Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia
Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia to kompendium praktycznej i teoretycznej wiedzy w zakresie projektowania receptur nowych kosmetyków oraz wdrażania ich na rynek europejski. Publikacja służy również rozstrzyganiu wszelkich niejasności dotyczących oznakowania produktów kosmetycznych, a tym samym właściwego czytania treści ich etykiet, kryteriów certyfikacji kosmetyków naturalnych i wegańskich oraz faktów i mitów dotyczących testów kosmetyków na zwierzętach. Jest to zbiór fundamentalnej wiedzy na temat formułowania receptur nowych kosmetyków, stanowiący wartość dydaktyczną zwłaszcza dla początkujących technologów. Nadrzędnym celem książki jest propagowanie rzetelnych informacji o recepturowaniu i wdrażaniu na rynek kosmetyków. Publikacja skierowana jest głównie do studentów kierunków związanych z chemią kosmetyczną, technologią produkcji kosmetyków oraz kosmetologią, profesjonalistów z branży kosmetycznej chcących pogłębić swoją wiedzę w tematyce projektowania kosmetyków, właścicieli marek kosmetycznych oraz konsumentów chcących zrozumieć tajniki dotyczące rynku kosmetycznego. Czytelnicy krok po kroku poznają proces wdrożenia nowego kosmetyku na rynek, doboru opakowań i fizykochemicznych formach kosmetycznych, co jest szczególnie ważne dla osób marzących o marce własnej.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-23321-1
- ISBN druku: 978-83-01-23255-9
- Liczba stron: 204
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Słowo wstępne 1 2. Wprowadzenie 3 3. Projektowanie produktów kosmetycznych – kluczowe pojęcia i ciekawostki 7 3.1. Definicja produktu kosmetycznego oraz klasyfikacja kosmetyków ze względu na funkcje 9 3.2. Podstawa prawa kosmetycznego w Unii Europejskiej i w Polsce 11 3.3. „Dystrybutor” a „osoba odpowiedzialna” w pojęciu unijnego prawa kosmetycznego 13 3.4. Fizykochemiczne formy kosmetyczne 16 3.5. Dobór opakowań do fizykochemii i rodzaju kosmetyku 19 4. Recepturowanie kosmetyków 25 4.1. Technologia wytwarzania kosmetyków 27 4.2. Wytyczne do stworzenia nowej receptury kosmetycznej 29 4.3. Aspekty prawne recepturowania kosmetyków – substancje dopuszczone do stosowania w kosmetykach oraz substancje dopuszczone do stosowania z zastrzeżeniem określonych ograniczeń 31 4.4. Europejska baza składników kosmetyków CosIng 32 4.5. Recepturowanie roztworów 34 4.6. Recepturowanie hydrożeli i oleożeli 39 4.6.1. Reologia mas kosmetycznych 49 4.7. Recepturowanie emulsji 53 4.7.1. Charakterystyka układów emulsyjnych 59 4.7.2. Podział emulsji kosmetycznych 60 4.7.3. Otrzymywanie układów emulsyjnych 61 4.7.4. Metody identyfikacji typu otrzymanej emulsji 64 4.8. Recepturowanie kosmetyków myjących 65 4.8.1. Mechanizm usuwania brudu przez detergenty i mydła 73 4.9. Recepturowanie kosmetyków promieniochronnych 77 4.9.1. Fototypy skóry 81 4.9.2. Rodzaje filtrów UV 81 4.9.3. Wskazówki dotyczące recepturowania kosmetyków przeciwsłonecznych 83 4.9.4. Skuteczność ochrony przeciwsłonecznej według wskaźnika SPF 84 4.10. Zagrożenia w tworzeniu receptur oraz istota kontroli jakości w przemyśle kosmetycznym 87 5. Weryfikacja stabilności otrzymanych formulacji kosmetycznych 91 5.1. Typy stabilności formulacji kosmetycznych oraz ich znaczenie dla jakości produktu 92 5.2. Stabilność mikrobiologiczna – metody weryfikacji 94 5.3. Stabilność termiczna – istota i uwarunkowania wykonywania testów przyspieszonego starzenia 102 5.4. Stabilność mechaniczna 104 5.5. Fotostabilność 105 5.6. Stabilność emulsji kosmetycznych 106 6. Uwarunkowania skuteczności działania kosmetyków 113 6.1. Budowa i fizjologia skóry 114 6.2. Drogi przenikania substancji bioaktywnych w głąb skóry 116 6.3. Charakterystyka przenikania przeznaskórkowego 119 6.4. Mechanizmy przezkomórkowego przenikania składników aktywnych 120 6.5. Mechanizm międzykomórkowego przenikania składników aktywnych 121 6.6. Uwarunkowania skuteczności przenikania składników biologicznie czynnych przez skórę 121 7. Kosmetyki naturalne i wegańskie 129 7.1. Rynek kosmetyków naturalnych i wegańskich 130 7.2. Obliczanie stopnia naturalności kosmetyków – Norma ISO 16128 131 7.3. Certyfikacja kosmetyków naturalnych i wegańskich 134 8. Proces wdrożenia nowego kosmetyku na rynek krok po kroku 141 8.1. Jak poprawnie zgromadzić dossier produktu kosmetycznego – PIF 142 8.2. Badania wdrożeniowe produktów kosmetycznych 146 8.3. Istota oceny bezpieczeństwa produktu kosmetycznego oraz proces rejestracji kosmetyku w portalu CPNP 148 8.4. Opcjonalne badania skuteczności działania produktów kosmetycznych 155 8.5. Testowanie produktów kosmetycznych na zwierzętach – fakty i mity 158 9. Oznakowanie produktów kosmetycznych 161 9.1. Wymagania prawne oznakowania produktu kosmetycznego 162 9.2. Tworzenie składu jakościowego na etykietę kosmetyku 163 9.3. Jak interpretować skład jakościowy produktu kosmetycznego 165 9.4. Deklaracje marketingowe na opakowaniu kosmetyku 166 9.5. Symbole graficzne stosowane na opakowaniach kosmetyków 173 10. Pozostałe aspekty bezpieczeństwa produktów kosmetycznych 177 10.1. Jakość mikrobiologiczna produktu kosmetycznego 178 10.2. Odczyn i pH kosmetyku – jakie powinny być i jak je zweryfikować? Regulatory pH 180 10.2.1. Jak samodzielnie zweryfikować odczyn kosmetyku? 181 10.2.2. Regulatory pH 182 10.3. Mikroelementy i makroelementy a problem metali ciężkich w kosmetykach 186 10.4. System szybkiej wymiany informacji o produktach niebezpiecznych – RAPEX 190 Bibliografia 191 O Autorze 195