Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU
Podręczniki akademickie »

Historia polskiego smaku(Twarda)

Kuchnia, stół, obyczaje

5.00  [ 1 ocena ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka
Słowa kluczowe: obyczaje kulinarne kuchnia

Historia polskiego smaku

Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do "placówki zbiorowego żywienia".

Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.

To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.

Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.

Tadeusz Pióro, smakosz i kucharz domowy, felietonista kulinarny, wykładowca literatury amerykańskiej na Uniwersytecie Warszawskim zdążył już zachwycić się lekturą:

Historia polskiego smaku to nie tylko dzieje kultury materialnej, lecz naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w książkach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów – wszystkie te sprawy Maja i Jan Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny. Bardzo cenna jest zamieszczona w książce bibliografia. Pasjonaci kuchni zapoznają się z tym dziełem jednym tchem, ale będą też często do niego powracać. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Słownik rosyjsko-polski Biznes i gospodarka

Słownik zawiera ponad 29 000 terminów i przykładów ich użycia, w tym przede wszystkim połączenia terminologiczne z zakresu ekonomii, handlu, transportu i reklamy, bankowości, finansów i giełdy, prawa i ubezpieczeń, zarządzania i ma...
38,00 zł

Narzędzie w polskiej i rosyjskiej przestrzeni kulturowo-lingwistycznej

Monografia jest próbą rekonstrukcji polskiego i rosyjskiego językowego obrazu narzędzia. Odpowiada na pytanie, jakie cechy właściwe narzędziom są najczęściej eksponowane przez użytkowników obu języków i w jaki sposób te cech...
52,90 zł

Metody statystyczne w analizach hydrologicznych środkowej Polski

Publikacja przeznaczona jest dla Czytelników, którzy posiadają już podstawową wiedzę ze statystyki matematycznej i hydrologii oraz chcą ją dalej pogłębiać. Będzie ona dobrym źródłem wiedzy dla badaczy pragnących nie tylko poznać no...

Słownik gastronomiczny polsko angielski angielsko polski

Słownik jest przeznaczony dla wszystkich, którzy pracują lub zamierzają pracować za granicą w sektorze gastronomicznym, pubach, restauracjach, kawiarniach, stołówkach itp. Szczególnie przydatny będzie w krajach, w których ję...

Polskie Pogranicza w procesie przemian Tom 5

W ideologicznych założeniach polskie pogranicza powinny przekształcać się w transgranicza. Jednak obrazy rzeczywistości, przedstawiane także w tym tomie, zakłócają sielankowe wizje formułowane na gruncie europeizmu. Szereg wydarzeń, poczynając o...

Teoria socjologiczna a transformacja społeczeństwa polskiego

Tym, co łączy zebrane teksty jest również waga podejmowanych tematów oraz głębokość refleksji teoretycznej. Teoretyczna dociekliwość Ziółkowskiego, która wyniosła go na pozycję jednego z najbardziej znaczących polskich socjo...

Atrakcyjność Polski Mazowsza i Warszawy

W prezentowanej książce przedstawiono aktualne wyzwania z zakresu podnoszenia atrakcyjności i prowadzenia skutecznej promocji Polski, Mazowsza i Warszawy - stojące przed rządem, parlamentem, władzami samorządowymi i przedsiębiorcami. W publikacji zwr&o...
30,00 zł

Polskie armaty przeciwlotnicze 75 mm wz. 3637 i 40 mm Bofors

Publikacja zwiera historię powstania, szczegółowy opis konstrukcji i zastosowanie bojowe polskich armat przeciwlotniczych wz. 36/37 kal. 75 mm oraz Bofors wz. 36 kal. 40 mm. Obie stanowiły podstawową broń przeciwlotniczą Wojska Polskiego w kampa...
20,05 zł

Skauting polski

Seria wydawnicza „Przywrócić Pamięć” ma przybliżyć współczesnemu społeczeństwu publikacje założycieli ruchu skautowego, twórców rozwoju idei i metodyki harcerskiej z lat 1911–1939.Reprint wydani...

Recenzje (1):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Dobrze ususzony ser bywał tak twardy, że nie nadawał się do gryzienia. Rąbano go więc na małe kawałki i po prostu ssano - jak cukierki...
To jeden z przykładów pożywienia ze stołów i spiżarni średniowiecznej Polski, barwnie opisanych w właśnie wydanej, najnowszej książce Mai i Jana Łozińskich. Jej zawartość, niczym wzorcowy konspekt, lekko, łatwo i przyjemnie wprowadza czytelnika w świat wszystkiego, co działo się wokół stołu w naszym kraju od Średniowiecza do lat 60. XX wieku.
Kulinaria i obyczaj przeplatają się z historią, podkreślając jej charakter i zmienność, cechy i zwyczaje ludzi, których status odzwierciedlał także sposób odżywania się i żywienia. Używane produkty sposób ich obróbki oraz sprzęty kuchenne to również swoiste wyznaczniki opisywanych czasów. Naszym zdaniem, to książka, która powinna wejść i - z pewnością - wejdzie na stałe do kanonu polskiej literatury kulinarnej.
Każda epoka ma na jej kartach barwny rozdział bogato ilustrowany przykładami zwyczajów.
I tak, na przykład: Bolesław Chrobry za niedopełnienie postu kazał wybijać żołnierzom ząb, za króla Sasa, zaś... „Prawdziwie szczęśliwego, idealnego życia nie wyobrażano sobie bez obfitego jedzenia i dobrych trunków, a rozkosze stołu ceniono sobie znacznie wyżej niż jakiekolwiek przyjemności”.

Czasy bardziej nam współczesne, bo lata powojennej i peerelowskiej Polski, są już mniej barwne, bo naznaczone odbudową zrujnowanego kraju, powszechnymi „niedoborami”, niedostatkami, czy łataniem zaopatrzeniowych dziur. Ale, ale... „Doprawdy, nie było łatwo sprostać wymogom polskiej gościnności, będąc skazanym na zakupy w peerelowskich sklepach...”.

Lekkość pióra autorów, czytelność i ich gruntowna wiedza podana jak... „na talerzu” oraz edytorskie ingrediencje - w postaci pieczołowicie dobranych, pięknych ilustracji, reprodukcji rycin, malarstwa, fotografii (od danych sprzętów kuchennych po XX-wieczne archiwalia), fragmenty starych ksiąg dworskich i kucharskich, a nawet plakaty reklamowe z czasów nie tak znów odległych - dopełniają smaku i kolorytu historii polskich kulinariów

Niezwykła to pozycja, godna uwagi zarówno przeciętnych „zjadaczy chleba”, adeptów polskiej sztuki kulinarnej, a nawet jej niekwestionowanych mistrzów.

Książkę wydaną przez Wydawnictwo Naukowe PWN koniecznie (!!!) trzeba mieć w domowych zbiorach, bo na jej karty można po wielokroć wracać.

„Historię polskiego smaku” Mai i Jana Łozińskich, przyjętą przez nas - czego nie ukrywamy - z niekłamanym entuzjazmem, umieszczamy na półkach wirtualnej „Biblioteczki” portalu, pod zakładką „Biblioteczka - Varia”, przytaczając wstęp znakomicie pobudzający do jej czytelniczego spokojnego, smakowitego... „konsumowania”.

Ocena: