Niezwykłe zalety kawy. Przepisy i porady dla smakoszy
Głęboka czerń kawy pod delikatną pianką prócz cudownej przyjemności kryje niezwykłe właściwości zdrowotne. Jest ich zdecydowanie więcej, niż kontrowersyjnych opinii o tym uwielbianym napoju. Dzięki fachowym informacjom, poradom i przepisom doktora Francka Senningera, specjalisty w zakresie zaburzeń odżywiania, autora kilku książek na temat zdrowej diety, cudowna chwila na kawę będzie dla smakoszy i koneserów prawdziwą rozkoszą.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-62991-16-7
- ISBN druku: 978-83-62991-10-5
- EAN: 9788362991105
- Liczba stron: 53
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
WSTĘP
I. KAWA JAKO WYŚMIENITY NAPÓJ
Skąd pochodzi kawa, którą pijemy?
Krótka historia kawy
Wybór kawy i czynniki decydujące o smaku
Kawa bio i Faire Trade
Jak przygotować dobrą kawę?
Kawa na wiele sposobów
Różne odmiany kawy
Skład chemiczny kawy
II. DZIAŁANIE KAWY ZWIĄZANE Z ZAWARTOŚCIĄ
KOFEINY
Składniki odżywcze w filiżance kawy
Co to jest kofeina?
Czy kofeina powoduje chudnięcie?
Trzy filiżanki dziennie?
Czy zrezygnować z kawy w okresie ciąży?
Jak uzyskuje się kawę bezkofeinową?
Dzieciom nie wolno?
Kawa i kakao z jednej rodziny?
Stres, stany lękowe, depresja. Podstawowe rozróżnienia
Kawa a stres
Kawa a stany lękowe
Kawa a depresja
Kofeina a zasypianie
Kiedy nie pora już na kawę?
Uzależnienie od kawy
Kawa a zęby
Kawa a migrena
Kawa a cukrzyca
Kawa a nadciśnienie
Kawa a astma
Kawa a cholesterol
Kawa a kości
Kawa a płodność
Kawa a żołądek
Kawa a wątroba
Kawa po alkoholu
Kawa a pęcherzyk żółciowy
Kawa a podagra
Kawa a dolegliwości bólowe
Kawa a praca jelit
Kawa a biegunka
Kawa a odwodnienie
Kawa a nowotwory
Kawa a choroba Alzheimera
Kawa a sprawność intelektualna
Kawa a choroba Parkinsona
Kawa a kondycja fizyczna
Kawa a palenie
Kawa a pigułki antykoncepcyjne
Czy chodzi tylko o kofeinę?
Wpływ kawy na funkcjonowanie organizmu
Ile kofeiny w której kawie
III. ANTYOKSYDANTY W KAWIE
Więcej antyoksydantów w kawie niż w herbacie
Antyoksydanty w kawie
Kawa a długowieczność
Arabika czy robusta, zielona czy palona, czyli rzecz gustu
Włókna roślinne: kawa jak sok?
Kawa zielona?
Kawa jak lek
Kawa a leki
IV. INNE CENNE SKŁADNIKI KAWY
Magnez
Witamina B3
Witamina B2
Witamina B5
Miedź
V. ZALECANA OSTROŻNOŚĆ W PICIU KAWY
Zaburzenia rytmu serca
Refluks przełykowo-żołądkowy
Wrzody żołądka
Zespół jelita drażliwego
Anemia
Stany lękowe, napady paniki
POSŁOWIE