MENU

Bezpieczeństwo i jakość żywności

(Miękka)
3.80  [ 6 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena katalogowa: 89,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 66,75 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

77,43
Dodaj do schowka
Dostępność: w magazynie
Średnia liczba
Dostawa i płatność
Termin wysyłki
- Zamów z DPD (kurier lub punkty) do 19:30, a Twoją paczkę wysyłamy jeszcze dziś i dostarczymy jutro!
- Dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z bez dni wolnych od pracy) oraz towarów dostępnych w magazynie.
- Pozostałe zamówienia realizujemy w terminie deklarowanym na stronie produktu.
- Czas oczekiwania na zamówienie = wysyłka + dostawa przez przewoźnika.
Dostawa i płatność
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski; od 249 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.


Przedpłata (Przelewy24)
do 249 zł
od 249 zł
Dostawa 
- Kurier DPD
12,49 zł
0 zł
1 dzień
- Odbiór w punktach DPD
10,99 zł
0 zł
1 dzień
- InPost Paczkomaty 24/7
13,99 zł
0 zł
1 dzień
- ORLEN Paczka
9,99 zł
0 zł
1-2 dni
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka
10,99 zł
0 zł
2 dni
- Pocztex
11,99 zł
0 zł
2 dni
- Odbiór w księgarni PWN
0 zł
0 zł
2-3 dni

Pobranie
do 249 zł
od 249 zł
Dostawa 
- Kurier DPD
16,49 zł
0 zł
1 dzień
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka
14,99 zł
0 zł
1-2 dni
- Pocztex
15,99 zł
0 zł
2 dni
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN

Bezpieczeństwo i jakość żywności

Pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.

Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.

W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.

Patroni medialni:
Gazeta Prawna Forsal Poradnik Zdrowie    Bezpieczeństwo i Higiena Żywności

Książka podejmuje istotne i ważne zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i bezpieczeństwem żywnościowym. Autorem jest wybitny znawca w dziedzinie zarządzania i nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności. (…) Związki Autora z placówką akademicką — Szkolą Główną Handlową oraz urzędową kontrolą żywności pozwalają na szersze spojrzenie na obszar bezpieczeństwa i jakości oraz autentyczności żywności. Przedstawione przez Autora instytucjonalne rozwiązania, ich uwarunkowania z punktu widzenia bezpieczeństwa żywnościowego i żywności nabierają szczególnego znaczenia obecnie, gdy dyskutowana jest konieczność dokonania zasadniczej reformy, przebudowy i reorganizacji służb urzędowego nadzoru nad żywnością w Polsce, a w szczególności w łańcuchu żywnościowym „od pola do stołu”. (…) Książka oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej. Pokazuje uwarunkowania międzynarodowe oraz ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności. (..) Publikacja jest napisana w sposób bardzo przystępny, komunikatywny i może być kierowana do szerokiego kręgu praktyków, którzy stosują prawo żywnościowe na którymkolwiek etapie łańcucha żywnościowego. Książką powinni zatem zainteresować się przede wszystkim przedsiębiorcy produkujący żywność, a także zajmujący się transportem i dystrybucją produktów spożywczych. Drugą grupą adresatów tej publikacji, mogą być pracownicy organów urzędowej kontroli żywności - inspekcji nadzorujących żywności. (…) Książka jest tez cennym źródłem informacji dla pracowników naukowo-dydaktycznych oraz student szkół wyższych. (…)
Prof. dr hab. inż. Mieczysław W. Obiedziński, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
Recenzja(pdf)
Forsal.pl
391 KB
Wywiad z autorem(pdf)
Gazeta Prawna.pl
466 KB

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
Recenzja(pdf)
Forsal.pl
391 KB
Wywiad z autorem(pdf)
Gazeta Prawna.pl
466 KB
Bezpieczenstwo i jakosc zywnosci fragment.pdf(pdf)
1 MB

Inni Klienci oglądali również

54,83 zł
65,00 zł

Informacja czynnikiem warunkującym bezpieczeństwo

W monografii zaprezentowana została problematyka wykorzystania przez państwo, głównie Federację Rosyjską, informacji w wymiarze międzynarodowym. Dokonano w niej identyfikacji procesu pozyskiwania informacji oraz oceny wpływu prowadzonej przez Fe...
53,89 zł
55,00 zł

Bezpieczeństwo antyterrorystyczne

Książka poświęcona została współczesnemu obliczu zagrożeń terrorystycznych w kontekście przeciwdziałania im na płaszczyźnie edukacji społecznej i poszerzania wiedzy obywatela na temat zagrożeń i pożądanych sposobów zachowania w sytuacjach...
76,70 zł
108,90 zł

Bezpieczeństwo epidemiologiczne 90 procedur dla placówek medycznych

Kolejne mutacje wirusa SARS-CoV-2, liczba zakażeń wśród personelu medycznego, kierowanie na kwarantannę czy izolację, a nawet zgony wśród lekarzy, pielęgniarek czy ratowników medycznych doprowadziły do tego, że placówki medy...
37,92 zł
52,50 zł

Bezpieczeństwo pracy w przedsiębiorstwie samochodowym

Bogato ilustrowany podręcznik zawierający ogólne zagadnienia organizacyjne z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów i zasad bhp, jak również wiadomości praktyczne dotyczące zagrożeń występujących w środowisku pracy, ...
90,47 zł
109,00 zł

Chemia żywności Tom 2

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarz...
43,99 zł
69,00 zł

Bezpieczeństwo sieci firmowej.

Bezpieczeństwo sieci firmowej w dużym stopniu zależy od kontroli, jaką administrator ma nad połączeniami inicjowanymi przez komputery użytkowników. Jej brak umożliwia użytkownikom otwieranie adresów niebezpiecznych stron, pobieranie zainf...
43,93 zł
59,00 zł

Bezpieczeństwo systemów informacyjnych

Przewodnik pokazuje: - jak interpretować kwestie bezpieczeństwa systemów informacyjnych, od ryzyka począwszy, - jakimi standardami (normami) i metodami się posługiwać, - do jakich wzorców dobrych praktyk sięgać, - ...
10,85 zł
17,50 zł

Bezpieczeństwo dziecka w domu w szkole na ulicy

Zadaniem tej wartościowej publikacji edukacyjnej jest przekazanie przedszkolakom i uczniom początkowych klas szkół podstawowych zasad bezpieczeństwa w różnych sytuacjach życiowych. W atrakcyjny, łatwo zapadający w pamięci dziecka spos&oac...
181,68 zł

BEZPIECZEŃSTWO W SZKOLE ŚREDNIEJ, OCHRONA, ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE I KATASTROFAMI

STRESZCZENIEKsiążka ta została opracowana i wydana przez światowej klasy, wyszkolonego eksperta, renomowaną postać w dziedzinie bezpieczeństwa, ochrony i odporności na katastrofy na poziomie krajowym, regionalnym i międzynarodowym. PIUS MASAI MWACHI EM...

Recenzje (1):

Pisemne recenzje mogą być dodawane wyłącznie przez klientów zarejestrowanych w sklepie. Na liczbę gwiazdek wyświetlanych przy produkcie składają się również oceny produktów, dodanie których nie wymaga posiadania konta.

Publikujemy wszystkie recenzje produktów, zarówno pozytywne, jak i negatywne. Jeśli wiemy, że produkt został zakupiony przez recenzenta, oznaczamy to ikonką

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Jedzenie jest jednym z elementów, bez których nie jesteśmy w stanie przetrwać. Jego braki są dla nas zawsze bardzo dotkliwe. W historii ludzkości odnotowano wiele śmierci spowodowanych głodem. O ile świadomość niebezpieczeństwa jakim jest brak dostępu do żywności jest nam znana i dzieci (zwłaszcza niemowlęta) głód sygnalizują głośno to już kwestia tego, co jemy i w jaki sposób wpływa to na nasz organizm ciągle zostaje spychana na dalszy plan. Na szczęście coraz głośniej mówi się o szkodliwości określonych substancji zawartych w podrobionej żywności, o truciznach, które docierają do nas każdego dnia. Świadomy konsument potrafi rozpoznać zdrową żywność, ale i on może być zwodzony, wyprowadzany na manowce. Wielkie gospodarstwa, producenci jedzenia, olbrzymie korporacje dbają o kontrolę nad dostarczaną nam żywnością. Owa kontrola jednak nie ma na celu dbałości o nas tylko interesy właścicieli koncernów.
Wszystko to sprawia, że temat żywności wydaje się bardzo współczesnym i aktualnym problemem związanym ze zjawiskiem globalizacji, kapitalizmem oraz monopolem. Nic bardziej mylącego. To bolączka ludzkości od czasów, kiedy zaczęto sprzedawać żywność. Już w starożytnym Rzymie dochodziło do podrabiania chleba i innych produktów. Na pewno ówcześni handlarze nie byli prekursorami. Pazerna natura ludzka sprawiała, że dla zysku robiono wiele złego. Jedną z takich działalności było dodawani substancji szkodliwych do jedzenia, które biedniejsi i mniej świadomi kupowali. Czasami o nabyciu decydowały
Jeszcze niecały wiek temu dla ludzi ważniejszą kwestią było aby mieć co jeść niż to jak się odżywiamy. Dziś coraz większym problemem jest skład pokarmu. Świadomość konsumencką nabywa się wraz z rosnącymi dochodami. Zaczynamy wtedy zwracać uwagę na to co i w jakich ilościach jeść. Globalizacja przyczyniła się do rozpowszechniania produktów wcześniej nieznanych i niedostępnych. Dziś są one na wyciągnięcie ręki. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby do nieznanych i niedostępnych produktów nie należało jedzenie zawierające szkodliwe substancje pomagające podrobić żywność i więcej na niej zarobić. Niestety te dodatki często bywają niebezpieczne.
Fałszowanie żywności to utrata określonych właściwości żywności coraz częściej związana z utratą bezpieczeństwa żywności, czyli możliwością zatruwania oraz brakiem możliwości dostarczenia potrzebnych substancji odżywczych. Z powodu rosnącej świadomości konieczności kontroli żywności powstało wiele instytucji czuwających nad jakością jedzenia. „Bezpieczeństwo i jakość żywności” Stanisława Kowalka to praca wprowadzająca nas w świat jednego z głównych elementów ludzkiego życia. Znajdziemy w niej cenne informacje na temat zależności bezpieczeństwa narodowego od kontroli żywności. Poznamy też różne trendy i wynikające z nich zagrożenia wynikające z fałszowania jedzenia. Bardzo cenne mogą okazać się też informacje dotyczące dbania o jakość jedzenia w Polsce.
W książce znajdziemy obszerne opracowanie zagadnień związanych z kontrola jakości żywienia. Nie zabraknie tam bardzo ważnych przepisów żywnościowych Unii Europejskiej. Profesor Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie uświadamia nas jak niezwykle ważne jest ciągłe czuwanie nad żywnością na każdym etapie jej produkcji, ponieważ wówczas możemy skutecznie wykluczyć zagrożenie, wyeliminować czynniki szkodliwe dla ludzi, a przez to zadbać o własne zdrowie, co przełoży się na mniejszą ilość wizyt u lekarzy i mniejszą śmiertelność będącą efektem zatrucia.
Publikacje polecam wszystkim za

Ocena: