Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu(Miękka)

3.80  [ 55 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
56,58
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 12,42 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Od 250 zł paczki dostarczamy GRATIS!
Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna (PayU, Masterpass)
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
7,75 zł
6,75 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
7,75 zł
6,75 zł
Kurier pocztowy
11,75 zł
10,75 zł
Paczkomaty InPost
11,75 zł
10,75 zł
Kurier
12,75 zł
11,75 zł

Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Poczta Polska - odbiór w punkcie
10,75 zł
9,75 zł
Kurier pocztowy
14,75 zł
13,75 zł
Kurier
15,75 zł
14,75 zł

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu

Książka omawia:

  • cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
  • fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
  • potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
  • składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
  • normy żywieniowe i planowanie żywienia;
  • ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:

  • zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
  • właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
  • nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.

Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Zespół autorski tworzą:

Stanisław Berger (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa), Anna Brzozowska (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Jadwiga Charzewska (Zakład Epidemiologii i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa), Roman Cichon (Katedra Żywienia i Dietetyki Collegium Medicum UMK, Bydgoszcz), Jan Gawęcki (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań), Henryk Geertig (Katedra i Zakład Bromatologii UM, Poznań), Anna Gronowska-Senger (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Marian Grzymisławski (Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UM, Poznań), Lech Hryniewiecki (Klinika Gastroenterologii i Żywienia Człowieka UM, Poznań), Jan Jeszka (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań), Janusz Keller (Katedra Dietetyki SGGW, Warszawa), Anna Kołłajtis-Dołowy (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Hanna Kunachowicz (Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa), Wojciech Roszkowski (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Krzysztof Szyfter (Instytut Genetyki Człowieka PAN, Poznań), Ewa Świstak (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa), Maria Wądołowska (Katedra Żywienia Człowieka UWM, Olsztyn), Małgorzata Wolniewicz (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań) oraz Światosław Ziemlański (Zakład Fizjologii i Biochemii Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa).

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Jan Gawęcki

Doktor habilitowany, profesor zwyczajny Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka. Jest przewodniczącym Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN, wiceprzewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, a także członkiem Komitetu Badań Naukowych i Rady Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej.

W swoim dorobku posiada około 200 publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia oraz kilkanaście pozycji książkowych, w tym podręczniki akademickie.

Inni Klienci oglądali również

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych.Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:podstawowe pojęcia żywieniowe;składniki odżywcze;

Podstawy mechaniki płynów i hydrauliki

Nowoczesny, zwięzły wykład równań zachowania dla ośrodków płynnych. Wyróżnia się szerokością zakresu tematycznego. Ujmuje wszystkie, najistotniejsze z punktu widzenia zastosowań grupy, zagadnienia tzn. hydrostatykę, opis ruchu płynu nielepkiego, ele...

Ochrona praw człowieka w wymiarze uniwersalnym Tom 1

Tom zawiera wiele ważnych opracowań konfrontujących aksjologię uniwersalnego systemu ochrony praw człowieka w warunkach rewolucji i konfliktów wojennych, a także znaczenie konstytucyjnej pewności dla ochrony praw człowieka oraz imperatywu praw c...

Kształcenie na odległość Podstawy dydaktyki

Książka poświęcona jest dydaktyce kształcenia zdalnego. Powstała w odpowiedzi na wzrost zainteresowania rozwojem nowoczesnych metod nauczania, które powinny być w większym niż dotąd stopniu dostosowane do potrzeb i oczekiwań młodego pokolenia. Szybk...

Zdrowie w cyklu życia człowieka

Bieg życia ludzkiego urzeczywistnia się w kontekście społeczno-kulturowym, dlatego też tak ważne stają się relacje człowieka ze światem. Podlegają one ciągłym zmianom rozwojowym i są związane z motywacją wyznaczoną początkowo zaspokajaniem potrzeb biol...

Fizjologia człowieka

Pierwsze w Polsce wydanie znanego i cenionego na świecie podręcznika do nauki fizjologii człowieka. Wyjątkowe przedstawienie obszernej wiedzy w sposób przejrzysty i wskazujący wzajemne powiązanie procesów fizjologicznych z założeniami tzw. integra...

Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne sprzy...

Podstawy położnictwa Po porodzie

Seria książek pt. Podstawy położnictwa to kompendium wiedzy zarówno dla studentów położnictwa jak i praktykujących położnych. W wielowymiarowy sposób ukazuje ona modele opieki położniczej skoncentrowanej na pacientce i jej dziecku....

Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej

Książka jest kolejnym wydaniem znakomitego, bardzo poszukiwanego podręcznika, zawierającego obszerny zasób wiedzy dotyczącej fizjologii człowieka. Zasięgiem i aktualnością wiedza ta wyprzedza wiele zachodnich opracowań, szczególnie w zakr...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!