Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Bezpieczeństwo i jakość żywności(Miękka)

5.00  [ 1 ocena ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,00 zł
55,20
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 13,80 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Od 250 zł paczki dostarczamy GRATIS!

Płatność elektroniczna (PayU, BLIK, Masterpass)
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
6,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
9,99 zł
Kurier pocztowy
11,99 zł
Paczkomaty InPost
11,99 zł
Kurier
16,99 zł
Odbiór w księgarni PWN (tylko PayU i BLIK)
GRATIS!
Płatność za pobraniem
Poczta Polska - odbiór w punkcie
12,99 zł
Kurier pocztowy
14,99 zł
Kurier
19,99 zł

Bezpieczeństwo i jakość żywności

Pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.

Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.

W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.

Patroni medialni:
Gazeta Prawna Forsal Poradnik Zdrowie    Bezpieczeństwo i Higiena Żywności

Książka podejmuje istotne i ważne zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i bezpieczeństwem żywnościowym. Autorem jest wybitny znawca w dziedzinie zarządzania i nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności. (…) Związki Autora z placówką akademicką — Szkolą Główną Handlową oraz urzędową kontrolą żywności pozwalają na szersze spojrzenie na obszar bezpieczeństwa i jakości oraz autentyczności żywności. Przedstawione przez Autora instytucjonalne rozwiązania, ich uwarunkowania z punktu widzenia bezpieczeństwa żywnościowego i żywności nabierają szczególnego znaczenia obecnie, gdy dyskutowana jest konieczność dokonania zasadniczej reformy, przebudowy i reorganizacji służb urzędowego nadzoru nad żywnością w Polsce, a w szczególności w łańcuchu żywnościowym „od pola do stołu”. (…) Książka oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej. Pokazuje uwarunkowania międzynarodowe oraz ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności. (..) Publikacja jest napisana w sposób bardzo przystępny, komunikatywny i może być kierowana do szerokiego kręgu praktyków, którzy stosują prawo żywnościowe na którymkolwiek etapie łańcucha żywnościowego. Książką powinni zatem zainteresować się przede wszystkim przedsiębiorcy produkujący żywność, a także zajmujący się transportem i dystrybucją produktów spożywczych. Drugą grupą adresatów tej publikacji, mogą być pracownicy organów urzędowej kontroli żywności - inspekcji nadzorujących żywności. (…) Książka jest tez cennym źródłem informacji dla pracowników naukowo-dydaktycznych oraz student szkół wyższych. (…)
Prof. dr hab. inż. Mieczysław W. Obiedziński, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
Wywiad z autorem(pdf)
Gazeta Prawna.pl
466 KB
Recenzja(pdf)
Forsal.pl
391 KB

Stanisław Kowalczyk

Profesor Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Autor około 300 publikacji naukowych, w tym książek, skryptów, monografii, artykułów i referatów oraz prawie 200 ekspertyz i opinii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, globalizacji, agrobiznesu, restrukturyzacji i prywatyzacji, fuzji i połączeń firm, strategii firm

Inni Klienci oglądali również

44,30 zł

Podstawy gastronomii i technologii żywności Podręcznik do nauki zawodu Część 2

Podręcznik pomaga nabyć kompetencje wyszczególnione w Podstawie kształcenia w zawodach,czyli w umiejętnościach stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodach: piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwó...

Bezpieczeństwo informacji i usług w nowoczesnej instytucji i firmie

Książka stanowi kompendium wiedzy na temat zapewnienia bezpieczeństwa informacji i usług. Autor zapoznaje Czytelnika z podstawowymi pojęciami, metodami i narzędziami dotyczącymi bezpieczeństwa teleinformatycznego, ale rozpatrywanego na tle bezpieczeńst...

Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu

Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość o...
48,00 zł

Budowanie pokoju a bezpieczeństwo ludzkie - wzajemne relacje

Jest to praca wartościowa poznawczo. Niewiele jest bowiem w Polsce opracowań, które kwestie bezpieczeństwa globalnego przekładają na jego ludzki wymiar i starają się nadać im charakter multidyscyplinarny i holistyczny. Praca może się wpisać w ka...
56,70 zł

Bezpieczeństwo Europy - bezpieczeństwo Polski t. 4: Segmenty bezpieczeństwa w wiekach XX i XXI

Generalnie tematyka książki mieści się na osi dwóch wiodących zagadnień: zagrożenia i sposobu stworzenia przeciwko nim jakiejś tarczy obronnej. Można uznać dzieło za wyczerpujące, zwłaszcza niektóre aspekty wymienionych tu problemó...
48,00 zł

Bezpieczeństwo w Unii Europejskiej

Od poprzedniego wydania Bezpieczeństwa w Unii Europejskiej minęło już ponad siedem lat. We współczesnych stosunkach międzynarodowych to wręcz cała epoka. Zmieniło się środowisko bezpieczeństwa, w jakim funkcjonuje Unia Europejska, zmieniła się s...
Produkt
niedostępny

Chemia żywności Tom 2

W tomie 2 omówiono:- składniki wpływające na reologiczne cechy żywności;- rolę rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy;- nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego;- alergeny, toksyny, mutagenne i ...

Biotechnologia żywności

Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych.Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia.W drugim w...
42,00 zł

Bezpieczeństwo w świecie przedstawionym

Prezentowana Czytelnikom książka inspiruje do dyskusji na temat sposobów badania kultury bezpieczeństwa, bezpieczeństwa kulturowego i obliczy bezpieczeństwa w świecie przedstawionym. Oferuje ona teksty mające przede wszystkim stanowić źró...

Recenzje (1):

Najnowsze | Najbardziej pomocne
Anna Sikorska (Górowianka)
Dodano: 10.12.2016 02:50:44

Jedzenie jest jednym z elementów, bez których nie jesteśmy w stanie przetrwać. Jego braki są dla nas zawsze bardzo dotkliwe. W historii ludzkości odnotowano wiele śmierci spowodowanych głodem. O ile świadomość niebezpieczeństwa jakim jest brak dostępu do żywności jest nam znana i dzieci (zwłaszcza niemowlęta) głód sygnalizują głośno to już kwestia tego, co jemy i w jaki sposób wpływa to na nasz organizm ciągle zostaje spychana na dalszy plan. Na szczęście coraz głośniej mówi się o szkodliwości określonych substancji zawartych w podrobionej żywności, o truciznach, które docierają do nas każdego dnia. Świadomy konsument potrafi rozpoznać zdrową żywność, ale i on może być zwodzony, wyprowadzany na manowce. Wielkie gospodarstwa, producenci jedzenia, olbrzymie korporacje dbają o kontrolę nad dostarczaną nam żywnością. Owa kontrola jednak nie ma na celu dbałości o nas tylko interesy właścicieli koncernów.
Wszystko to sprawia, że temat żywności wydaje się bardzo współczesnym i aktualnym problemem związanym ze zjawiskiem globalizacji, kapitalizmem oraz monopolem. Nic bardziej mylącego. To bolączka ludzkości od czasów, kiedy zaczęto sprzedawać żywność. Już w starożytnym Rzymie dochodziło do podrabiania chleba i innych produktów. Na pewno ówcześni handlarze nie byli prekursorami. Pazerna natura ludzka sprawiała, że dla zysku robiono wiele złego. Jedną z takich działalności było dodawani substancji szkodliwych do jedzenia, które biedniejsi i mniej świadomi kupowali. Czasami o nabyciu decydowały
Jeszcze niecały wiek temu dla ludzi ważniejszą kwestią było aby mieć co jeść niż to jak się odżywiamy. Dziś coraz większym problemem jest skład pokarmu. Świadomość konsumencką nabywa się wraz z rosnącymi dochodami. Zaczynamy wtedy zwracać uwagę na to co i w jakich ilościach jeść. Globalizacja przyczyniła się do rozpowszechniania produktów wcześniej nieznanych i niedostępnych. Dziś są one na wyciągnięcie ręki. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby do nieznanych i niedostępnych produktów nie należało jedzenie zawierające szkodliwe substancje pomagające podrobić żywność i więcej na niej zarobić. Niestety te dodatki często bywają niebezpieczne.
Fałszowanie żywności to utrata określonych właściwości żywności coraz częściej związana z utratą bezpieczeństwa żywności, czyli możliwością zatruwania oraz brakiem możliwości dostarczenia potrzebnych substancji odżywczych. Z powodu rosnącej świadomości konieczności kontroli żywności powstało wiele instytucji czuwających nad jakością jedzenia. „Bezpieczeństwo i jakość żywności” Stanisława Kowalka to praca wprowadzająca nas w świat jednego z głównych elementów ludzkiego życia. Znajdziemy w niej cenne informacje na temat zależności bezpieczeństwa narodowego od kontroli żywności. Poznamy też różne trendy i wynikające z nich zagrożenia wynikające z fałszowania jedzenia. Bardzo cenne mogą okazać się też informacje dotyczące dbania o jakość jedzenia w Polsce.
W książce znajdziemy obszerne opracowanie zagadnień związanych z kontrola jakości żywienia. Nie zabraknie tam bardzo ważnych przepisów żywnościowych Unii Europejskiej. Profesor Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie uświadamia nas jak niezwykle ważne jest ciągłe czuwanie nad żywnością na każdym etapie jej produkcji, ponieważ wówczas możemy skutecznie wykluczyć zagrożenie, wyeliminować czynniki szkodliwe dla ludzi, a przez to zadbać o własne zdrowie, co przełoży się na mniejszą ilość wizyt u lekarzy i mniejszą śmiertelność będącą efektem zatrucia.
Publikacje polecam wszystkim za

Ocena: