MENU

Zmysł smaku

(eBook)

Studium leksykalno-semantyczne

0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Katowice, 2014

  • Seria / cykl: Prace Naukowe UŚ; Językoznawstwo Polonistyczne

  • Autor: Barbara Mitrenga

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 33,60 zł
23,52
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Zmysł smaku

Oddana do rąk Czytelników książka o charakterze monografii naukowej zawiera szczegółowy opis leksyki związanej ze zmysłem smaku w ujęciu historycznojęzykowym. Podjęto w niej próbę pokazania, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniało się postrzeganie, zdawałoby się tak niezmiennych jakości, jakimi są cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Analizę materiału językowego opatrzono komentarzem historyczno-kulturowym dotyczącym zmieniających się upodobań smakowych Polaków i kształtowania się kuchni polskiej. Obserwacją objęto leksykę smakową zarówno w znaczeniu podstawowym, jak i metaforycznym.

Książka składa się z wprowadzenia, siedmiu rozdziałów i zakończenia. W kolejnych rozdziałach omówiono zagadnienia teoretyczne i ogólne dotyczące percepcji smakowej (rozdział 1.), poddano analizie leksykę związaną z samym pojęciem smaku (rozdział 2.), z poszczególnymi smakami (rozdziały 3.—6.) oraz zjawiskiem synestezji (rozdział 7.). Całość zamyka spis tabel ujętych w książce, wykaz skrótów, literatura i indeks.

Publikacja adresowana jest do Czytelników nie tylko z kręgu szeroko rozumianej humanistyki, lecz również do wszystkich osób zainteresowanych tematyką zmysłów człowieka, w szczególności zmysłem smaku.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Spis treści

Wprowadzenie / 7
Cele i zakres pracy / 8
Źródła i zakres materiału / 12
Metoda opisu leksyki smakowej / 16 

1. Zmysł smaku – problem badawczy / 23
1.1. Psychologiczne i biologiczne podstawy percepcji zmysłowej / 23 
1.2. Zmysły w ujęciu filozoficznym / 29
1.3. Zmysł smaku w literaturze lingwistycznej / 31
1.4. Podsumowanie / 40

2. Leksyka związana z nazwami zmysłu smaku / 43
2.1. Historia smaku w polskiej kulturze / 43
2.2. Nazwy zmysłu smaku w języku polskim / 53
2.3. Semantyka wyrazów ukuszenie i ukusić / 59
2.4. Semantyka rzeczownika smak i jego derywatów / 66
2.5. Znaczenia metaforyczne wyrazu smak i jego derywatów / 76
2.6. Podsumowanie / 80

3. Leksykalne wykładniki smaku słonego / 85
3.1. Wokół historii i symboliki soli / 85
3.2. Wyrazy sól i słony w badaniach etymologicznych / 92
3.3. Semantyka leksykalnych wykładników smaku słonego w polszczyźnie / 95
3.4. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej z solą i ze smakiem słonym / 105
3.5. Podsumowanie / 80

4. Leksykalne wykładniki smaku słodkiego / 115
4.1. Smak słodki w ujęciu historycznym / 115 
4.2. Etymologia przymiotnika słodki / 119
4.3. Semantyka przymiotnika słodki i charakterystyka smaku słodkiego w polszczyźnie / 124
4.4. Referencje prototypowe smaku słodkiego w ujęciu diachronicznym / 132
4.5. Metaforyczne znaczenia leksyki związanej ze smakiem słodkim / 148
4.6. Podsumowanie / 154

5. Leksykalne wykładniki smaku kwaśnego / 157
5.1. Smak kwaśny dawniej i dziś / 157
5.2. Etymologia przymiotnika kwaśny / 159
5.3. Semantyka przymiotnika kwaśny i charakterystyka smaku kwaśnego w polszczyźnie / 163
5.4. Referencje prototypowe smaku kwaśnego w ujęciu diachronicznym / 176
5.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem kwaśnym / 189
5.6. Podsumowanie / 191

6. Leksykalne wykładniki smaku gorzkiego / 197
6.1. Smak gorzki wobec innych smaków w świetle historii / 197
6.2. Etymologia przymiotnika gorzki / 201
6.3. Semantyka przymiotnika gorzki i charakterystyka smaku gorzkiego w polszczyźnie / 204
6.4. Referencje prototypowe smaku gorzkiego w ujęciu diachronicznym / 213
6.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem gorzkim / 223
6.6. Podsumowanie / 228

7. Zjawisko synestezji w języku polskim / 231
7.1. Smak a inne doznania zmysłowe / 231
7.2. Smak i węch / 233
7.3. Smak i dotyk / 238
7.4. Smak i wzrok / 245
7.5. Smak i słuch / 248
7.6. Podsumowanie / 251

Zakończenie / 255
Wykaz skrótów źródłowych / 261
Literatura / 273
Indeks wyrazów związanych ze zmysłem smaku / 285
Wykaz tabel / 293
Summary / 295
Резюме / 296
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(pdf)
Brak informacji

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(pdf)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

14,81 zł
16,45 zł

O powstawaniu gatunków

„O powstawaniu gatunków”, najsłynniejsze dzieło Karola Darwina, zrewolucjonizowało nasze wyobrażenie o miejscu człowieka i innych żywych stworzeń na drabinie ewolucyjnej. Jako pierwszy wykazał, że gatunki podlegają modyfikacjom w wyn...
8,10 zł
9,00 zł

Rok 2012 Apokalipsa nadchodzi

Czy 21 grudnia 2012 roku nastąpi koniec świata? Jak należy interpretować kalendarz Majów i czy rzeczywiście jest w nim ostrzeżenie o grożącej zagładzie? Wizji roku 2012 coraz więcej, a Patrick Geryl i inni prześcigają się w pomysłach, jak ocalić...
44,91 zł
49,90 zł

Wizerunek kobiety w mediach. Analiza porównawcza tematyki poświęconej kobietom w prasie polskiej i niemieckiej u schyłku pierwszej dekady XXI wieku

Kobieto - jaka naprawdę jesteś? W pracy przeanalizowano medialny obraz kobiety na polskich i niemieckich stronach internetowych oraz w prasie drukowanej. Oglądowi poddano teksty zarówno traktujące o kobietach, jak i adresowane do kobiet, stąd te...
13,46 zł
14,95 zł

O pochodzeniu człowieka

Jest to jedna z tych książek, które wstrząsnęły światem. Na podstawie wieloletnich badań, powołując się także na ustalenia innych uczonych, Darwin przedstawił teorię, zgodnie z którą protoplastą rodu ludzkiego jest ni mniej ni więcej tylk...
14,70 zł
21,00 zł

Polskie intensyfikatory w ujęciu historycznym

Publikacja dotyka zagadnienia intensyfikacji wyrażeń. Ponieważ intensywność jest pojmowana w sposób semantyczny, zakres pracy obejmuje jednostki leksykalne zbliżone znaczeniowo do współczesnego "bardzo". Opis diachroniczny zosta...
19,11 zł
27,30 zł

Sarmackie theatrum. T. 5: Między księgami

Publikowany piąty tom wydawnictwa Zakładu Historii Literatury Baroku i Dawnej Książki zgodnie ze swym tytułem – Między księgami – odnosi się do szeroko pojmowanego procesu powstawania książki w okresie staropolskim, jej kolejnych edycji, ra...
26,09 zł
28,99 zł

Smak marzeń

Kiedy Mick O’Brien zaprojektował i zbudował nadmorskie miasteczko Chesapeake Shores, myślał, że tworzy raj na ziemi. Jednak dla niektórych członków jego rodziny to malownicze miejsce okazało się przedsionkiem piekła. Uciekło stąd aż...
16,34 zł
19,00 zł

Smak mobbingu

Kiedy miejsce, w którym spędzamy osiem godzin dziennie, zamienia się w piekło na ziemi, całe nasze życie staje się koszmarem. Pani Krystyna doświadczyła w pracy najgorszego – mobbingu. Własnymi słowami opowiedziała o trudnej walce o godnoś...
11,53 zł
12,81 zł

Smak świeżych malin

Roztrzepana, chwilami marudna, rozbrajająco naiwna, bez chytrego planu na życie. Malina kończy właśnie studia i zupełnie nie wie, co dalej. Nie posiada ostrego języka, mocnych łokci ani skóry nosorożca, które przydają się w walce o sw&oac...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!