Zmysł smaku
Oddana do rąk Czytelników książka o charakterze monografii naukowej zawiera szczegółowy opis leksyki związanej ze zmysłem smaku w ujęciu historycznojęzykowym. Podjęto w niej próbę pokazania, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniało się postrzeganie, zdawałoby się tak niezmiennych jakości, jakimi są cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Analizę materiału językowego opatrzono komentarzem historyczno-kulturowym dotyczącym zmieniających się upodobań smakowych Polaków i kształtowania się kuchni polskiej. Obserwacją objęto leksykę smakową zarówno w znaczeniu podstawowym, jak i metaforycznym.
Książka składa się z wprowadzenia, siedmiu rozdziałów i zakończenia. W kolejnych rozdziałach omówiono zagadnienia teoretyczne i ogólne dotyczące percepcji smakowej (rozdział 1.), poddano analizie leksykę związaną z samym pojęciem smaku (rozdział 2.), z poszczególnymi smakami (rozdziały 3.—6.) oraz zjawiskiem synestezji (rozdział 7.). Całość zamyka spis tabel ujętych w książce, wykaz skrótów, literatura i indeks.
Publikacja adresowana jest do Czytelników nie tylko z kręgu szeroko rozumianej humanistyki, lecz również do wszystkich osób zainteresowanych tematyką zmysłów człowieka, w szczególności zmysłem smaku.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8012-033-4
- Liczba stron: 298
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Spis treści Wprowadzenie / 7 Cele i zakres pracy / 8 Źródła i zakres materiału / 12 Metoda opisu leksyki smakowej / 16 1. Zmysł smaku – problem badawczy / 23 1.1. Psychologiczne i biologiczne podstawy percepcji zmysłowej / 23 1.2. Zmysły w ujęciu filozoficznym / 29 1.3. Zmysł smaku w literaturze lingwistycznej / 31 1.4. Podsumowanie / 40 2. Leksyka związana z nazwami zmysłu smaku / 43 2.1. Historia smaku w polskiej kulturze / 43 2.2. Nazwy zmysłu smaku w języku polskim / 53 2.3. Semantyka wyrazów ukuszenie i ukusić / 59 2.4. Semantyka rzeczownika smak i jego derywatów / 66 2.5. Znaczenia metaforyczne wyrazu smak i jego derywatów / 76 2.6. Podsumowanie / 80 3. Leksykalne wykładniki smaku słonego / 85 3.1. Wokół historii i symboliki soli / 85 3.2. Wyrazy sól i słony w badaniach etymologicznych / 92 3.3. Semantyka leksykalnych wykładników smaku słonego w polszczyźnie / 95 3.4. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej z solą i ze smakiem słonym / 105 3.5. Podsumowanie / 80 4. Leksykalne wykładniki smaku słodkiego / 115 4.1. Smak słodki w ujęciu historycznym / 115 4.2. Etymologia przymiotnika słodki / 119 4.3. Semantyka przymiotnika słodki i charakterystyka smaku słodkiego w polszczyźnie / 124 4.4. Referencje prototypowe smaku słodkiego w ujęciu diachronicznym / 132 4.5. Metaforyczne znaczenia leksyki związanej ze smakiem słodkim / 148 4.6. Podsumowanie / 154 5. Leksykalne wykładniki smaku kwaśnego / 157 5.1. Smak kwaśny dawniej i dziś / 157 5.2. Etymologia przymiotnika kwaśny / 159 5.3. Semantyka przymiotnika kwaśny i charakterystyka smaku kwaśnego w polszczyźnie / 163 5.4. Referencje prototypowe smaku kwaśnego w ujęciu diachronicznym / 176 5.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem kwaśnym / 189 5.6. Podsumowanie / 191 6. Leksykalne wykładniki smaku gorzkiego / 197 6.1. Smak gorzki wobec innych smaków w świetle historii / 197 6.2. Etymologia przymiotnika gorzki / 201 6.3. Semantyka przymiotnika gorzki i charakterystyka smaku gorzkiego w polszczyźnie / 204 6.4. Referencje prototypowe smaku gorzkiego w ujęciu diachronicznym / 213 6.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem gorzkim / 223 6.6. Podsumowanie / 228 7. Zjawisko synestezji w języku polskim / 231 7.1. Smak a inne doznania zmysłowe / 231 7.2. Smak i węch / 233 7.3. Smak i dotyk / 238 7.4. Smak i wzrok / 245 7.5. Smak i słuch / 248 7.6. Podsumowanie / 251 Zakończenie / 255 Wykaz skrótów źródłowych / 261 Literatura / 273 Indeks wyrazów związanych ze zmysłem smaku / 285 Wykaz tabel / 293 Summary / 295 Резюме / 296