Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Repetytoria do egzaminów szkolnych »
MENU

Historia polskiego smaku(Twarda)

Kuchnia, stół, obyczaje

5.00  [ 1 ocena ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka
Słowa kluczowe: obyczaje kulinarne kuchnia

Historia polskiego smaku

Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do "placówki zbiorowego żywienia".

Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.

To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.

Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.

Tadeusz Pióro, smakosz i kucharz domowy, felietonista kulinarny, wykładowca literatury amerykańskiej na Uniwersytecie Warszawskim zdążył już zachwycić się lekturą:

Historia polskiego smaku to nie tylko dzieje kultury materialnej, lecz naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w książkach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów – wszystkie te sprawy Maja i Jan Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny. Bardzo cenna jest zamieszczona w książce bibliografia. Pasjonaci kuchni zapoznają się z tym dziełem jednym tchem, ale będą też często do niego powracać. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

Nowa Historia Meksyku

Pasjonująca i bogata panorama historii Meksyku – od narodzin świata Majów i Azteków przez epokę kolonialną i uzyskanie niepodległości aż po dzień dzisiejszy. Pierwsza na polskim rynku wydawniczym historia Meksyku napisana przez zespół meksykańsk...

Polskie sądownictwo administracyjne zarys systemu

W podręczniku ,,Polskie sądownictwo administracyjne - zarys systemu" omówione zostały zagadnienia dotyczące m.in.: modeli sądowej kontroli administracji publicznej, ewolucji i organizacji sądownictwa administracyjneg...

Czołgi i samobieżne działa pancerne Wojska Polskiego 1919-2016

Czołgi w Wojsku Polskim to blisko sto lat historii. Pierwsze tego typu pojazdy dotarły do naszego kraju w 1919 roku. Po raz pierwszy zostały użyte bojowo w czasie wojny polsko-bolszewickiej. Znaczenie czołgów w nowych doktrynach wojennych wzrast...
Produkt
niedostępny

Pomoc dla Polski

Książka dokumentuje mały wycinek nieopowiedzianej jeszcze, niezmiernie ważnej dla stosunków polsko-niemieckich historii wielkiej fali solidarności Niemców z Polakami po wprowadzeniu w Polsce 13 grudnia 1981 r. stanu wojennego i zdelegaliz...
Produkt
niedostępny

Historia o świętym Dominiku

Dawno temu, w roku 1170 w Hiszpanii przychodzi na świat Dominik Guzman, chłopiec, który w przyszłości stanie się założycielem Zakonu Kaznodziejów.Książka ta prezentuje w obrazach historię życia świętego Dominika.

Star Realms (edycja polska)

Podporządkuj sobie galaktykę i dyktuj panujące w niej reguły. Zbuduj potęgę militarną używając swoich zdolności handlowych. Używaj floty kosmicznych okrętów, by ochronić to co Twoje i przejąć to co cudze! Star Realms to karciana gra bitewna...

Człowiek o twardym karku Historia księdza Romualda Jakuba Wekslera-Waszkinela

"Urodził się w 1943 roku w getcie w Święcianach – tam, gdzie dzieci nie powinny się rodzić. Jak wiele adoptowanych dzieci dowiedział się z czasem, że ci, którzy go wychowali, nie są jego biologicznymi rodzicami. Ale prawda okazała si...
12,00 zł

Egzamin gimnazjalny Język polski Próbne zestawy egzaminacyjne

To się przyda na wiosnę 2012 roku!Do tego egzaminu musi przystąpić każdy uczeń kończący edukację gimnazjalną, ale to chyba jedyny taki egzamin, którego nie można nie zdać...W próbnych zestawach egzaminacyjnych z języka p...

Historia i utopia

Sześć obszernych esejów tego tomu daje wyraz wszystkiemu, z czego Cioran jest znany. Polityczny sarkazm jest niewątpliwie gorzkim echem młodzieńczej fascynacji i rozczarowania faszyzmem. Mizantropia i ironia biorą tu na warsztat fazę historii po...

Recenzje (1):

Najnowsze | Najbardziej pomocne
Redakcja portalu www.potrawyregionalne.pl
Dodano: 07.11.2012 06:41:42

Dobrze ususzony ser bywał tak twardy, że nie nadawał się do gryzienia. Rąbano go więc na małe kawałki i po prostu ssano - jak cukierki...
To jeden z przykładów pożywienia ze stołów i spiżarni średniowiecznej Polski, barwnie opisanych w właśnie wydanej, najnowszej książce Mai i Jana Łozińskich. Jej zawartość, niczym wzorcowy konspekt, lekko, łatwo i przyjemnie wprowadza czytelnika w świat wszystkiego, co działo się wokół stołu w naszym kraju od Średniowiecza do lat 60. XX wieku.
Kulinaria i obyczaj przeplatają się z historią, podkreślając jej charakter i zmienność, cechy i zwyczaje ludzi, których status odzwierciedlał także sposób odżywania się i żywienia. Używane produkty sposób ich obróbki oraz sprzęty kuchenne to również swoiste wyznaczniki opisywanych czasów. Naszym zdaniem, to książka, która powinna wejść i - z pewnością - wejdzie na stałe do kanonu polskiej literatury kulinarnej.
Każda epoka ma na jej kartach barwny rozdział bogato ilustrowany przykładami zwyczajów.
I tak, na przykład: Bolesław Chrobry za niedopełnienie postu kazał wybijać żołnierzom ząb, za króla Sasa, zaś... „Prawdziwie szczęśliwego, idealnego życia nie wyobrażano sobie bez obfitego jedzenia i dobrych trunków, a rozkosze stołu ceniono sobie znacznie wyżej niż jakiekolwiek przyjemności”.

Czasy bardziej nam współczesne, bo lata powojennej i peerelowskiej Polski, są już mniej barwne, bo naznaczone odbudową zrujnowanego kraju, powszechnymi „niedoborami”, niedostatkami, czy łataniem zaopatrzeniowych dziur. Ale, ale... „Doprawdy, nie było łatwo sprostać wymogom polskiej gościnności, będąc skazanym na zakupy w peerelowskich sklepach...”.

Lekkość pióra autorów, czytelność i ich gruntowna wiedza podana jak... „na talerzu” oraz edytorskie ingrediencje - w postaci pieczołowicie dobranych, pięknych ilustracji, reprodukcji rycin, malarstwa, fotografii (od danych sprzętów kuchennych po XX-wieczne archiwalia), fragmenty starych ksiąg dworskich i kucharskich, a nawet plakaty reklamowe z czasów nie tak znów odległych - dopełniają smaku i kolorytu historii polskich kulinariów

Niezwykła to pozycja, godna uwagi zarówno przeciętnych „zjadaczy chleba”, adeptów polskiej sztuki kulinarnej, a nawet jej niekwestionowanych mistrzów.

Książkę wydaną przez Wydawnictwo Naukowe PWN koniecznie (!!!) trzeba mieć w domowych zbiorach, bo na jej karty można po wielokroć wracać.

„Historię polskiego smaku” Mai i Jana Łozińskich, przyjętą przez nas - czego nie ukrywamy - z niekłamanym entuzjazmem, umieszczamy na półkach wirtualnej „Biblioteczki” portalu, pod zakładką „Biblioteczka - Varia”, przytaczając wstęp znakomicie pobudzający do jej czytelniczego spokojnego, smakowitego... „konsumowania”.

Ocena: