Smakowitości
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach. Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia.
Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie,
jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie.
I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco
przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko, domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa.
Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni korzeni.
Zasiądź za stołem, smakowitości czekają!
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-66200-99-9
- ISBN druku: 978-83-66200-44-9
- Liczba stron: 239
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Spis treści Wstęp Wiosna Kremowa polenta ze smażonymi szparagami, pestkami dyni i olejem dyniowym Rustykalna sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem małosolnym Smażone rzodkiewki z czosnkiem i gałką muszkatołową Nalewka z kwiatów bzu lilaka Krem z białych szparagów oraz młodych ziemniaków z koperkiem i pistacjami Kompot truskawkowo-rabarbarowy Pasta z młodych ziemniaków Wytrawna pascha z sosem bezjajecznym Gnudi ze szpinakiem na bazie tofu Domowe wstążki z groszkiem i miętą Sałatka ze szpinaku i truskawek z serem feta i nasionami konopi Tort różany Roślinny labneh Drożdżówki z rabarbarem i twarożkiem waniliowym Wiosenna sałatka ze smażoną ciecierzycą Potrawka z młodej kalarepy z liśćmi Pokrzywowe smoothie Smażony kalafior na paście z grochu à la fava Wytrawna owsianka z nowalijkami Malinowy chłodnik z botwinki Pampuchy nadziewane wiosennym farszem zero waste Manna z karmelizowanym bananem słodzona syropem z kwiatów mniszka Wielkanocna zupa chrzanowa Gin sour z sokiem brzozowym Pavlova z kremem budyniowym Lato Kostka biszkoptowa z kremem słonecznikowym, porzeczkami i galaretką Fasolka szparagowa z pistacjowym pesto Lody z jagód i kremu kokosowego z białą czekoladą Podwójnie czekoladowy tort z jeżynami Bezglutenowe naleśniki z konfiturą z owoców bzu czarnego Migdałowe galette z czereśniami Bruschetta z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią Smoothie morelowo-miętowe Panzanella – toskańska sałatka pomidorowa z chlebem Brzoskwiniowa caprese Galicyjska sałatka pomidorowa z estragonem Pasta z bobu z olejem lnianym Jagielnik z owocami na ciasteczkowym spodzie Agrest pod kruszonką Bezglutenowe ciasto ucierane z mirabelkami Krem sułtański z wiśniami w rumie Babka na musie z papierówek z dodatkiem świeżej melisy Różowa sangria z owocami lata Pierogi z czerwonymi owocami Pełnoziarnisty biszkopt z bitą śmietaną kokosową i truskawkami Śmietankowy krem budyniowy z wanilią i owocami Pyzy ziemniaczane faszerowane bobem Spaghetti z buraczanym pesto Sałatka arbuzowo-ogórkowa z parmezanem z orzechów laskowych Pieczona młoda marchew na zielonym hummusie z natką z marchwi Ratatuj zapiekany z porzeczkami Zupa wiśniowa z kluseczkami Pikantny kociołek pomidorowy z ziemniakami i ciecierzycą Jesień Gulasz z warzyw korzeniowych pod ciastem francuskim Jaglane kitchari ze smażonymi kurkami Grzybowy strogonow Boczniaki w musztardzie z koperkiem Grzanki z fromage słonecznikowym i świeżymi figami Rigatoni z sosem z fenkuła i leśnych grzybów Kremowe risotto z dynią i śmietanką z nerkowców Razowe ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem Śniadaniowe ciasteczka pełne dobroci Lody dyniowe z białą czekoladą, syropem klonowym i cynamonem Pieczone gruszki z sezamowym sosem miso Fasolnica Czarna polewka Pieczone bataty z orzechami Pieczarki na purée kalafiorowo-ziemniaczanym Knedle ze śliwkami Pikle z dyni z goździkami i chili Powidła śliwkowe z rumem Sałatka z czerwonej kapusty i komosy ryżowej Masło jabłkowo-kokosowe z wanilią Zupa z zielonej soczewicy jak grochówka Zima Rozgrzewająca masala chai Roślinny sernik kokosowy Orkiszowa focaccia z ziemniakami, rozmarynem, czosnkiem i grubą solą Fondue z ziemniaka i nerkowców Kaszotto z pęczaku z selerem, szarą renetą i prażonymi orzechami Gorąca czekolada śliwkowa z mieloną łuską gryki Placki z kapustą białą i kawiorem z tapioki Domowy chleb na sodzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami Podwójnie czekoladowe gofry z chili i pomarańczą Sałatka ze smażonych cytrusów z prażonymi orzechami laskowymi Pralinki gryczane z makiem Korzenne brownie z orzechami pekan i melasą Krówkowo-anyżowy karmel z daktyli Odwrócone ciasto pomarańczowe z kaszy manny Rosół warzywny z makaronem naleśnikowym i świeżym lubczykiem Naleśniki gryczane po zbójnicku Surówka z brukselki z roślinnym majonezem Pieczona fasola jaś z wędzonymi śliwkami Konfitura z pomarańczy z liśćmi limonki kaffir i świeżym imbirem Sałatka z orkiszu z marynowanymi grzybkami i pieczonym burakiem Pistacjowy budyń jaglany z matchą i granatem Piróg z twarogowo-ziemniaczanym farszem Aromatyczny bigos ze słodkiej kapusty Chałka waniliowa z makiem i suszonymi morelami Złota owsianka z makiem, chałwą i mandarynkami Domowe masło oliwkowo-czosnkowe O autorkach