Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU
Paczkomaty 0 zł »

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu(Miękka)

3.60  [ 88 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
55,20
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 13,80 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 48h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 48 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 250 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.
- Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna (PayU, Masterpass)
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
8,50 zł
7,50 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
8,50 zł
7,50 zł
Kurier pocztowy
12,50 zł
11,50 zł
InPost Paczkomaty 24/7
12,50 zł
11,50 zł
Kurier
13,50 zł
12,50 zł

Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Poczta Polska - odbiór w punkcie
11,50 zł
10,50 zł
Kurier pocztowy
15,50 zł
14,50 zł
Kurier
16,50 zł
15,50 zł
Tańsza dostawa z tytułami PWN

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu

Książka omawia:

  • cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
  • fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
  • potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
  • składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
  • normy żywieniowe i planowanie żywienia;
  • ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:

  • zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
  • właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
  • nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.

Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Zespół autorski tworzą:

Stanisław Berger (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa), Anna Brzozowska (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Jadwiga Charzewska (Zakład Epidemiologii i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa), Roman Cichon (Katedra Żywienia i Dietetyki Collegium Medicum UMK, Bydgoszcz), Jan Gawęcki (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań), Henryk Geertig (Katedra i Zakład Bromatologii UM, Poznań), Anna Gronowska-Senger (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Marian Grzymisławski (Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UM, Poznań), Lech Hryniewiecki (Klinika Gastroenterologii i Żywienia Człowieka UM, Poznań), Jan Jeszka (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań), Janusz Keller (Katedra Dietetyki SGGW, Warszawa), Anna Kołłajtis-Dołowy (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Hanna Kunachowicz (Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa), Wojciech Roszkowski (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Krzysztof Szyfter (Instytut Genetyki Człowieka PAN, Poznań), Ewa Świstak (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa), Maria Wądołowska (Katedra Żywienia Człowieka UWM, Olsztyn), Małgorzata Wolniewicz (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań) oraz Światosław Ziemlański (Zakład Fizjologii i Biochemii Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa).

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Jan Gawęcki

Doktor habilitowany, profesor zwyczajny Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka. Jest przewodniczącym Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN, wiceprzewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, a także członkiem Komitetu Badań Naukowych i Rady Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej.

W swoim dorobku posiada około 200 publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia oraz kilkanaście pozycji książkowych, w tym podręczniki akademickie.

Podstawy mechaniki płynów i hydrauliki

Nowoczesny, zwięzły wykład równań zachowania dla ośrodków płynnych. Wyróżnia się szerokością zakresu tematycznego. Ujmuje wszystkie, najistotniejsze z punktu widzenia zastosowań grupy, zagadnienia tzn. hydrostatykę, opis ruchu płynu nielepkiego, ele...
45,00 zł

Zdrowie w cyklu życia człowieka

Bieg życia ludzkiego urzeczywistnia się w kontekście społeczno-kulturowym, dlatego też tak ważne stają się relacje człowieka ze światem. Podlegają one ciągłym zmianom rozwojowym i są związane z motywacją wyznaczoną początkowo zaspokajaniem potrzeb biol...

Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne sprzy...

Podstawy paleontologii

Skrypt stanowiący pomoc do ćwiczeń dla studentów I roku geologii. Bogato ilustrowany, zaopatrzony w liczne ryciny i zdjęcia. Przedstawia zasady systematyki paleontologicznej, opisy podstawowych procesów fosylizacyjnych oraz stanów ...
49,00 zł

W służbie przeszłości i nauki

Jubileusz 30-lecia Wydziału Historii Dziedzictwa Kulturowego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie przypadający 8 grudnia 2011 roku stanowi dobrą okazję do refleksji nad pozycją fakultetu w strukturach uczelni. Narodził się on bowiem wraz z...

Psychologia rozwoju człowieka Tom 2

Tom II Psychologii rozwoju człowieka jest pierwszym polskim podręcznikiem akademickim, w którym autorzy opisują całokształt zjawisk rozwojowych człowieka od stadium prenatalnego aż do starości. Odejście od tradycyjnego opisywania rozwo...

Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego

W podręczniku omówiono wydolność fizyczną, metody jej pomiaru oraz profilaktyczne znaczenie wysiłku. Walory dydaktyczne książki podnosi właściwa selekcja materiału oraz odpowiedni układ treści. Każdy rozdział jest poświęcony czynności danego nar...

Fizjologia człowieka Tom 3

Podręcznik stanowi doskonały nabytek na rynku księgarskim, uzupełniający «przepaść», zwykle dzielącą dostępne dotychczas podręczniki fizjologii - w tym przypadku pulmonologii - przygotowane przez teoretyków fizjologów, od podr...

Pamiętnik Naukowy Profesora Geniusza Ciało człowieka

Ta 64-stronicowa, oryginalna książka zaprasza w fascynującą podróż do wnętrza ludzkiego ciała. Spodoba się zwłaszcza nieco starszym uczniom szkoły podstawowej.Młodzi naukowcy, dzięki kolorowym stronom tego tomiku, odkrywać będą pasjo...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!