), nazwiska wybitnych Autorów oraz sposób ujęcia i kompleksowość poruszanych kwestii.
Kompendium Oczyszczanie wody. Tom 2 kierowane jest do studentów i wykładowców inżynierii środowiska, inżynierii wodnej, budownictwa wodnego, ale również ochrony środowiska – wykładanych na politechnikach, uniwersytetach, uczelniach rolniczych czy przyrodniczych, a także do technologów oczyszczania wody.
Liczne odwołania do praktyki czynią z tej książki również bardzo dobry i praktyczny poradnik dla inżynierów – praktyków.
Przekazany mi do recenzji II tom książki „Oczyszczanie wody. Procesy jednostkowe oczyszczania wody” stanowi kontynuację opublikowanej już pierwszej części książki, noszącej tytuł Oczyszczanie wody. Tom 1. Jakość, zasoby i wymagania stawiane jakości wody. Wyd. 1 autorstwa Małgorzaty Wolskiej, Marii Świderskiej-Bróż i Apolinarego Leszka Kowala. O ile I tom zawierał informacje bardziej ogólne, poświęcone m.in. charakterystyce wód naturalnych, monitoringowi i sterowaniu systemami zaopatrzenia w wodę, wtórnym zanieczyszczeniom wody w systemach jej dystrybucji, ocenie ryzyka związanego ze spożyciem wody, czy też gospodarce ściekowo-osadowej w ZOW, to tom II ma charakter typowo technologiczny. (…) W każdym z rozdziałów tego tomu bardzo obszernie omówione zostały podstawy poszczególnych procesów jednostkowych wykorzystywanych do uzdatniania wód naturalnych, stosowane materiały i urządzenia, jak również omówione zostały zagrożenia związane ze stosowanie poszczególnych procesów. Wobec bardzo szybko postępujących zmian w zakresie rozwiązań stosowanych do uzdatniania wód na podkreślenie zasługuje fakt, że książka w obecnej wersji wykorzystuje informacje prezentowane we wcześniejszych wydaniach, jednakże została w bardzo szerokim stopniu zaktualizowana o najnowsze doniesienia literaturowe.
Prof. dr hab. inż. Małgorzata Kabsch-Korbutowicz,
Książka „Oczyszczanie wody” tom drugi jest siódmym wydaniem znanej i cenionej od wielu lat pozycji literatury naukowej z zakresu procesów stosowanych w technologii wody. Książka zawiera 13 rozdziałów, w tym 12 dotyczy jednostkowych procesów oczyszczania wody. Każdy z rozdziałów jest zredagowany w sposób jednolity i spójny. Opisano procesy stosowane w stacjach przygotowania wody powierzchniowej i podziemnej przed wprowadzeniem do systemów zaopatrzenia ludności w wodę do spożycia. Scharakteryzowano koagulację, sedymentację, flotację, filtrację, separację membranową, adsorpcję, odkwaszanie, usuwanie żelaza, usuwanie manganu, wymianę jonową, infiltrację i utlenianie chemiczne oraz dezynfekcję. Przedstawiono podstawy teoretyczne tych procesów, ich mechanizm, rodzaje urządzeń oraz zastosowanie w usuwaniu zanieczyszczeń z wody. Trzynasty rozdział dotyczy problemu powstawania produktów ubocznych utleniania, który coraz częściej jest badany i opisywany. Tematyka omawiana w drugim tomie książki jest aktualna i ważna gdyż z jednej strony identyfikuje się coraz więcej zanieczyszczeń w wodach, a z drugiej – konieczne jest zapewnienie zaopatrzenia ludności w wodę o odpowiedniej jakości. Wymagania co jakości wody przeznaczonej do spożycia są ciągle aktualizowane, a dalsze zmiany są opracowywane w kontekście ostatniej dyrektywy wodnej. Konieczne będzie poszerzenie zakresu badań analitycznych o mikrozanieczyszczenia wprowadzone na listę badań jakościowych. W odniesieniu do poprzedniego wydania recenzowana wersja książki jest uzupełniona i zaktualizowana z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych i technicznych. Książka jest bardzo przydatna nie tylko dla studentów, ale także dla pracowników naukowych, gdyż stanowi kompendium aktualnej wiedzy na temat procesów oczyszczania wody. Z pełnym przekonaniem rekomenduję ta książkę do wykorzystania w cyklu kształcenia obejmującym przedmioty związane z technologią wody.
prof.dr hab.inż. Maria Włodarczyk-Makuła,
Politechnika Częstochowska Wydział Infrastruktury i Środowiska
Fragment książki(pdf)
str. 199
72 KB
Fragment książki(pdf)
str. 284
70 KB
Fragment książki(pdf)
str. 3
116 KB
Fragment książki(pdf)
str. 504
108 KB
Przeczytaj fragment
Fragment książki(pdf)
str. 199
72 KB
Fragment książki(pdf)
str. 284
70 KB
Fragment książki(pdf)
str. 3
116 KB
Fragment książki(pdf)
str. 504
108 KB
Zobacz więcej
Zobacz mniej