Współczesna dietoterapia
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.
- Kategorie:
- Redakcja: Dariusz Włodarek, Ewa Lange
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-22804-0
- ISBN druku: 978-83-01-22754-8
- Liczba stron: 600
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange 1 1.1. Zapasy energii w organizmie 1 1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 2 1.3. Bilans energii 5 1.4. Aktywność fizyczna 6 1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych 10 1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię 14 2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka – Ewa Lange 21 2.1. Charakterystyka węglowodanów 21 2.2. Metabolizm węglowodanów 22 2.3. Zalecane spożycie węglowodanów 25 2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 26 Charakterystyka błonnika pokarmowego 26 Źródła błonnika pokarmowego w diecie 27 Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego 28 Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego 34 Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 34 2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii 35 Definicje indeksu i ładunku glikemicznego 35 Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym 37 Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych 37 Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych 40 Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 42 3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 49 3.1. Budowa chemiczna białek 49 3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 51 3.3. Metabolizm białka 53 3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie 55 3.5. Źródła pokarmowe białka 57 3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 59 4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 63 4.1. Budowa chemiczna tłuszczów 63 4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych 66 4.3. Metabolizm tłuszczu 70 4.4. Rola tłuszczu w organizmie 72 4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu 74 4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 77 5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 81 5.1. Charakterystyka ogólna witamin 81 5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 84 Witamina A 84 Witamina D 90 Witamina E 94 Witamina K 98 5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 101 Witamina B1 101 Witamina B2 105 Witamina B3 (PP) 108 Witamina B5 112 Witamina B6 114 Witamina B8 (H) 118 Witamina B9 121 Witamina B12 124 Witamina C 127 Cholina 131 6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 135 6.1. Charakterystyka ogólna 135 Znaczenie składników mineralnych 137 6.2. Wapń 137 Znaczenie wapnia 138 Występowanie wapnia 138 Niedobory wapnia 139 Nadmierna podaż wapnia 140 6.3. Fosfor 140 Znaczenie fosforu 141 Występowanie fosforu 141 Niedobory fosforu 143 Nadmierna podaż fosforu 143 6.4. Potas 143 Znaczenie potasu 144 Występowanie potasu 144 Niedobory potasu 146 Nadmierna podaż potasu 146 6.5. Siarka 146 Znaczenie siarki 147 Występowanie siarki 147 Niedobory i nadmierna podaż siarki 148 6.6. Sód 149 Znaczenie sodu 149 Występowanie sodu 149 Niedobory sodu 151 Nadmierna podaż sodu 151 6.7. Chlor 152 Znaczenie chloru 152 Występowanie chloru 152 Niedobory chloru 153 Nadmierna podaż chloru 154 6.8. Magnez 154 Znaczenie magnezu 155 Występowanie magnezu 155 Niedobory magnezu 156 Nadmierna podaż magnezu 157 6.9. Żelazo 158 Znaczenie żelaza 159 Występowanie żelaza 159 Niedobory żelaza 160 Nadmierna podaż żelaza 161 6.10. Fluor 162 Znaczenie fluoru 162 Występowanie fluoru 162 Niedobory fluoru 163 Nadmierna podaż fluoru 164 6.11. Cynk 164 Znaczenie cynku 165 Występowanie cynku 165 Niedobory cynku 166 Nadmierna podaż cynku 167 6.12. Miedź 167 Znaczenie miedzi 168 Występowanie miedzi 168 Niedobory miedzi 170 Nadmierna podaż miedzi 171 6.13. Jod 171 Znaczenie jodu 172 Występowanie jodu 172 Niedobory jodu 173 Nadmierna podaż jodu 174 6.14. Mangan 174 Znaczenie manganu 175 Występowanie manganu 175 Niedobory i nadmierna podaż manganu 176 6.15. Selen 177 Znaczenie selenu 177 Występowanie selenu 178 Niedobory selenu 179 Nadmierna podaż selenu 179 6.16. Chrom 180 Znaczenie chromu 180 Występowanie chromu 180 Niedobory chromu 181 7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange 183 7.1. Żywienie podstawowe 188 7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej 192 7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji 196 Dieta płynna 196 Dieta płynna wzmocniona 197 Dieta papkowata 197 Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów 198 7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej 200 8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego 205 8.1. Choroba refluksowa – Dariusz Włodarek 205 8.2. Choroba wrzodowa – Dariusz Włodarek 211 8.3. Zespół jelita drażliwego – Dariusz Włodarek, Ewa Lange 217 Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego 219 Dieta FODMAP 223 Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego 225 Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego 225 Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego 226 8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit – Dominika Głąbska 227 Epidemiologia 228 Etiologia 229 Obraz kliniczny 229 Terapia 230 Rola żywienia 230 Rola probiotykoterapii 235 Żywienie w okresie zaostrzeń 235 Żywienie w okresie remisji 235 8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego – Joanna Myszkowska-Ryciak, Danuta Gajewska 238 Epidemiologia i czynniki ryzyka 239 Objawy i diagnostyka 239 Leczenie farmakologiczne 240 Dietoterapia 241 Probiotyki 242 Podsumowanie 243 8.6. Zaparcie – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak 245 Definicja zaparcia 245 Postacie zaparcia 246 Postępowanie terapeutyczne 248 Leczenie dietetyczne 249 8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki – Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak 254 9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek 263 9.1. Funkcje wątroby 263 9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby 264 Energia 265 Białko 266 Tłuszcze 267 Węglowodany 267 Błonnik 268 Witaminy i składniki mineralne 268 9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe 269 Ostre wirusowe zapalenie wątroby 269 Alkoholowa choroba wątroby 270 Marskość wątroby 271 Wodobrzusze 274 Niedożywienie 275 10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm – Ewa Lange 279 10.1. Alergie pokarmowe 280 Definicja i objawy alergii pokarmowej 280 Alergeny pokarmowe 283 Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 288 10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm 290 Nietolerancje pokarmowe 290 Celiakia 294 Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe 312 10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne 314 Fenyloketonuria 314 Homocystynuria 319 11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange, Dariusz Włodarek 327 11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości 327 Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele 329 Prawidłowa i należna masa ciała 331 Otyłość metaboliczna 331 11.2. Epidemiologia otyłości 332 11.3. Etiologia otyłości 334 Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości 334 Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości 335 Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 336 11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 337 11.5. Rezerwy energii w organizmie 340 11.6. Skutki zdrowotne otyłości 342 11.7. Cele leczenia otyłości 343 11.8. Metody leczenia otyłości 346 11.9. Dietoterapia otyłości 350 Diety niskoenergetyczne 351 Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej 353 Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała 355 Diety bardzo niskoenergetyczne 358 Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników 360 11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 362 11.11. Inne metody leczenia otyłości 363 12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym – Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska 371 12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 371 12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 373 12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego 374 Terapia dietetyczna 376 Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego 382 13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego – Anna Harton 387 13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu – klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego 387 13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego 389 13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego 390 Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów 390 Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące 391 13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka 394 Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego 395 Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych 397 Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne 398 13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych – dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 398 Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 399 13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego 401 Sód, potas i pozostałe składniki mineralne 402 Witaminy 402 Błonnik pokarmowy 403 Warzywa i owoce 403 Orzechy i suche rośliny strączkowe 403 Mięso i ryby 404 Napoje alkoholowe i kawa 404 Napoje słodzone 405 13.7. Żywność funkcjonalna 406 13.8. Dieta śródziemnomorska 406 14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak 411 14.1. Definicja i podział cukrzycy 411 14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy 413 14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy 414 14.4. Leczenie cukrzycy 414 Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy 415 Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych 421 Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych 422 Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy 423 15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek – Lucyna Kozłowska 427 15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek 427 15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – wartość energetyczna diety i makroskładniki 431 15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – składniki mineralne i witaminy 437 15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 442 15.5. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) 456 15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki 471 16. Kamica układu moczowego – Lucyna Kozłowska 481 16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego 481 16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia 482 16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego 484 Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych – COMp 484 Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych – COMu 486 Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia – COD 486 Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów – COD/HAP 487 Złogi z bruszytu – BRU 488 Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) – STR 488 Złogi z kwasu moczowego – UA 489 Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego – CO/UA 490 Złogi z cystyny 490 16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania 492 16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 493 17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej – Lucyna Kozłowska 499 17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej 499 17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii 503 17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej 506 Związki purynowe 506 Alkohol 509 Cukier i słodycze 510 17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej 512 18. Leczenie żywieniowe – Aleksandra Kołota 515 18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia 516 Przyczyny niedożywienia 517 Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne 518 Patofizjologia niedożywienia 522 Kryteria diagnozowania niedożywienia 523 18.2. Żywienie dojelitowe 534 Charakterystyka żywienia dojelitowego 534 Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym 535 18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego 539 19. Modyfikacje diety w niedokrwistości – Dariusz Włodarek 545 19.1. Charakterystyka niedokrwistości 545 19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza 548 19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna 551 Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 551 Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego 553 20. Dietoprofilaktyka osteoporozy – Dominika Głąbska 557 20.1. Metabolizm układu kostnego 557 20.2. Epidemiologia 559 20.3. Etiologia 560 20.4. Obraz kliniczny 560 20.5. Terapia 561 20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego 562 21. Zaburzenia odżywiania – Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek 565 21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 565 21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania 570 21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania 571 Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej 572 Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej 576 Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się 577 Skorowidz 581