Weganie i zmiany klimatu
Większa część światowego ekosystemu składa się z populacji ludzkiej. Działalność człowieka w dobie industrializacji prowadzi do globalnego ocieplenia, akumulacji gazów cieplarnianych i zapoczątkowania zmian klimatycznych. Prowadzi to do zwiększenia przyrostu kolonii i endosymbiotyki, generując metan, który przyspiesza globalne ocieplenie, które przybiera własne tempo. Nowoczesna dieta ludzka o niskiej zawartości błonnika i zwiększonej zawartości tłuszczu i białka prowadzi również do rozwoju kolonii i endosymbiotyków. Może to również prowadzić do zwiększenia produkcji metanu przez wzrost kolonii i endosymbiotyków inicjujących globalne ocieplenie bez efektu industrializacji. Zmiany klimatyczne mogą być wywołane przez wzrost w środowisku kolonialnym i endosymbiotycznym, który jest konsekwencją zmian behawioralnych w odżywianiu, spowodowanych niskim spożyciem błonnika. Te skutki globalnego ocieplenia mogą zostać odwrócone poprzez ograniczenie wzrostu w środowisku kolonialnym i endosymbiotycznym poprzez zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego.