Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU

Smaki dwudziestolecia(Twarda)

Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

4.60  [ 5 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 69,89 zł
57,31
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 12,58 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 48h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 48 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 250 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.
- Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna (PayU, Masterpass)
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
7,75 zł
6,75 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
7,75 zł
6,75 zł
Kurier pocztowy
11,75 zł
10,75 zł
Paczkomaty InPost
11,75 zł
10,75 zł
Kurier
12,75 zł
11,75 zł

Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Poczta Polska - odbiór w punkcie
10,75 zł
9,75 zł
Kurier pocztowy
14,75 zł
13,75 zł
Kurier
15,75 zł
14,75 zł

Smaki dwudziestolecia

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.

Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.

Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Maja Łozińska

Maja Łozińska, od ponad dwudziestu lat zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. W barwny sposób opowiada o między innymi o życiu mieszkańców dawnych polskich dworów. Wraz z mężem, Janem Łozińskim, autorem doboru ilustracji w tej książce, opublikowała między innymi książki: W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne czy Narty-Dancing-Brydż. w Kurortach Drugiej Rzeczypospolitej.

Słodki smak miłości

Rok 1966, Kathleen Eaden, autorka felietonów kulinarnych i żona właściciela sieci supermarketów, wydaje „Sztukę pieczenia”, książkę kucharską pełną porad, jak stworzyć szczęśliwą rodzinę, piekąc smakowite ciasta, ciastka i cia...

Smak strachu

Komisarz Marnie Rome wraca w trzeciej odsłonie bestsellerowej i nagradzanej serii kryminalnej. Czy w mieście pełnym kamer można zniknąć bez śladu?Młoda dziewczyna powoduje śmiertelny wypadek drogowy i rozpływa się w powietrzu. Jej tro...
89,00 zł

Pakiet: W obcej skórze/Nie ma innej ciemności/Smak strachu

Daj się wciągnąć w londyńskie śledztwa detektyw Marnie Rome!Poznaj cykl powieści z inspektor Marnie Rome – londyńską detektyw, bohaterką nagradzanej serii kryminalnej.Pełnokrwiści bohaterowie, psychologiczne zagadki oraz skomplikowane...

Spór o niezrozumialstwo w dwudziestoleciu międzywojennym Tom 9

Książka przedstawia jedną z najgłośniejszych polemik krytycznoliterackich dwudziestolecia międzywojennego, zainicjowaną głośnym tekstem Karola Irzykowskiego pt. „Niezrozumialstwo”. Dyskusję z autorem inicjującego spór tekstu podejmuj...
29,99 zł

Notatki geologa Szmaragdy złoto i smak przygody

W reportażach opartych na wspomnieniach autora pojawiają się różnorodne wątki, w tym między innymi:• Prace geologiczne w egzotycznych rejonach – na obszarach dzikiej sawanny, na bezwodnej pustyni Namib, w wysokich górach ...

Czekolada. Smak miłości

Nie ma bardziej zmysłowego składnika od czekolady. W naszej książce znajdziesz całą gamę przepisów na czekoladowe rozkosze. Na spotkanie z osobą bliską sercu przyrządź wyrafinowane babeczki z białej czekolady. Romantyczną kolację we dwoje uwieńc...

Smak zmiany

Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i ko...

Smak dymu

O miłości w cieniu Wielkiej WojnySmak dymu to kontynuacja losów bohaterki świetnie przyjętego przez czytelników Piołunu na zapomnienieWarszawa, rok 1914. Lea jest pewną siebie, energiczną kobietą, matką trójki dzieci. P...
39,90 zł

Smak pokusy

Status BESTSELLERA na miesiąc przed premierą!Czy władczy przedsiębiorca z wielkimi pieniędzmi i jeszcze większym mniemaniem o sobie okaże się odpowiednim mężczyzną dla charakternej Hiszpanki z niewyparzonym językiem?Maria Reyes doskonale zd...

Recenzje (4):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Ciekawe opracowanie dotyczące obyczajów kulinarnych ówczesnego społeczeństwa, oparte na bogatej bibliografii.

Autorka wskazuje na zmiany, jakie zachodziły nie tylko w samym sposobie żywienia, prowadzenia domu, ale i w podejściu do życia towarzyskiego, które w ówczesnych czasach cechowało się coraz większą otwartością. Jest tu więc mowa zarówno o „przyziemnych” sprawach, jak na przykład robienie zakupów na targu czy bazarze, jak i o eleganckich przyjęciach, klubach brydżowych czy spotkaniach na herbatce. Autorka wskazuje zarówno na coraz większą nowoczesność mieszkańców miast, jak i na pielęgnujących tradycję ziemian.

Jeśli ktoś lubi dwudziestolecie, to na pewno znajdzie wiele przyjemności w przeczytaniu tej pięknej książki. Ci zaś, którzy jeszcze nie znają smaku dwudziestolecia, mają szansę się w nim rozsmakować. Na przykład możecie się dowiedzieć, do czego służyła maszynka karlsbadzka, co to były fajfy, co można było kupić w sodówce i czy pieczony paw w sosie anyżkowym zawsze wszystkim smakował. Klimat tamtych czasów ukazany na licznych zdjęciach, plakatach, reprodukcjach obrazów, szczegółowe opisy ubogacone anegdotkami, liczne cytaty – to elementy dzięki którym autorce udało się bardzo wyraźnie pokazać charakter dwudziestolecia międzywojennego. Polecam.

Ocena: 

Znakomita książka o niezwykłych czasach. Nie wiem jak inni czytelnicy, ale ja jakoś za nimi tęsknię... Może to na skutek opowieści dziadków, nie wiem. Smaki dwudziestolecia pozwalają rozszerzyć wiedzę o miejscach, ludziach i menu II RP.

Ocena: 

Smaki dwudziestolecia moge polecic kazdemy zainteresowanemu obyczajowoscia. Nie tylko ciekawie opisuje, ale i ilustruje obficie opisywane zwyczaje. Przeczytalam ja z przyjemnoscia i goraco polecam.

Ocena: 

Przepięknie wydana książka-album o życiu codziennym „szarych ludzi” oraz elit (artystycznych, dyplomatycznych, wojskowych) w międzywojennej Polsce. „Smaki dwudziestolecia” to książka, która opowiada o dwudziestoleciu „od kuchni”: o tym, co jadano i pito, gdzie i jak się bawiono, gdzie należało się pokazać, należąc do „towarzystwa”...
Maja Łozińska, autorka wielu książek poświęconych obyczajowości XIX-wiecznej i międzywojennej Polski, w bardzo interesujący i żywy sposób prezentuje znane i nieznane fakty z codziennego życia Polaków, którym przyszło żyć, bawić się, tańczyć i „bywać” między wojnami. „Smaki dwudziestolecia” wypełnia mnóstwo ciekawostek, a autorka z humorem i wdziękiem przechodzi od analizy restauracyjnego menu do uwag o kulturze, literaturze, sztuce, filmie... Niewątpliwie brakowało podobnej publikacji na polskim rynku: lekkiej, przystępnej, a zarazem inteligentnej i pełnej fascynujących informacji o historii dwudziestolecia międzywojennego, pisanej z „oddolnej”, codziennej perspektywy. Ogromnym plusem tej publikacji są świetnie wyselekcjonowane zdjęcia i ilustracje!

Ocena: