Co jeść, aby być zdrowym
Czy wiesz, ile wartości odżywczych ma twój posiłek? Czy znasz skład produktów żywnościowych, które kupujesz? Dieta jest główną przyczyną śmierci, niepełnosprawności, chorób autoimmunologicznych czy braku odporności. Spożywamy coraz więcej wysokoprzetworzonych produktów powstających na bazie zbóż (pszenicy, kukurydzy, soi). Jeśli zła dieta i współczesny model żywienia są naszym największym zabójcą, to co zrobić, aby zdrowo się odżywiać? Ta książka pomoże ci odróżnić żywność wartościową od tej, która cię zabija. Dopiero po tej lekturze zrozumiesz, co tak naprawdę ci szkodzi i zatruwa twój organizm. Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ nie tylko na obwód twojej talii i zdrowie, ale także na społeczność, planetę i światową gospodarkę. Czy wiesz, co jesz?
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8168-989-2
- ISBN druku: 978-83-8168-875-8
- Liczba stron: 444
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie
Część I Wpływ obowiązującego modelu produkcji żywności na zdrowie i ekonomię
1. Prawdziwa cena jedzenia – wpływ obowiązującego modelu żywieniowego na zdrowie, ekonomię, środowisko i klimat
2. Globalna epidemia chorób chronicznych: rola obowiązującego modelu żywieniowego
3. Globalny zasięg wielkiego przemysłu spożywczego
4. Zmiana polityki fiskalnej w celu przeciwdziałania otyłości i chorobom chronicznym
Część II Brudna polityka wielkiego przemysłu spożywczego
5. Jak wielki przemysł spożywczy i rolniczy kontrolują politykę żywieniową
6. Siła lobby wielkiego przemysłu spożywczego
7. Rząd USA: jego wkład w choroby, biedę, niszczenie środowiska i zmiany klimatyczne
8. Przemysł spożywczy wykorzystuje dzieci i szkoły
9. Agencja Żywności i Leków nie zapewnia nam wystarczającej ochrony
Część III Wojna informacyjna
10. Jak przemysł spożywczy (głównie napojów słodzonych) współpracuje z organami odpowiedzialnymi
za zdrowie publiczne i niszczy naukę o żywieniu11. Jak wielki przemysł spożywczy kupuje partnerów i zakłada organizacje-przykrywki
Część IV Jedzenie a społeczeństwo: niszczenie kapitału ludzkiego i intelektualnego
12. Ukryte mechanizmy opresji stosowane przez przemysł spożywczy: niesprawiedliwość społeczna, ubóstwo i rasizm
13. Jedzenie a zdrowie psychiczne, zachowanie i przemoc
14. Pracownicy farm i inne osoby zatrudnione w sektorze spożywczym: zapomniane ofiary obowiązującego modelu żywieniowego
Część V Wpływ obowiązującego modelu żywieniowego na środowisko i klimat
15. Prawdziwe znaczenie rolnictwa: żywność i nie tylko
16. Ziemia, woda, bioróżnorodność: co możemy stracić
17. Przemysł rolno-spożywczy: największy podmiot odpowiedzialny za zmiany klimatu
Epilog: przyszłość odżywiania, ludzi i planety
Podziękowania
Bibliografia
O Autorze