Żywienie osób starszych
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy¬musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych.
Książka Żywienie osób starszych systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym.
- Kategorie:
- Redakcja: Dorota Szostak-Węgierek
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6208-3
- ISBN druku: 978-83-200-6186-4
- Liczba stron: 150
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Zmiany inwolucyjne podczas starzenia się 1 2. Zapotrzebowanie na energię 7 3. Zapotrzebowanie na wybrane składniki odżywcze 13 Białko 13 Witamina D 14 Witamina B12 15 Witamina B6 15 Wapń 15 4. Zasady żywienia dla osób starszych 17 5. Niedożywienie u osób starszych 23 Czynniki ryzyka niedożywienia 23 Diagnostyka niedożywienia 25 Profilaktyka i leczenie niedożywienia 27 6. Zespół kruchości 31 Konsekwencje zespołu kruchości 33 7. Zaburzenia połykania 35 Diagnostyka zaburzeń połykania 36 Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach połykania 37 8. Postępowanie w przypadku zaburzeń apetytu u osób starszych 43 Farmakoterapia 44 9. Sarkopenia 47 Diagnostyka sarkopenii 48 Profilaktyka i wsparcie żywieniowe w leczeniu sarkopenii 49 10. Otyłość sarkopeniczna 53 11. Redukcja masy ciała u osób starszych 57 Przyczyny otyłości u osób starszych 57 Konsekwencje nadmiaru masy ciała 58 Paradoks otyłości 59 Rozpoznawanie otyłości u osób starszych 60 BMI 60 Obwód pasa 60 Wskaźnik talia–biodra 61 Zawartość tkanki tłuszczowej 62 Holistyczna ocena pacjenta podstawą postępowania w otyłości osób starszych 62 Zamierzona redukcja masy ciała 64 Zmiana stylu życia 64 Farmakoterapia i chirurgia bariatryczna 66 12. Żywienie w najczęstszych schorzeniach przewodu pokarmowego u osób starszych 69 Choroba refluksowa przełyku 69 Zaparcia 74 Przyczyny zaparć u osób starszych 75 Choroba uchyłkowa 78 13. Żywienie osób starszych z cukrzycą 83 14. Osteoporoza – dieta w profilaktyce i leczeniu 91 Wapń 92 Witamina D 94 Białko 95 Fosfor 96 Witamina K 96 Aktywność fizyczna 97 Używki 97 15. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek u osób starszych 99 Leczenie zachowawcze 100 Leczenie nerkozastępcze 101 Niedożywienie 103 16. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych 105 17. Dieta w profilaktyce nowotworów 111 18. Dieta a zaburzenia funkcji poznawczych 113 19. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych 117 Choroba Alzheimera 117 Choroba Parkinsona 118 20. Dieta a depresja 121 21. Interakcje leków z żywnością i suplementami diety 125 22. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej u osób starszych 129 Piśmiennictwo 133 Skorowidz 147