Żywienie w chorobach serca
Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo traktującą o
żywieniu osób z chorobami serca i naczyń.
W książce poruszono szereg ważnych zagadnień, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe
diety zalecane pacjentom z chorobami serca.
Złożony z wybitnych osób ze świata dietetyki, pielęgniarstwa, farmacji i medycyny, będących autorytetami w swoich dziedzinach, zespół autorski daje gwarancję rzetelnego podejścia do omawianych zagadnień. Zapewnia także wysoką jakość merytoryczną prezentowanych poglądów i rekomendacji. Połączenie szerokiej wiedzy z doświadczeniem klinicznym gwarantuje czytelnikom wysoką jakość podręcznika. Mamy nadzieję, że przedstawione informacje, porady i rekomendacje okażą się wartościowe i będą wykorzystywane w codziennej praktyce.
Książkę kierujemy zarówno do dietetyków, specjalistów różnych dziedzin medycyny, jak również adeptów nauk medycznych, którzy poszukują wiarygodnej wiedzy uznanych ekspertów w tej tematyce.
- Kategorie:
- Redakcja: Michał Czapla, Piotr Jankowski
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-22506-3
- ISBN druku: 978-83-01-22334-2
- Liczba stron: 600
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Choroby układu krążenia problemem zdrowia publicznego Piotr Karniej 1 2. Czynniki ryzyka chorób serca Piotr Jankowski 17 3. Ocena ryzyka sercowo-naczyniowego Piotr Jankowski 25 4. Dietoprofilaktyka chorób serca. Przegląd światowych wytycznych Joanna Popiołek-Kalisz 33 5. Wpływ mikrobioty jelitowej na choroby serca Karolina Skonieczna-Żydecka, Ewa Stachowska 51 6. Wybrane modele żywienia stosowane w chorobach serca 63 Dieta śródziemnomorska Katarzyna Łokieć 63 Dieta DASH Katarzyna Łokieć 85 Diety wegetariańskie Iwona Kibil 102 7. Postępowanie żywieniowe w dyslipidemii Adrian Kwaśny 125 8. Postępowanie żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym Anna Brończyk-Puzoń 145 9. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca Michał Czapla 171 10. Żywienie po przeszczepie serca Marta Dąbrowska-Bender 193 11. Dietoterapia otyłości Klaudia Wiśniewska, Katarzyna Okręglicka 227 12. Farmakologiczne i zabiegowe leczenie otyłości Anna Ścibisz 251 13. Żywienie pacjentów ze współistniejącymi jednostkami chorobowymi 261 Przewlekła choroba nerek w okresie leczenia zachowawczego Anna Felińczak 261 Hiperurykemia i dna moczanowa Anna Felińczak 282 Insulinooporność i cukrzyca typu 2 Małgorzata Słoma-Krześlak 293 Cukrzyca typu 1 Anna Jeznach-Steinhagen 309 14. Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu Natalia Mogiłko, Michał Czapla 327 15. Żywienie osób starszych z chorobami serca Dariusz Włodarek 357 16. Żywienie dzieci z chorobami serca Janusz Książyk 377 17. Suplementy diety stosowane w chorobach serca Marcin Barylski, Artur Mamcarz 387 18. Interakcja leków i suplementów diety z żywnością Magdalena Obrzut 405 19. Wybrane produkty spożywcze i ich wpływ na choroby serca Magdalena Maciejewska-Cebulak 437 20. Analiza składu ciała u pacjentów z chorobami serca – aspekty praktyczne Magdalena Superson 453 21. Psychologia zmiany nawyków żywieniowych Mikołaj Choroszyński 471 22. Samoopieka pacjenta z chorobami serca Marta Wleklik 505 23. Opieka koordynowana nad pacjentem z chorobami serca Magdalena Lisiak, Piotr Karniej 519 24. Medycyna stylu życia w chorobach serca Alicja Baska, Daniel Śliż 535 25. Pierwsza pomoc w gabinecie dietetyka Ada Holak, Michał Czapla 563 Skorowidz 591