Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków
Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odpowiednia dieta i zmiana trybu życia, o czym piszą autorzy, przyniosą oczekiwane efekty. Przykładowe jadłospisy oraz wskazówki dietetyczne pomogą w zwalczaniu tej dolegliwości.
Książka zawiera również informacje o środkach farmakologicznych stosowanych w leczeniu zaparć, które mogą być zażywane wyłącznie po konsultacji z lekarzem i tylko wówczas, gdy zawiodły inne metody.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6547-3
- ISBN druku: 978-83-200-3889-7
- Liczba stron: 164
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Od Autorów 7 Co rozumiemy przez zaparcia stolca? - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 9 Definicja „lekarska" zaparć stolca 9 Odczucia (definicje) pacjenta 10 Jak funkcjonuje jelito grube? 11 Co się dzieje w jelicie grubym w czasie wypróżnienia? 15 Jaki jest prawidłowy rytm wypróżnień? 16 Przyczyny zaparć stolca - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 18 Patofizjologia zaparć stolca 18 Przyczyny 19 Co rozumiemy przez przewlekłe zaparcie? 26 Konsekwencje zdrowotne zaparć stolca - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 27 Podstawowe zasady diagnostyki - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 29 Zasady niefarmakologicznego leczenia zaparć stolca - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 31 Podstawowe zalecenia ogólne 31 Zrozumienie istoty zaburzeń i wyjaśnienie ich przyczyn 33 Usunięcie przyczyn psychonerwicowych 33 Zwiększenie ilości włókien roślinnych (błonnika) w diecie oraz zmniejszenie spożycia tłuszczów i węglowodanów prostych 35 Zwiększenie ilości wypijanych płynów 35 Zwiększenie aktywności fizycznej 36 Wzmocnienie tłoczni brzusznej poprzez gimnastykę 36 Powrót do odruchu regularnego oddawania stolca 39 Zaprzestanie lub ograniczenie palenia tytoniu 40 Zabiegi fizykoterapeutyczne 40 Leczenie żywieniowe - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 41 Podstawowe zalecenia dietetyczne 41 Produkty spożywcze, potrawy i napoje zalecane i nie zalecane osobom z zaparciami stolca 44 Modyfikacja zaleceń dietetycznych w zależności od rodzaju zaparć 49 Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami atonicznymi 49 Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami spastycznymi 51 Niekonwencjonalne sposoby żywieniowe stosowane w zaparciach stolca 52 Probiotyki a zaparcia stolca 54 Dieta bogatoresztkowa 55 Produkty z dużą i małą zawartością błonnika 57 Dieta z ograniczeniem tłuszczu 60 Produkty z dużą i małą zawartością tłuszczu 61 Jadłospisy dla osób cierpiących na zaparcia - Ewa Rychlik 67 Jadłospisy dla osób z zaparciami atonicznymi 67 Jadłospisy dla osób z zaparciami skurczowymi (spastycznymi) 108 Zwalczanie nadwagi i otyłości oraz kontrola masy ciała - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 148 Farmakologiczne leczenie zaparć stolca - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 154 Leki o działaniu osmotycznym 154 Antrachinony (np. senes, aloes, rzewień) 157 Polifenole (np. bisakodyl) 158 Oleje (olej rycynowy, parafina) 160 Enemy (woda, sól fizjologiczna, fosforany) 162 Leki zmiękczające stolec (oleje, glicerol, sorbitol) 163 Piśmiennictwo 164