Wzorce żywieniowe i czynniki determinujące spożycie żywności u młodzieży
Książka ta zawiera przegląd zmieniających się nawyków żywieniowych wśród młodzieży z różnych regionów świata. Wypełniono zweryfikowaną ankietę dotyczącą częstotliwości spożywania posiłków oraz socjo demograficzną, a także przeprowadzono pomiary antropometryczne przez przeszkolony personel. BMI obliczono na podstawie zmierzonych wzrostów i wagi. Do klasyfikacji żywieniowej wykorzystano BAP (Bolivian Adolescents Percentiles Reference). Ogólny model regresji został dopasowany w celu oszacowania średniego spożycia głównych rodzajów żywności oraz poziomu spożycia składników pokarmowych przez różne zmienne społeczno-ekonomiczne po dostosowaniu wieku i energii. Binarna regresja logistyczna została przeprowadzona w celu określenia wytycznych dietetycznych USDA po pogrupowaniu żywności zgodnie z "moją piramidą" USDA oraz komplikatorami i predykatorami DRI. Badanie to podkreśla różnice społeczno-demograficzne w spożyciu żywności i wzorcach żywieniowych wśród boliwijskiej młodzieży.