Bydło domowe - hodowla i użytkowanie
Podręcznik Bydło domowe to najnowszym opracowaniem dotyczącym problemów związanych z hodowlą i utrzymaniem tego największego gatunku zwierząt gospodarskich w Polsce. Zaproponowany przez autora układ i dobór tematyki odpowiada występującym w praktyce problemom związanym z produkcją mleka.
Podręcznik zawiera informacje na temat:
• pochodzenia i systematyki bydła
• rasy bydła, pokroju i jego oceny
• oceny kondycji krów mlecznych
• użytkowania mlecznego i rozpłodowego
• zasad i technologii pozyskiwania mleka od krów
• zasad wychowu cieląt i jałowizny
• wybranych elementów zachowania bydła
• przyczyn i skutków obecności ciał ketonowych i mocznika w mleku krów
Podręcznik jest skierowany do studentów studiów rolniczych oraz zootechniki, rolnictwa, weterynarii, bioinżynierii zwierząt, hodowli zwierząt, nauk o zwierzętach, biologii stosowanej itp. Może pełnić funkcję poradnika dla hodowców bydła oraz pracowników zakładów mleczarskich, szczególnie tych, którzy zajmują się skupem mleka oraz pełnią funkcje doradcze.
Książka wyróżniona Nagrodą Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego w kategorii wybitne i innowacyjne podręczniki akademickie.