Meksyk od kuchni
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-242-2464-7
- ISBN druku: 978-83-242-2378-7
- Liczba stron: 400
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
SPIS TREŚCI DROGI CZYTELNIKU Prolog – ZASADY SMAKU Rozdział I – MEKSYK PREHISZPAŃSKI Ludy koczownicze. – Mezoameryka. – Religia Mezoameryki. – Pokarm bogów. – Wojny kwiatowe. – Uczty bogów. - Ludożerstwo obrzędowe. – Potrawy. – Pokarm ludzi. – ROŚLINY. – Kukurydza. – Huautli – amarant. – Fasola. – Chía. – WARZYWA. – Nopal. – Chili. – Bataty (camote). – KAKAO. – Majowie. – Aztecy. – NAPOJE ALKOHOLOWE. – Maguey. – Zasady dotyczące napojów alkoholowych. – „Czterysta Królików”. – ŚRODKI STYMULUJĄCE. – Teonanácatl. – Środki halucynogenne. – Kult Teonanácatl. – Tytoń (Nicotina tabacum). – ZWIERZĘTA. – Indyk. – Pies. – Zwierzyna łowna i zbieractwo. – RYBOŁÓWSTWO. – TARGOWISKA. – MIASTA. – Domy. – Kuchnie. – Sprzęt kuchenny. – Nakrycia stołowe. – Dieta. – Dobre maniery. – Pokarmy. – PRZEPISY Rozdział II – SPOTKANIE Kuchnia hiszpańska. – Kolonizacja Antyli. – Podbój Meksyku. – Epidemie. – Kobiety indiańskie. – Hiszpańskie wpływy w kuchni meksykańskiej. – Rolnictwo. – Hodowla. – Misjonarze ROZDZIAŁ III – METYSAŻ Kuchnia w XVI wieku. – Galeon z Manili. – KUCHNIE. – Kuchnie klasztorne. – Kuchnie domowe. – Dieta nowohiszpańska. –Barok. – Nowe ośrodki miejskie. – Kościół. – Kuchnia barokowa. – Zakony żeńskie. – PRZEPISY Rozdział IV – NOWA HISZPANIA Ludność. – Hiszpański Meksyk: Kreole i Półwyspiarze. – Gachupines. – Kreole. – Przeszłość prekolumbijska. – Kreolski katolicyzm. – Meksyk indiański. – Służący. – Metysi. – Czarnoskórzy, Mulaci i castas. – Kasty. – ŻYCIE MIEJSKIE. – Zwyczaje żywieniowe. – NAPOJE. – Pulque . – Tepache. – Tequila Rozdział V – Wiek XVIII Reformy Burbonów. – PRZEPISY. – Sosy. – Tortille. – Fasola. – Tamales Rozdział VI – NIEPODLEGŁOŚĆ Inwazja napoleońska. – Tertulie. – Walka zbrojna. – Uzyskanie niepodległości. – Sztandar narodowy. – Panowanie Augustyna I. – PRZEPISY Rozdział VII – REPUBLIKA MEKSYKU LUDNOŚĆ. – Epoka Santa Anny 1833–1855 . – Nowe wpływy zagraniczne. – Uroczystości. – Rodzinne uroczystości. – Los gringos. – Wojna o Reformę. – PRZEPISY. – ŚWIĘTA RODZINNE. – Urodziny. – Kolacja Bożonarodzeniowa. – Dzień Trzech Króli. – Posadas. – Wielki Post. – Śniadanie w dniu pierwszej komunii. – CODZIENNE MENU DOMOWE. – Śniadanie. – Obiad. – Kolacja. – Półofi cjalny obiad. – Półofi cjalna kolacja Rozdział VIII – INTERWENCJA FRANCUSKA II cesarstwo meksykańskie. – Cesarz . – HAUTE CUISINE . – Zasady dobrego smaku. – Antoine Câreme z Paryża. – PRZEPISY. – Przystawki. – Zupy. – Danie główne. – Deser Rozdział IX – PORFIRIO DIAZ I REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA Gastronomia. – Obchody Stulecia. – REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA. – Ci, którzy zostali w domach. – Zwyczaje żywieniowe w postrewolucyjnym Meksyku. – Tostadas, totopos i nachos. – Tortilla chips. – PRZEPISY ROZDZIAŁ X – GEOGRAFIA MEKSYKU I KUCHNIA REGIONALNA Północ. – Kuchnia północna. – Region Zachodni i El Bajío. – Kuchnia Regionu Zachodniego i El Bajío. – Region Centralny. – Kuchnia Regionu Centralnego. – Region Południowy. – Kuchnia Regionu Południowego. – Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej: stany Veracruz i Tabasco. – Kuchnia Zatoki Meksykańskiej. – Jukatan. – Kuchnia Jukatanu EPILOG