Uważaj co jesz, gdy zażywasz leki
"Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny. Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają."
- Kategorie:
- Redakcja: Mirosław Jarosz
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6494-0
- ISBN druku: 978-83-200-3462-2
- Liczba stron: 168
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 9 Interakcje pomiędzy lekami a żywnością - definicja, częstość występowania - Mirosław Jarosz 12 Co rozumiemy przez interakcje pomiędzy lekami a żywnością? 12 Jaka jest skala zjawiska interakcji pomiędzy lekami a żywnością? 18 W jaki sposób dochodzi do interakcji pomiędzy lekami a żywnością?- Mirosław Jarosz 20 Zmniejszenie wchłaniania leków 20 Zwiększenie wchłaniania leków 27 Zaburzenia metabolizmu leków 30 Działania synergiczne leków i składników żywności 40 Działania antagonistyczne leków i składników żywności 47 Wybrane przykłady interakcji najczęściej stosowanych leków z żywnością- Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, Katarzyna Wolnicka, Wioleta Respondek 49 Przykłady najczęstszych interakcji pomiędzy lekami a żywnością 52 Leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego 52 Leki stosowane w leczeniu zaburzeń lipidowych 55 Leki przeciwzakrzepowe 56 Leki stosowane w chorobach układu oddechowego 56 Leki stosowane w zakażeniach 58 Leki stosowane w chorobach alergicznych 62 Leki stosowane w chorobach układu nerwowego (przeciwdepresyjne, uspokajające, nasenne, przeciwdrgawkowe) 62 Leki przeciwbólowe 66 Inne leki 66 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a poszczególnymi składnikami żywności? - Katarzyna Wolnicka, Mirosław Jarosz 68 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tłuszczami? 69 Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a tłuszczami 69 Skutki wybranych interakcji leków z tłuszczami 69 Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tłuszczami 70 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a błonnikiem? 75 Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a błonnikiem 75 Skutki wybranych interakcji leków z błonnikiem 76 Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a błonnikiem 76 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a jonami wapnia? 79 Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a jonami wapnia 79 Skutki wybranych interakcji leków z jonami wapnia 79 Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a jonami wapnia 80 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tyraminą? 82 Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a tyraminą 82 Skutki interakcji pomiędzy lekami a tyraminą 82 Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tyraminą 83 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a składnikami soku grejpfrutowego? 87 Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a składnikami soku grejpfrutowego 87 Skutki wybranych interakcji leków z sokiem grejpfrutowym 88 Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a sokiem grejpfrutowym 88 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a kofeiną? 89 Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a kofeiną 89 Skutki synergicznej interakcji pomiędzy kofeiną a niektórymi lekami 90 Wskazówki, jak uniknąć synergicznego działania związanego ze spożyciem kofeiny i niektórych leków 91 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a witaminami i składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety? 91 Przykłady 91 Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a suplementami żywności? 93 Interakcje pomiędzy lekami a suplementami diety - Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka 94 Spożycie suplementów diety w Polsce 95 Jak często dochodzi do interakcji pomiędzy suplementami diety a lekami? 96 Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety a lekami 99 Wapń a leki 99 Żelazo a leki 101 Magnez a leki 102 Potas a leki 102 Interakcje pomiędzy witaminami zawartymi w suplementach diety a lekami 103 Witamina K a leki 103 Witaminy z grupy B i kwas foliowy a leki 103 Niacyna (witamina PP) a leki 104 Witamina C a leki 105 Witamina E a leki 105 Interakcje pomiędzy aminokwasami zawartymi w suplementach diety a lekami 106 Interakcje pomiędzy ziołami a lekami 106 Wybrane przykłady interakcji pomiędzy lekami a suplementami diety - Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka 108 Interakcje składników mineralnych i witamin z lekami 108 Interakcje ziół z lekami 114 Interakcje pomiędzy lekami a alkoholem – Wioleta Respondek,Ewa Rychlik, Mirosław Jarosz 126 Wybrane przykłady interakcji pomiędzy lekami a alkoholem– Wioleta Respondek , Ewa Rychlik , Mirosław Jarosz 133 Leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne 133 Leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego 135 Leki stosowane w chorobach alergicznych 137 Leki stosowane w chorobach przewodu pokarmowego 137 Leki stosowane w chorobach ukŁadu nerwowego (przeciwdepresyjne, uspokajajàce, nasenne, przeciwdrgawkowe) 139 Leki przeciwzakrzepowe 143 Leki stosowane w zakażeniach 143 Inne często stosowane leki 144 Dlaczego leki mogą mieć niekorzystny wpływ na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia– Mirosław Jarosz 145 Zalecenia, o których należy pamiętać! – Mirosław Jarosz 156 Piśmiennictwo 162 Słowniczek pojęć 163