Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Podręczniki akademickie »
MENU
Podręczniki akademickie »

Dieta seniora(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: 1, 2019

  • Autor: Anna Kołłajtis-Dołowy

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    Mobi
    Epub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 51,92 zł
36,34
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 15,58 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Dieta seniora

Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją. Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie  9
Część I Zrozumieć starość 13
	1. Czym jest starzenie się organizmu? 15
	2. Kiedy zaczyna się starość 18
	3. Starzenie się społeczeństwa 20
4. Postrzeganie starości 22
	4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. roku życia 22
	4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych 25
5. Teorie starzenia się 29
	5.1. Teoria zegarowa 29
	5.2. Teoria błędów Orgela 30
	5.3. Teoria wiązań krzyżowych 30
	5.4. Teoria immunologiczna 31
	5.5. Teoria wolnych rodników 32
6. Co zmienia proces starzenia? 33
	6.1. Układ pokarmowy 35
	6.2. Układ oddechowy 36
	6.3. Układ sercowo-naczyniowy 36
	6.4. Układ moczowy 37
	6.5. Układ odpornościowy 37
	6.6. Układ ruchu 37
	6.7. Układ nerwowy 38
	6.8. Układ hormonalny 38
	6.9. Narządy wzroku i słuchu 38
	6.10. Skóra 39
	6.11. Nowotwory 40
7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów 41
	7.1. Wielkie zespoły geriatryczne 41
	7.2. Syndrom słabości 43
Część II Dieta seniora 45
8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku 47
	8.1. Psychologiczne znaczenie żywności 47
	8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia 49
9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych? 52
10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych 55
11. Stan odżywienia 58
	11.1. Co wpływa na stan odżywienia osób starszych? 58
	11.2. Pomiary antropometryczne 60
	11.3. Wskaźnik WHR 64
	11.4. Badanie składu ciała 65
	11.5. Badania biochemiczne 66
	11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywienia 67
12. Niedożywienie 69
	12.1. Typy niedożywienia  70
	12.2. Jak rozpoznać niedożywienie? 72
	12.3. Test na ryzyko niedożywienia 73
	12.4. Lista kontrolna 75
	12.5. Konsekwencje niedożywienia 78
	12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych 80
	12.7. Zespół ponownego odżywienia 84
	12.8. Zaburzenia łaknienia – metody na poprawę apetytu 85
13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku 88
	13.1. Podstawowa przemiana materii 89
	13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne 91
	13.3. Rozkład energii na posiłki 95
14. Składniki odżywcze w diecie seniora 96
	14.1. Białka 96
	14.2. Tłuszcz 98
	14.3. Węglowodany 100
	14.4. Błonnik pokarmowy 101
	14.5. Witaminy 104
	14.6. Składniki mineralne 110
	14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole 114
15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. roku życia 116
	15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych 117
	15.2. Zasada 5U 119
	15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych 120
16. Przegląd grup produktów spożywczych 121
	16.1. Produkty zbożowe 121
	16.2. Warzywa i owoce 122
	16.3. Mleko i produkty mleczne 123
	16.4. Mięso, ryby, jaja126
	16.5. Tłuszcze jadalne 129 
17. Woda 130
	17.1. Rola wody w starzejącym się organizmie 130
	17.2. Skutki odwodnienia organizmu 132
	17.3. Zapotrzebowanie na wodę 133
18. Higiena i bezpieczeństwo żywności  136
	18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności 137
	18.2. Rozkład produktów w lodówce 141
19. Jadłospis seniora 143
	19.1. Śniadanie 143
	19.2. Drugie śniadanie 144
	19.3. Obiad 145
	19.4. Podwieczorek 146
	19.5. Kolacja 146
	19.6. Przykładowe jadłospisy 147
20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe 162
	20.1. Ocena sposobu żywienia 163
	20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych 167
21. Żywność funkcjonalna 169
	21.1. Probiotyki 172
	21.2. Prebiotyki 174
22. Suplementacja diety seniora 175
23. Interakcje leków z żywnością 179
	23.1. Wchłanianie 180
	23.2. Metabolizm 181
	23.3. Interakcje leków z alkoholem 182
24. Charakterystyka wybranych diet 184
	24.1. Dieta podstawowa 184
	24.2. Dieta łatwo strawna 185
	24.3. Diety o zmienionej konsystencji 194 
Część III Żywienie w różnych jednostkach chorobowych 205
25. Choroby przewodu pokarmowego 207
	25.1. Jama ustna i przełyk 207
	25.2. Choroba refluksowa 215
	25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka 219
	25.4. Choroba wrzodowa 222
	25.5. Nieżyt jelit 225
	25.6. Zaparcia nawykowe 231
	25.7. Wzdęcia 238
	25.8. Zespół jelita drażliwego 240
	25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit243
26. Choroby wątroby 248
27. Choroby dróg żółciowych  253
	27.1 Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych 253
	27.2. Kamica żółciowa 255
28. Choroby zapalne trzustki 258
	28.1. Ostre zapalenie trzustki 258
	28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki 260
29. Choroby metaboliczne 263
	29.1. Cukrzyca i insulinooporność 263
	29.2. Dna moczanowa 272
	29.3. Otyłość osób starszych 274
30. Choroby serca i naczyń 285
	30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca  285
	30.2. Nadciśnienie tętnicze 293
31. Udar mózgu 298
32. Choroby nerek i dróg moczowych 301
	32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek  302
	32.2. Przewlekła choroba nerek 304
	32.3. Kamice układu moczowego 312
	32.4. Nietrzymanie moczu 315
33. Choroby układu ruchu 321
	33.1. Osteoporoza 321
	33.2. Sarkopenia  324
34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku 331
	34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych331
	34.2. Cechy treningu zdrowotnego 333
	34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów 336
35. Choroby nowotworowe 341
	35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów 341
	35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku 343
	35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego 346
36. Choroby neurodegeneracyjne 350
	36.1. Choroba Parkinsona 350
	36.2. Choroba Alzheimera356
	36.3. Demencja 357
37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym  367
	37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem 368
	37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych 370 
38. Żywienie osób ze stomią 372
Piśmiennictwo 378
Skorowidz 389
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków

Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne ...
3,00 zł

Przestrzenie starości - Michał Kaczmarczyk: Seniorzy w społeczeństwie informacyjnym. Wokół problemu cyberwykluczenia

Tytuł książki Przestrzenie starości nie jest przypadkowy, wynika bowiem z faktu, iż mamy do czynienia z wielością wymiarów przestrzeni życiowej ludzi starszych. Doświadczają oni przestrzeni instytucjonalnej, fizycznej, symbolicznej, społecznej, ...
18,70 zł

Dieta Alleluja dla kobiet w ciąży i maluchów

- Dieta oparta na biblijnym fundamencie - Wiarygodne źródło wiedzy o zdrowym odżywianiu w czasie ciąży - Świadectwa kobiet stosujących tę dietę w czasie ciąży - Obowiązkowa lektura dla wszystkich rodziców, którzy pragną mieć zdrowe...
2,00 zł

Dieta antynowotworowa i metody leczenia

Poradnik zawiera praktyczne wskazówki dotyczące badań profilaktycznych, diety prowadzącej ku zdrowiu, metod leczenia nowotworów, skutków ubocznych kuracji medycznych, samoleczenia krok po kroku oraz wizualizacji. Autorzy opisują m....

Dieta ketogenna

Nie u wszystkich dzieci chorych na padaczkę leczenie farmakologiczne pozwala wyeliminować napady lub zmniejszyć ich liczbę. Czy oporność choroby na leki przeciwpadaczkowe oznacza, że nie da się poprawić jakości życia dziecka - niezależnie od determinac...
17,40 zł

Dieta antyreumatyczna

Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i prz...
24,90 zł

Dieta 50:50

Oto rewolucyjna, pierwsza na świecie udowodniona naukowo i prosta w stosowaniu dieta, która bazuje na przełomowych badaniach prowadzonych nad odżywianiem naprzemiennym i zainicjowanych przez autorkę książki – dr Kristę Varady. Dzięki lektu...

Dieta bezglutenowa - co wybrać?

Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugr...

Sekrety diety według Pauliny Konrad

Sekrety Diety wg Pauliny Konrad to poradnik dla kobiet które od dłuższego czasu odchudzają się bez większych rezultatów. Dzięki e-bookowi nauczysz się zdrowo odżywiać oraz przejmować korzystne nawyki żywieniowe. Jeśli chcesz schudnąć w zd...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!