Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu(Miękka)

3.70  [ 112 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
53,82
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 15,18 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 300 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.


Płatność elektroniczna
do 199,99 zł
od 200 zł do 299,99 zł
- ORLEN Paczka
8,99 zł
6,99 zł
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
8,99 zł
6,99 zł
- Kurier pocztowy
10,99 zł
8,99 zł
- InPost Paczkomaty 24/7
10,99 zł
8,99 zł
- Kurier
12,99 zł
10,99 zł

Płatność za pobraniem
do 199,99 zł
od 200 zł do 299,99 zł
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
11,99 zł
9,99 zł
- Kurier pocztowy
13,99 zł
11,99 zł
- Kurier
15,99 zł
13,99 zł

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu

Książka omawia:

  • cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
  • fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
  • potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
  • składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
  • normy żywieniowe i planowanie żywienia;
  • ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:

  • zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
  • właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
  • nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.

Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Zespół autorski tworzą:

Stanisław Berger (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa), Anna Brzozowska (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Jadwiga Charzewska (Zakład Epidemiologii i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa), Roman Cichon (Katedra Żywienia i Dietetyki Collegium Medicum UMK, Bydgoszcz), Jan Gawęcki (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań), Henryk Geertig (Katedra i Zakład Bromatologii UM, Poznań), Anna Gronowska-Senger (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Marian Grzymisławski (Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UM, Poznań), Lech Hryniewiecki (Klinika Gastroenterologii i Żywienia Człowieka UM, Poznań), Jan Jeszka (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań), Janusz Keller (Katedra Dietetyki SGGW, Warszawa), Anna Kołłajtis-Dołowy (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Hanna Kunachowicz (Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa), Wojciech Roszkowski (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Krzysztof Szyfter (Instytut Genetyki Człowieka PAN, Poznań), Ewa Świstak (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa), Maria Wądołowska (Katedra Żywienia Człowieka UWM, Olsztyn), Małgorzata Wolniewicz (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań) oraz Światosław Ziemlański (Zakład Fizjologii i Biochemii Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa).

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa do 3 dni robocze
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier - dostawa do 2 dni roboczych
    • Poczta Polska (kurier pocztowy oraz odbiór osobisty w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch) - dostawa do 2 dni roboczych
    • ORLEN Paczka - dostawa do 2 dni roboczych
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Jan Gawęcki

Doktor habilitowany, profesor zwyczajny Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka. Jest przewodniczącym Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN, wiceprzewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, a także członkiem Komitetu Badań Naukowych i Rady Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej.

W swoim dorobku posiada około 200 publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia oraz kilkanaście pozycji książkowych, w tym podręczniki akademickie.

Podstawy mechaniki płynów i hydrauliki

Nowoczesny, zwięzły wykład równań zachowania dla ośrodków płynnych. Wyróżnia się szerokością zakresu tematycznego. Ujmuje wszystkie, najistotniejsze z punktu widzenia zastosowań grupy, zagadnienia tzn. hydrostatykę, opis ruchu płynu nielepkiego, ele...

Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne sprzy...

Psychologia rozwoju człowieka Tom 2

Tom II Psychologii rozwoju człowieka jest pierwszym polskim podręcznikiem akademickim, w którym autorzy opisują całokształt zjawisk rozwojowych człowieka od stadium prenatalnego aż do starości. Odejście od tradycyjnego opisywania rozwo...
39,90 zł

Fizjologia człowieka Tom 3

Podręcznik stanowi doskonały nabytek na rynku księgarskim, uzupełniający «przepaść», zwykle dzielącą dostępne dotychczas podręczniki fizjologii - w tym przypadku pulmonologii - przygotowane przez teoretyków fizjologów, od podr...

Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania

Zawarty w publikacji „Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania” materiał pozwala nie tylko pogłębić i utrwalić wiedzę oraz umiejętności posługiwania się podstawowymi kategoriami i narzędziami analizy ekonomicznej, a...

Praktyczny kurs programowania makr w Excelu - od podstaw

Rozszerzone wydanie bestsellerowej książki „Automatyzacja pracy z użyciem makr”. Zawiera nowe rozdziały oraz dodatkowe, obszerne przykłady praktycznego wykorzystania makr w Excel. Zawarte w książce makra można wykorzystać w Excelu 2007, 20...

Przewodnik po tajemnicach nauki

W książce Przewodnik po tajemnicach nauki pisarz i redaktor Robert Cave przedstawia 100 niezwykłych teorii i eksperymentów, które zaplanowano i przeprowadzono w imię nauki. Od klonowania zwierząt do ludzi cyborgów i od polowania na neutri...

Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej

Książka dedykowana rodzicom dzieci wczesno-szkolnych i nastolatków. Zawiera przepisy z prostymi informacjami opartymi na doświadczeniach norweskich rodziców, gdzie praktyka prawidłowego żywienia dzieci działa już od lat. Książka ma chara...

Podstawy analizy ekonomicznej

PODSTAWY ANALIZY EKONOMICZNEJPodręcznik jest zarówno cenną pomocą dydaktyczną dla wykładowców akademickich, jak również umożliwia samodzielne studiowanie oraz nabywanie umiejętności analitycznego myślenia – główn...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!