Dietetyka w psychiatrii i neurologii
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.
Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.
- Kategorie:
- Redakcja: Lucyna Ostrowska
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-22564-3
- ISBN druku: 978-83-01-22544-5
- Liczba stron: 300
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Żywienie osób chorych na depresję – Ewa Stefańska 1 1.1. Epidemiologia depresji w Polsce i na świecie 1 1.2. Przyczyny, objawy depresji 4 1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na depresję 5 1.4. Zalecenia żywieniowe u chorych na depresję 15 2. Żywienie osób chorych na schizofrenię – Agnieszka Wendołowicz 59 2.1. Epidemiologia występowania schizofrenii w Polsce i na świecie 59 2.2. Przyczyny, objawy schizofrenii 60 2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na schizofrenię 61 2.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze schizofrenią 75 3. Żywienie osób w przebiegu schorzeń neurodegeneracyjnych – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 91 3.1. Choroba Parkinsona – Diana Wasiluk 92 3.1.1. Epidemiologia choroby Parkinsona w Polsce i na świecie 93 3.1.2. Przyczyny, objawy choroby Parkinsona 93 3.1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona 94 3.1.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona 95 3.2. Choroba Alzheimera – Diana Wasiluk 113 3.2.1. Epidemiologia choroby Alzheimera w Polsce i na świecie 113 3.2.2. Przyczyny, objawy choroby Alzheimera 114 3.2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera 115 3.2.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera 116 3.3. Udar mózgu – Diana Wasiluk 132 3.3.1. Epidemiologia udaru mózgu w Polsce i na świecie 133 3.3.2. Przyczyny, objawy udaru mózgu 133 3.3.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z udarem mózgu 135 3.3.4. Zalecenia żywieniowe dla osób z udarem mózgu 136 3.4. Stwardnienie rozsiane – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 162 3.4.1. Epidemiologia stwardnienia rozsianego w Polsce i na świecie 162 3.4.2. Przyczyny, objawy stwardnienia rozsianego 163 3.4.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób ze stwardnieniem rozsianym 165 3.4.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym 166 4. Dieta w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie – Ewa Stefańska, Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 191 4.1. Dieta osób chorych psychicznie i z chorobą otyłościową – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 193 4.2. Dieta osób chorych psychicznie i z nadciśnieniem tętniczym – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 202 4.2.1. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie 202 4.2.2. Przyczyny, objawy nadciśnienia tętniczego 203 4.2.3. Zalecenia żywieniowe dla chorych z nadciśnieniem tętniczym 206 4.2.4. Możliwość modyfikacji sposobu żywienia i zastosowanie diety o optymalnej zawartości składników mineralnych w nadciśnieniu tętniczym 207 4.3. Dieta osób chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 230 4.3.1. Zalecenia żywieniowe dla chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 232 4.3.2. Produkty zalecane i przeciwwskazane dla chorych psychicznie i z cukrzycą 242 4.4. Zalecenia żywieniowe w chorobach psychicznych i dyslipidemii – Ewa Stefańska 247 4.4.1. Zalecenia żywieniowe w hipercholesterolemii u chorych psychicznie 262 4.4.2. Zalecenia żywieniowe w aterogennej dyslipidemii u chorych psychicznie 274 4.4.3. Zalecenia żywieniowe w zespole chylomikronemii u chorych psychicznie 280 Skorowidz 285