Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU
Darmowa dostawa od 100 zł

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu(Miękka)

4.00  [ 36 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
55,20
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 13,80 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Od 100 zł paczki dostarczamy GRATIS!

Płatność elektroniczna (PayU, BLIK, Masterpass)
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
5,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
9,99 zł
Kurier pocztowy
11,99 zł
Paczkomaty InPost
11,99 zł
Kurier
16,99 zł
Odbiór w księgarni PWN (tylko PayU i BLIK)
GRATIS!
Płatność za pobraniem
Poczta Polska - odbiór w punkcie
12,99 zł
Kurier pocztowy
14,99 zł
Kurier
19,99 zł

Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu

Książka omawia:

  • cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
  • fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
  • potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
  • składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
  • normy żywieniowe i planowanie żywienia;
  • ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:

  • zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
  • właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
  • nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.

Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.

Zespół autorski tworzą:

Stanisław Berger (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa), Anna Brzozowska (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Jadwiga Charzewska (Zakład Epidemiologii i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa), Roman Cichon (Katedra Żywienia i Dietetyki Collegium Medicum UMK, Bydgoszcz), Jan Gawęcki (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań), Henryk Geertig (Katedra i Zakład Bromatologii UM, Poznań), Anna Gronowska-Senger (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Marian Grzymisławski (Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UM, Poznań), Lech Hryniewiecki (Klinika Gastroenterologii i Żywienia Człowieka UM, Poznań), Jan Jeszka (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań), Janusz Keller (Katedra Dietetyki SGGW, Warszawa), Anna Kołłajtis-Dołowy (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Hanna Kunachowicz (Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa), Wojciech Roszkowski (Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa), Krzysztof Szyfter (Instytut Genetyki Człowieka PAN, Poznań), Ewa Świstak (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa), Maria Wądołowska (Katedra Żywienia Człowieka UWM, Olsztyn), Małgorzata Wolniewicz (Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP, Poznań) oraz Światosław Ziemlański (Zakład Fizjologii i Biochemii Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa).

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Jan Gawęcki

Doktor habilitowany, profesor zwyczajny Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka. Jest przewodniczącym Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN, wiceprzewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, a także członkiem Komitetu Badań Naukowych i Rady Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej.

W swoim dorobku posiada około 200 publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia oraz kilkanaście pozycji książkowych, w tym podręczniki akademickie.

    Polecamy

    Inne wydawcy

    Inni Klienci oglądali również

    Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

    Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych.Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:podstawowe pojęcia żywieniowe;składniki odżywcze;

    Podstawy mechaniki płynów i hydrauliki

    Nowoczesny, zwięzły wykład równań zachowania dla ośrodków płynnych. Wyróżnia się szerokością zakresu tematycznego. Ujmuje wszystkie, najistotniejsze z punktu widzenia zastosowań grupy, zagadnienia tzn. hydrostatykę, opis ruchu płynu nielepkiego, ele...
    35,70 zł

    Wprowadzenie do nauki o państwie i prawie

    Książka zawiera podstawowe pojęcia dotyczące prawoznawstwa wraz z najbliższymi istotnymi pojęciami i metodami z tej dziedziny. Prezentuje podstawowe konstrukcje i zasady prawa przydatne do studiowania nauk prawnych na wyższych latach studiów.

    Podstawy statystyki dla socjologów Tom 2 Zależności statystyczne

    Przedstawiana w drugim tomie analiza zależności statystycznych między dwiema lub większą liczbą zmiennych to najczęściej stosowany przez socjologów rodzaj analiz statystycznych. Główną przyczyną trudności pojawiających się podczas wyboru ...
    56,00 zł

    Ochrona praw człowieka w wymiarze uniwersalnym Tom 1

    Tom zawiera wiele ważnych opracowań konfrontujących aksjologię uniwersalnego systemu ochrony praw człowieka w warunkach rewolucji i konfliktów wojennych, a także znaczenie konstytucyjnej pewności dla ochrony praw człowieka oraz imperatywu praw c...

    Podstawy niemieckiego dla małego i dużego 5

    Książeczka do nauki niemieckiego poprzez zabawę.Polecamy osobom lubiącym przyswajać słówka w sposób przyjemny i mimowolny! Publikacja powstała wg konecptu Magdaleny Pałys, a barwną grafikę wykonał Piotr Lewandowski. Przeznaczona jes...

    Kształcenie na odległość Podstawy dydaktyki

    Książka poświęcona jest dydaktyce kształcenia zdalnego. Powstała w odpowiedzi na wzrost zainteresowania rozwojem nowoczesnych metod nauczania, które powinny być w większym niż dotąd stopniu dostosowane do potrzeb i oczekiwań młodego pokolenia. Szybk...

    Zdrowie w cyklu życia człowieka

    Bieg życia ludzkiego urzeczywistnia się w kontekście społeczno-kulturowym, dlatego też tak ważne stają się relacje człowieka ze światem. Podlegają one ciągłym zmianom rozwojowym i są związane z motywacją wyznaczoną początkowo zaspokajaniem potrzeb biol...

    To Bóg szuka człowieka

    Prowadząca popularnego bloga „Dusza Jezusa” siostra opowiada o konsekwencjach skandalu, jakim jest dla nas wcielenie się Boga. Wskazuje, że człowieczeństwo Jezusa jest dla nas podstawowym sakramentem. Nie musimy poszukiwać Boga na jakichś o...

    Recenzje

    Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!