MENU

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2022

  • Redakcja naukowa: Lucyna Ostrowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 119,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 71,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

77,35
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.
Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Żywienie osób chorych na depresję – Ewa Stefańska     1
	1.1. Epidemiologia depresji w Polsce i na świecie     1
	1.2. Przyczyny, objawy depresji     4
	1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na depresję     5
	1.4. Zalecenia żywieniowe u chorych na depresję     15
2. Żywienie osób chorych na schizofrenię – Agnieszka Wendołowicz     59
	2.1. Epidemiologia występowania schizofrenii w Polsce i na świecie     59
	2.2. Przyczyny, objawy schizofrenii     60
	2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na schizofrenię     61
	2.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze schizofrenią     75
3. Żywienie osób w przebiegu schorzeń neurodegeneracyjnych – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     91
	3.1. Choroba Parkinsona – Diana Wasiluk     92
		3.1.1. Epidemiologia choroby Parkinsona w Polsce i na świecie     93
		3.1.2. Przyczyny, objawy choroby Parkinsona     93
		3.1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona     94
		3.1.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona     95
	3.2. Choroba Alzheimera – Diana Wasiluk     113
		3.2.1. Epidemiologia choroby Alzheimera w Polsce i na świecie     113
		3.2.2. Przyczyny, objawy choroby Alzheimera     114
		3.2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera     115 
		3.2.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera     116 
	3.3. Udar mózgu – Diana Wasiluk     132 
		3.3.1. Epidemiologia udaru mózgu w Polsce i na świecie     133 
		3.3.2. Przyczyny, objawy udaru mózgu      133 
		3.3.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z udarem mózgu     135 
		3.3.4. Zalecenia żywieniowe dla osób z udarem mózgu     136 
	3.4. Stwardnienie rozsiane – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     162
		3.4.1. Epidemiologia stwardnienia rozsianego w Polsce i na świecie     162 
		3.4.2. Przyczyny, objawy stwardnienia rozsianego     163 
		3.4.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób ze stwardnieniem rozsianym     165 
		3.4.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym     166 
4. Dieta w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie – Ewa Stefańska, Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     191
	4.1. Dieta osób chorych psychicznie i z chorobą otyłościową – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     193
	4.2. Dieta osób chorych psychicznie i z nadciśnieniem tętniczym – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     202
		4.2.1. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie     202 
		4.2.2. Przyczyny, objawy nadciśnienia tętniczego     203 
		4.2.3. Zalecenia żywieniowe dla chorych z nadciśnieniem tętniczym     206 
		4.2.4. Możliwość modyfikacji sposobu żywienia i zastosowanie diety o optymalnej zawartości składników mineralnych w nadciśnieniu tętniczym     207
	4.3. Dieta osób chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     230
		4.3.1. Zalecenia żywieniowe dla chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2     232 
		4.3.2. Produkty zalecane i przeciwwskazane dla chorych psychicznie i z cukrzycą     242 
	4.4. Zalecenia żywieniowe w chorobach psychicznych i dyslipidemii – Ewa Stefańska     247
		4.4.1. Zalecenia żywieniowe w hipercholesterolemii u chorych psychicznie     262 
		4.4.2. Zalecenia żywieniowe w aterogennej dyslipidemii u chorych psychicznie     274 
		4.4.3. Zalecenia żywieniowe w zespole chylomikronemii u chorych psychicznie     280 
Skorowidz     285
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(epub)
Brak informacji
(mobi)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

89,10 zł
99,00 zł

Psychiatria na obcasach

Psychiatria na obcasach to opracowanie grupy wyśmienitych specjalistów reprezentujących różne dziedziny nauki dotyczące problemów zdrowia psychicznego kobiet. Mimo że publikacja ukazuje się w okresie burzliwych dyskusji na temat r&...
96,85 zł
149,00 zł

Neurologia dziecięca w przypadkach klinicznych

„Neurologia dziecięca w przypadkach klinicznych” to publikacja przygotowana przez znanych i wybitnych neurologów dziecięcych, radiologów, genetyków, pediatrów i psychologów.Dotychczas brakowało...
119,60 zł
184,00 zł

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach...
15,12 zł
18,90 zł

Toksyczna psychologia i psychiatria. Depresja a samobójstwo

Czy samobójca jest chory psychicznie? Jaka jest przyczyna samobójstw? Czy depresja istnieje czy też jest ekonomicznym oszustwem, wielką manipulacją? Czy antydepresanty pomagają czy też są wręcz szkodliwe? Na te, i wiele innych pytań odpow...
15,12 zł
18,90 zł

Dzień, w którym wybiło szambo, czyli nadużycia w psychiatrii

Książka ta ujawnia skandaliczne praktyki stosowane w polskiej psychiatrii. Przed oczami Czytelnika Autor – lekarz psychiatra – przesuwa kolejne obrazki przerażającego spektaklu, jaki chorym psychicznie gotuje nasze społeczeństwo, w tym powo...
62,99 zł
69,99 zł

Prawo – Psychiatria - Społeczeństwo

Na początku kwietnia 2007 roku miała miejsce w Polsce premiera filmu pt „Ogród Luizy". Film ten opowiadał historię spotkania do jakiego doszło pomiędzy dwoma pacjentami oddziału psychiatrycznego. Pierwszym z nich była młoda kobieta ...
129,35 zł
199,00 zł

Psychiatria. Podręcznik dla studentów

Podręcznik, dostosowany do obowiązującego programu nauczania. Umożliwia przyswojenie wiedzy o zaburzeniach psychicznych i zasadach interwencji psychiatrycznej. Zaburzenia psychiczne są prezentowane na podstawie konkretnego przypadku, a nie od strony te...
64,35 zł
99,00 zł

Psychiatria w praktyce ratownika medycznego

W medycynie ratunkowej na całym świecie personel posługuje się algorytmami i gotowymi standardami.Prezentowana publikacja składa się z algorytmów postępowania i wytycznych obowiązujących w polskim systemie ratownictwa medycznego.W re...
89,10 zł
99,00 zł

Psychiatria i medycyna somatyczna wciąż aktualne tematy

Autorami tej niezwykle wartościowej pozycji są naukowcy i praktycy, uznane autorytety w dziedzinach psychiatrii, psychologii, psychiatrii dzieci i młodzieży, geriatrii i anestezjologii.W polskiej literaturze psychiatrycznej jest to pierwsze całościowe ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!