Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Podręczniki akademickie »
MENU
Kurier 0 zł »

W kuchni jak na wojnie(Twarda)

Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 64,90 zł
50,62
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 14,28 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Od 250 zł paczki dostarczamy GRATIS!
Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna (PayU, Masterpass)
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
7,75 zł
6,75 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
7,75 zł
6,75 zł
Kurier pocztowy
11,75 zł
10,75 zł
Paczkomaty InPost
11,75 zł
10,75 zł
Kurier
12,75 zł
11,75 zł
Odbiór w księgarni PWN
GRATIS!
GRATIS!
Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Poczta Polska - odbiór w punkcie
10,75 zł
9,75 zł
Kurier pocztowy
14,75 zł
13,75 zł
Kurier
15,75 zł
14,75 zł

W kuchni jak na wojnie

Kto gotował obiady czwartkowe?
Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?
Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.
Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.
Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.
Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Maria Barbasiewicz

Historyk, varsavianistka, od zawsze zainteresowana historią sztuki, kulturą materialną, etnografią i socjologią. W przeszłości związana z Pracowniami Konserwacji Zabytków, Ośrodkiem Dokumentacji Zabytków oraz Mazowieckim Centrum Kultury i Sztuki. Autorka wielu publikacji poświęconych architekturze i tradycji: Dobre maniery w przedwojennej Polsce (2012), Ludzie interesu w przedwojennej Polsce (2013), Warszawa – perła Północy (2014).

Lubi pisać o dawnych obyczajach, prezentować osiągnięcia cywilizacyjne i sylwetki przebojowych ludzi. Efektem takich zainteresowań jest jej ostatnia książka – W kuchni jak na wojnie. Tytuł nawiązuje do pełnego emocji powiedzenia "W miłości jak na wojnie", bo tak też bywa przy rozgrzanej płycie kuchennej…

Inni Klienci oglądali również

Kevin sam w kuchni Nie tylko Fish & Chips

Kevin Aiston - prezenter telewizyjny i radiowy, artysta kabaretowy, znany z rozbawiania Polaków w talk-show "Europa da się lubić", nadawanego przez lata w TVP2. Współautor kilku książek kucharskich. Prowadzi pokazy kulinar...

Niewidzialna wojna o Twoje życie

„Niewidzialna wojna o Twoje życie” odsłania wypróbowane biblijne zasady walki duchowej, opisuje niezwykłe przeżycia i doświadczenia, demaskuje sposoby działania szatana, a także pokazuje jak unikać demonicznego wpływu i jak go usunąć...

Koło Osheim

Ekscytujące zakończenie bestsellerowej trylogii „Wojna Czerwonej Królowej”.Epicka historia zbliża się ku spektakularnemu końcowi, gdy nieskory do działania książę powraca z czeluści piekła, by wziąć udział w swej najwięks...

Mały Szef Kuchni

Książeczka Mały kuchcik to wspaniała propozycja dla najmłodszych, którzy chcą bawić się w kuchni przygotowując proste potrawy. Przepisy w ksiażce są proste a składniki dostępne w podstawowych delikatesach. Książka zawiera 25 przepisów z ...

Wojny kobiet

Wojny kobiet to najgłośniejsze, doskonale znane z mediów sprawy kryminalne ostatnich kilkunastu lat. Sprawy pokazane z perspektywy kobiet, które – chociaż bezpośrednio ich one nie dotyczyły – straciły wiele, a musiały walczyć ...

Kuchnia długowiecznych

Praktyczny i wypełniony smakiem poradnik zawiera pyszne i sycące potrawy z wykorzystaniem 16 najpotężniejszych pokarmów wzmacniających zdrowie.Z lektury książki dowiemy się:- jak wykorzystać jedzenie, by poprawić działanie każd...

Okupacyjna noc Ziemiaństwo kieleckie o wojnie i okupacji Wybór z memuarystyki ziemiańskiej

Ostatnio w historiografii polskiej coraz szerzej jest obecny nurt memuarystyczny, który szczególnie widoczny jest w aspekcie spuścizny ziemiańskiej. O ile w ubiegłych dwóch dekadach w odniesieniu do wspomnień ziemiańskich dominował...

Fifka i żulik czyli domowa kuchnia łódzka

„Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” to niewątpliwie nasz bestseller. Pierwsze wydanie z 2014 r. już się wyczerpało, a w odpowiedzi na liczne zapytania, w lipcu 2017 r. przedstawiliśmy Czytelnikom nowe, uzupełnione wydanie. C...

Atlas II wojny światowej

Atlas II wojny światowej jest wyczerpującym, ilustrowanym przewodnikiem po wydarzeniach tamtego okresu. Szczegółowo przedstawia przebieg kampanii lądowych, morskich i powietrznych, pozwalając czytelnikowi śledzić sukcesy i porażki obu stron konf...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!