Dobre maniery w przedwojennej Polsce
Dobre maniery to klucz do sukcesu towarzyskiego, udanych relacji biznesowych i społecznych.
Autorka przygląda się formom towarzyskim obowiązującym w dwudziestoleciu międzywojennym w różnych środowiskach. Zagląda do salonów, dworów ziemiańskich, a także do domów mieszczańskich i miejsc pracy, analizuje też szczególne grupy zawodowe, jak wojskowi. Zajmuje się kulturą stołu oraz różnymi sytuacjami życiowymi podlegającymi zasadom savoir-vivre'u jak chrzciny, śluby i pogrzeby, spotkania towarzyskie i rodzinne oraz wizyty oficjalne i prywatne...
Tekst ubarwiają cytaty z pamiętników i wspomnień, literatury pięknej, ówczesnej prasy, a także opisy zachowań towarzyskich preferowane przez autorów poradników i kodeksów savoir-vivre'u. Całości towarzyszą starannie dobrane ilustracje archiwalne.
Maria Barbasiewicz
historyczka i popularyzatorka
Autorka książek Dobre maniery w przedwojennej Polsce (2012), Ludzie interesu w przedwojennej Polsce (2013), Warszawa – perła Północy (2014), W kuchni jak na wojnie (2015). W dorobku ma też kilka tomików serii „Tradycja Mazowsza”, monografię znanej podwarszawskiej rezydencji – Radziejowickie theatrum (2007, 2016), liczne artykuły i opracowania historyczne.
Interesują ją przemiany obyczajowe, historie ludzi i ich otoczenie. Jednemu z takich tematów przyjrzała się uważniej. Tak powstała książka Do rzeczy i od rzeczy – dzieje przedmiotów codziennych, do niedawna niezbędnych, które odeszły w XX wieku do lamusa historii.
Rekomendacje: