Historia polskiego smaku
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Maja i Jan Łozińscy od wielu lat zajmują się historią polskiej obyczajowości w XIX wieku i okresie międzywojennym. Materiały do urzekających opowieści znajdują w pamiętnikach, wspomnieniach, relacjach oraz w ówczesnej prasie i literaturze pięknej. W swoich książkach autorzy snują fascynującą opowieść zilustrowaną licznymi archiwalnymi fotografiami.
Ostatnie swoje prace poświecili tematom związanym przede wszystkim z obyczajowością Drugiej Rzeczypospolitej, opublikowali między innymi W ziemiańskim dworze, W przedwojennej Polsce, Smaki dwudziestolecia. Teraz postanowili powrócić do tematyki, która zajmowała ich przed blisko dwudziestu laty i na nowo przyjrzeć się dziejom polskiej kuchni i stołu od Średniowiecza po wiek XX.
Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w książkach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów – wszystkie te sprawy Maja i Jan Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny. Bardzo cenna jest zamieszczona w książce bibliografia. Pasjonaci kuchni zapoznają się z tym dziełem jednym tchem, ale będą też często do niego powracać. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami
Tadeusz Pióro,
WSTĘP – 7
KUCHNIA PIASTÓW I JAGIELLONÓW – 13
PRZY SARMACKIM STOLE – 55
OD SASÓW DO KRÓLA STASIA – 81
KUCHNIA ZIEMIAŃSKA, CZYLI NARODOWA – 127
PRZEDWOJENNE SMAKI – 189
ZA BIERUTA I GOMUŁKI – 245
SŁOWNIK POTRAW I PRODUKTÓW DAWNEJ KUCHNI POLSKIEJ – 279
BIBLIOGRAFIA – 287
Strony 200-201_REP.pdf(pdf)
62 KB
Strony 128-130_REP.pdf(pdf)
81 KB