Bezpieczeństwo i jakość żywności
Pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.
Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
Patroni medialni:

Książka podejmuje istotne i ważne zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i bezpieczeństwem żywnościowym. Autorem jest wybitny znawca w dziedzinie zarządzania i nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności. (…) Związki Autora z placówką akademicką — Szkolą Główną Handlową oraz urzędową kontrolą żywności pozwalają na szersze spojrzenie na obszar bezpieczeństwa i jakości oraz autentyczności żywności. Przedstawione przez Autora instytucjonalne rozwiązania, ich uwarunkowania z punktu widzenia bezpieczeństwa żywnościowego i żywności nabierają szczególnego znaczenia obecnie, gdy dyskutowana jest konieczność dokonania zasadniczej reformy, przebudowy i reorganizacji służb urzędowego nadzoru nad żywnością w Polsce, a w szczególności w łańcuchu żywnościowym „od pola do stołu”. (…) Książka oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej. Pokazuje uwarunkowania międzynarodowe oraz ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności. (..) Publikacja jest napisana w sposób bardzo przystępny, komunikatywny i może być kierowana do szerokiego kręgu praktyków, którzy stosują prawo żywnościowe na którymkolwiek etapie łańcucha żywnościowego. Książką powinni zatem zainteresować się przede wszystkim przedsiębiorcy produkujący żywność, a także zajmujący się transportem i dystrybucją produktów spożywczych. Drugą grupą adresatów tej publikacji, mogą być pracownicy organów urzędowej kontroli żywności - inspekcji nadzorujących żywności. (…) Książka jest tez cennym źródłem informacji dla pracowników naukowo-dydaktycznych oraz student szkół wyższych. (…)
Prof. dr hab. inż. Mieczysław W. Obiedziński,
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Recenzja(pdf)
Forsal.pl
391 KB
Wywiad z autorem(pdf)
Gazeta Prawna.pl
466 KB
Przeczytaj fragment
Recenzja(pdf)
Forsal.pl
391 KB
Wywiad z autorem(pdf)
Gazeta Prawna.pl
466 KB
Bezpieczenstwo i jakosc zywnosci fragment.pdf(pdf)
1 MB
Zobacz więcej
Zobacz mniej