Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU
Wirtualne Targi Książki - rabaty do -43%

Podstawy biotechnologii(Miękka)

Tytuł oryginalny: Basic Biotechnology

4.00  [ 3 oceny ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 109,00 zł
87,20
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 21,80 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 300 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.


Płatność elektroniczna
do 199,99 zł
od 200 zł do 299,99 zł
- ORLEN Paczka
8,99 zł
6,99 zł
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
8,99 zł
6,99 zł
- Kurier pocztowy
10,99 zł
8,99 zł
- InPost Paczkomaty 24/7
10,99 zł
8,99 zł
- Kurier
12,99 zł
10,99 zł

Płatność za pobraniem
do 199,99 zł
od 200 zł do 299,99 zł
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
11,99 zł
9,99 zł
- Kurier pocztowy
13,99 zł
11,99 zł
- Kurier
15,99 zł
13,99 zł

Podstawy biotechnologii

Nowoczesne kompendium biotechnologii - nauki XXI wieku!

Pierwszy od lat na rynku polskim kompleksowy podręcznik biotechnologii. Książka w unikalny sposób łączy zagadnienia biologii i bioprocesowania po to, aby udostępnić czytelnikowi pełny przegląd wiedzy biotechnologicznej. Wyjaśnia jej podstawowe zasady i pełny zakres przykładów ukazujących, w jaki sposób zasady te są stosowane - od początkowego substratu aż do końcowego produktu. Charakterystyczną cechą tego podręcznika jest omówienie społecznego odbioru biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego, co stawia tę naukę w szerszym kontekście.

Podręcznik składa się z dwóch części.

Część 1. Podstawowe pojęcia i reguły

Omówiono w niej: odbiór społeczny biotechnologii; biochemię i fizjologię wzrostu i metabolizmu; stechiometrię i kinetykę wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej; zarządzanie genomem Prokaryota; inżynierię genetyczną drożdży i grzybów strzępkowych; kinetykę procesów mikrobiologicznych; projektowanie i transfer masy w bioreaktorach; zasady pomiaru, monitoringu, modelowania i kontroli procesów biotechnologicznych oraz aspekty ekonomiczne produkcji.

Część 2. Zastosowania praktyczne

Obejmuje takie zagadnienia jak: wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesów biotechnologicznych; biotechnologia produkcji aminokwasów, kwasów organicznych, polisacharydów i olejów mikrobiologicznych, antybiotyków, enzymów i białek rekombinowanych oraz biotechnologia komórek roślinnych, kultur komórek ssaków i owadów; biotransformacja i zastosowania immunochemiczne.

Każdy z rozdziałów jest logicznie i trafnie podzielony na podrozdziały i zawiera ułatwiającą zrozumienie i przyswojenie treści dokumentację w postaci wykazu skrótów stosowanych w danym rozdziale, słowniczków terminów fachowych, licznych tabel, wykresów, schematów i fotografii, ramek z dodatkowymi informacjami. Po każdym rozdziale znajduje się spis literatury uzupełniającej.

Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów biotechnologii, biologii, bioinformatyki, licznych dziedzin nauk medycznych, rolniczych i pokrewnych wszystkich typów uczelni wyższych. Może być także doskonałym źródłem najnowszej, podstawowej wiedzy dla doktorantów, pracowników naukowych, osób interesujących się problemami współczesnej biotechnologii, jak również biotechnologów praktyków.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa do 3 dni robocze
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier - dostawa do 2 dni roboczych
    • Poczta Polska (kurier pocztowy oraz odbiór osobisty w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch) - dostawa do 2 dni roboczych
    • ORLEN Paczka - dostawa do 2 dni roboczych
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Podstawy zarządzania zakładem opieki zdrowotnej

Książka jest nowoczesnym podręcznikiem podstaw zarządzania zakładem opieki zdrowotnej!Publikacja obejmuje następujące zagadnienia:krytyczna analiza zasadniczych mechanizmów finansowania usług medycznych w Polsce,<...

ECDL Moduł 1 Podstawy technik informatycznych i komunikacyjnych

Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych (European Computer Driving Licence, w skrócie ECDL) jest świadectwem potwierdzającym, że jego posiadacz zdobył umiejętności w zakresie obsługi komputera i programów użytkowych po odbyciu międzynarodow...

ECDL B2 Podstawy pracy w sieci

Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych (European Computer Driving Licence - ECDL) potwierdza zdobycie umiejętności w zakresie obsługi komputera i programów użytkowych po odbyciu międzynarodowego systemu szkoleń. W Polsce licencji na szkole...

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Autorzy przedstawiają zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i poszczególne składniki pokarmowe. Omawiają rolę racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym. Podej...

Podstawy seksuologii

Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu seksuologii. Przedstawiono w niej seksualność człowieka od poczęcia, przez okres dojrzewania aż do starości. Omówiono najnowsze zagadnienia dotyczące metod diagnostyki, terapii i profilaktyki zaburzeń ...

Przyrodnicze podstawy gospodarowania przestrzenią

Procesy rozwoju zagospodarowania przestrzennego w kilku ostatnich dekadach mają w Polsce szczególnie dynamiczny przebieg. Gospodarowanie przestrzenią wymaga nie tylko głębokiej wiedzy o strukturze, funkcjonowaniu i przekształceniach zachodzących w s...

Podstawy systemów operacyjnych Tom II

Podstawy systemów operacyjnych to dziesiąte, najnowsze wydanie najlepszego na świecie podręcznika o systemach operacyjnych, stosowanego powszechnie na uczelniach wyższych w Polsce. Zawiera on klarowny opis zasad leż...

Fizjologia człowieka Podstawy

Podręcznik zawiera niezbędne wiadomości na temat fizjologii człowieka, uwzględniające najnowsze informacje przydatne w późniejszej nauce przedmiotów klinicznych. Przejrzysty układ książki pozwala na łatwe i selektywne korzystanie z poszczególnych parti...
60,00 zł

Podstawy zarządzania procesami

Publikacja porusza interesujące i aktualne problemy związane z nowoczesnym zarządzaniem przedsiębiorstwem z wykorzystaniem podejścia procesowego. Przeobrażenia zachodzące na światowych rynkach, zmiany technologiczne i cywilizacyjne, postępująca globali...

Recenzje (5):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Biotechnologia w Polsce jest stosunkowo młodą dziedziną nauki. Ja byłam pierwszym rocznikiem tego kierunku na moim Uniwersytecie. Podręcznik Podstawy biotechnologii jest trzecim uzupełnionym wydaniem książki, która wyszła nakładem Cambridge University Press. Wydawnictwu Naukowemu PWN należą się wielkie oklaski za ten trud.
Jest to pierwszy typowy podręcznik (wydany po polsku) z zakresu biotechnologii jaki trzymam w rękach. Cieszę się, że coś się zmienia w tym kierunku, bo zapotrzebowanie na tą dyscyplinę będzie narastało z roku na rok. Książka podzielona jest na dwa działy. Pierwszym z nich są podstawowe pojęcia i reguły. Zapoznamy się w nim z najważniejszymi zagadnieniami z zakresu biotechnologii przemysłowej i medycznej takimi jak: bioreaktory, inżynieria genetyczna i podstawowymi technikami jakimi jest PCR, transformacja bakterii czy elektroforeza. Drugi moduł skupia się na zastosowaniu praktycznym owoców biotechnologii przy produkcji antybiotyków, w ochronie środowiska czy hodowli komórkowej.
Podstawy biotechnologii to doskonałe kompendium wiedzy o tej błyskawicznie rozwijającej się gałęzi nauki. Tekst wzbogacony jest o czytelne i przejrzyste ryciny i schematy. Przyda się nie tylko studentom biotechnologii, ale także biologii, chemii czy ochrony środowiska a nawet uczelni rolniczych.

Ocena: 

"Podstawy biotechnologii" pod redakcją naukową Colina Ratledge oraz Bjorn Kristiansen to podręcznik skierowany przede wszystkim do studentów nauk przyrodniczych, medycznych, rolniczych i innych pokrewnych. Idealnie nadaje się również dla osób chcących poznać podstawowe procesy, pojęcia i reguły rządzące oraz występujące w świecie biotechnologii. Książka ta z pewnością znajdzie grono wielbicieli będąc nie tylko podstawowym źródłem wiedzy, ale i również może stanowić jej uzupełnienie. Przyswojenie i zrozumienie zawartych informacji w dużej mierze ułatwia język publikacji. Każde zagadnienie wyjaśnione jest w prosty, ale i szczegółowy sposób. Pomocne również jest zastosowanie w każdym podrozdziale schematów, rycin i fotografii mających na celu usystematyzowanie treści, ułatwienie ich zrozumienia oraz zapamiętania. W książce często przedstawione są również wzory przydatne w obliczeniach. Dobrze zostało określone ich podstawowe zastosowania. Dużym plusem jest również stosowanie wykazu skrótów używanych w danym rozdziale, przez co lektura książki i korzystanie z niej jest łatwiejsze.Zachwycać może dwuczęściowa struktura książki. Pierwsza część stanowi zbiór podstawowych pojęć i reguł. Ma ona na celu ogólne przybliżenie i opis podstawowych problemów. Za to kolejna część szeroko traktuje o praktycznym zastosowaniu procesów biologicznych czy biotechnologicznych w różnych dziedzinach. Ciekawym aspektem poruszanym w tej książce, a rzadko spotykanym w publikacjach tego typu jest omówienie społecznego odbioru biotechnologii, gdzie w sposób konkretny skupiono się przede wszystkim na ustaleniu obaw społeczeństwa związanych z użytkowaniem GMO i przedstawieniu argumentów potwierdzających lub zaprzeczających ich słuszność. Również interesującym rozdziałem jest ten związany z przedsiębiorczością w biotechnologii. Określa zastosowanie biotechnologii m.in. w medycynie oraz rolnictwie, a następnie ukazuje zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa biotechnologicznego.

Ocena: 

Ciekawy podręcznik, którego pierwsza część ogólnie omawia podstawowe zagadnienia biochemiczne, genetyczne, mikrobiologiczne oraz techniczne. Część druga traktuje o praktycznym zastosowaniu powyższych technik, włącznie z aspektami ekonomicznymi. Jest to książka pozwalająca spojrzeć na biotechnologię z perspektywy praktycznej, wręcz biznesowej.

Ocena: 

Książka "Podstawy biotechnologii" tłumaczona pod redakcją Stanisława Bieleckiego, Aleksandra Chmiela i Andrzeja K. Kononowicza (PWN, Warszawa 2011) jest polską wersją trzeciego wydania znanego podręcznika &#8222;Basic biotechnology&#8221; napisanego pod redakcją naukową Colina Ratledge i Bj&#248;rna Kristiansena. Pojawienie się tej książki z pewnością ucieszy studentów kierunków biologicznych i technicznych oraz wszystkich pasjonatów biotechnologii, gdyż na polskim rynku wydawniczym do tej pory brakowało kompletnego opracowania przedstawiającego zagadnienia z tego zakresu.

Biotechnologia obecnie rozwija się bardzo dynamicznie &#8211; naprzeciw temu zapotrzebowaniu wychodzi właśnie polskie wydanie "Podstaw Biotechnologii". Treści w nim zawarte są jak najbardziej aktualne, przedstawione w sposób przystępny i zrozumiały tworząc jasną, logiczną całość. Książka została podzielona na 2 główne części. W pierwszej omówiono podstawowe zagadnienia i reguły dotyczące biotechnologii jak np. zarządzanie genomem, inżynieria genetyczna, budowa i rodzaje bioreaktorów czy stechiometria i kinetyka wzrostu mikroorganizmów przy spojrzeniu z perspektywy termodynamicznej. Warto również zwrócić uwagę na rozdział poświęcony świadomości społeczeństwa w zakresie procesów biotechnologicznych. Zawarte w nim informacje na temat głównych obszarów obaw społeczeństwa z pewnością będą przydatne dla osób zajmujących się przedstawianiem zagadnień z tej dziedziny ludziom. Druga część podręcznika odnosi się do zastosowania praktycznego biotechnologii. W wyjątkowo zrozumiały sposób przedstawione są tu zagadnienia dotyczące wykorzystania biotechnologii w przemyśle. Omówiono również najnowsze, obecnie stosowane technologie i procesy oraz niemniej ważny aspekt przedsiębiorczości w biotechnologii.

Niewątpliwym atutem książki jest zawarte na początku każdego z rozdziałów krótkie wprowadzenie do omawianej tematyki. Pozwala ono na wstępne zapoznanie się z prezentowanymi dalej treściami. Dodatkowo w lepszym zrozumieniu omawianego materiału mogą pomóc nam słowniczki zawierające wyjaśnienie terminów z dziedzin pokrewnych biotechnologii, umieszczone przed wymagającymi tego rozdziałami. Dużym plusem jest obecność na początku rozdziałów wykazu skrótów, dzięki którym w łatwy i szybki sposób odnajdziemy ich znaczenie.

Ważnym elementem podręcznika są wyjątkowo przejrzyste i proste w interpretacji ryciny, trafnie obrazujące omawiane treści. Liczne tabele oraz ramki z dodatkowymi informacjami sprawiają, że książka jest bardziej zróżnicowana, a przez to też interesująca. Osobom dociekliwym z pewnością spodoba się spis literatury uzupełniającej umieszczony na końcu każdego z rozdziałów. Ponadto w celu łatwego wyszukania interesujących nas zagadnień mamy do dyspozycji skorowidz (opracowany przez Renatę Godlewską).

Wszechobecne zastosowanie biotechnologii sprawia, że podręcznik "Podstawy biotechnologii" będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem, nie tylko wśród studentów i pracowników naukowych, ale również wszystkich osób interesujących się zagadnieniami z zakresu. Książka jest wyczerpującym kompendium posiadanej obecnie wiedzy. Prezentuje ją w sposób zrozumiały i ciekawy. Estetyczne wydanie jest jej dodatkowym atutem, zachęcającym czytelnika do skorzystania z tego podręcznika.

Ocena: 

&#8222;Podstawy biotechnologii&#8221; są niezwykle ciekawym podręcznikiem akademickim dostępnym w języku polskim. Jest to chyba najobszerniejszy jednotomowy zbiór wiedzy z szeroko rozumianej
biotechnologii. Pozwala zapoznać się z podstawami wielu różnorodnych jej dziedzin, ukazując jak bardzo szeroka jest to dyscyplina naukowa.

&#8222;Podstawy biotechnologii&#8221; podzielone są na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W pierwszej z nich możemy poznać takie dziedziny jak: biochemia, hodowle mikroorganizmów, genetyka i genomika (prokaryota i eukaryota), inżynieria genetyczna, inżynieria bioprocesowa (bioreaktory), procesy wymiany masy, oraz kontrola procesów przemysłowych. Nie zabrakło również rozważań na temat społecznego odbioru biotechnologii, aspektów prawnych i moralnych, oraz ekonomik procesów biotechnologicznych. Szczególnie te dwa ostatnie tematy (w książce są to rozdziały 1 i 11) zasługują na wyróżnienie, gdyż kwestie te są często pomijane, lub omawiane bardzo powierzchownie w
toku studiów. Prowadzi to do problemów z przełożeniem odkryć naukowych na przemysł, oraz do niewłaściwego i zafałszowanego obrazu biotechnologii w społeczeństwie.

Część praktyczna zajmuje się biotechnologicznymi metodami produkcji aminokwasów, kwasów organicznych, polisacharydów, olejów mikrobiologicznych, antybiotyków, enzymów i białek rekombinowanych. Omówiona jest hodowla komórek mikroorganizmów, roślin i zwierząt. Nie zabrakło również rozważań nad takimi zagadnieniami jak wysokowydajne metody prowadzenia badań przesiewowych, czy zastosowanie biotechnologii w ochronie środowiska. Rozdziały poświęcone są produkcji konkretnych substancji, a nie jedynie rozważaniom teoretycznym dotyczącym całej klasy związków. Przykładowo w rozdziale dotyczącym aminokwasów po krótkim wstępie teoretycznym, opisie ogólnie stosowanych metod, oraz omówieniu skali produkcji aminokwasów na świecie zamieszczono dokładne opisy produkcji sześciu różnych aminokwasów skupiając się na ich specyfice i rzeczywiście stosowanych rozwiązaniach.

Każdy rozdział napisany został przez innego autora (autorów), specjalistę z danej dziedziny. Wyraźnie widać, że posiadają oni praktyczną wiedzę na temat tego co piszą i, że wynika ona z zajmowania się danym problemem przez długi okres czasu. Na końcu każdego rozdziału zamieszczona jest literatura uzupełniająca, pozwalająca pogłębić wiedzę czytelnika jeśli zainteresuje go dany temat. Dzięki temu &#8222;Podstawy biotechnologii&#8221; mogą być dobrym punktem wyjścia w poszukiwaniu materiałów w
dziedzinie, którą dopiero zaczynamy poznawać.

Książka napisana jest możliwie prostym językiem, jednak tam gdzie jest to niezbędne autorzy nie obawiali się wprowadzić matematycznego opisu procesów termodynamicznych czy kinetycznych. Pozwala to na lepsze i głębsze zrozumienie omawianych zagadnień, a w przypadku rozważań nad hodowlą w bioreaktorach jest niezbędne do zrozumienia zachodzących tam procesów. Podręcznik jest bogato ilustrowany, ilustracje są duże, czytelne i bardzo dokładnie opisane (czasami aż zbyt dokładnie, gdyż ich opisy zajmują prawie cała stronę). Tam gdzie jest to niezbędne, autorzy umieścili ramki z dodatkowymi wyjaśnieniami, praktycznymi problemami obliczeniowymi, czy szczególnie istotnymi informacjami. Dodatkowo na początku rozdziałów, które obfitują w specjalistyczne terminy umieszczono krótkie słowniczki.

Pewien dyskomfort stanowi wydanie książki w jednym tomie (prawie 470 stron A4 w twardej oprawie), co powoduje, że nie jest ona wygodna w przenoszeniu oraz czytaniu, jednak autorzy zapewne nie chcieli rozdzielać części teoretycznej i praktycznej, aby pokazać, że są one płynnie powiązane i jedna wynika z drugiej. Ja osobiście wolałbym wydanie dwutomowe w miękkiej oprawie.

Przy tak obszernym materiale nieuniknione były pewne uproszczenia, niektóre tematy zostały omówione dość powierzchownie, jednak już sam tytuł &#8222;Podstawy biotechnologii&#8221; sugeruje, że celem autorów nie było szczegółowe omówienie każdego aspektu tak szerokiej dziedziny, a raczej zapewnienie czytelnikowi całościowego spojrzenia i umożliwienie w miarę płynnego poruszania się w tym temacie. Osobom, które nie są wąsko wyspecjalizowane w konkretnej tematyce nie będzie to przeszkadzało. Autorzy zaznaczają, że podręcznik adresowany jest do &#8222;studentów biotechnologii, biologii, bioinformatyki, (&#8230;) nauk medycznych, rolniczych i pokrewnych, (&#8230;) doktorantów, pracowników naukowych, (&#8230;) biotechnologów praktyków&#8221;. Jest to bardzo szeroki zakres odbiorców, ale z pewnością każdemu &#8222;Podstawy biotechnologii&#8221; przydadzą się w celu zdobycia (lub odświeżenia) wiedzy na temat dziedzin, którymi nie zajmują się na co dzień. Szczególnie polecałbym ten podręcznik studentom II i III roku biotechnologii, oraz wyższych lat innych nauk przyrodniczych, gdyż najlepiej uzmysłowi im jak szeroką i interdyscyplinarną nauką jest biotechnologia. Jest to jedna z najlepszych pozycji dostępnych w języku polskim dotykająca tak szerokiej tematyki jaką jest biotechnologia.

Ocena: