Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologiczn...
Książka:przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości,krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicz...
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzglę...
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych.Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:podsta...
Czy masz czas na poprawę zdrowia?Obecnie na wszystko brakuje nam czasu. A już z pewnością na stanie „przy garach”, nawet gdy mamy do wykarmienia całą rodzinę. Coraz częściej w tak...
Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krą...
Publikacja jest przeznaczona dla praktykujących dietetyków, pediatrów oraz wszystkich osób zainteresowanych problematyką żywienia, a także studentów medycyny i kierunk&o...
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą fun...
Jelita i mikrobiom jelitowy mają wpływ nie tylko na twoją odporność, ale również samopoczucie i aktywność. Tak! Radość, smutek, strach czy spokój są wywoływane przez jelito! Autorka p...
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ, NA TEMAT ROZSZERZANIA DIETY I ŻYWIENIA DZIECKA W PIERWSZYCH LATACH ŻYCIA Rozszerzanie diety dziecka jest naturalnym etapem jego rozwoju. Jest też etapem stresuj...
Czy wiesz, ile wartości odżywczych ma twój posiłek? Czy znasz skład produktów żywnościowych, które kupujesz? Dieta jest główną przyczyną śmierci, niepełnosprawności, cho...
Paul Chappius Bragg (ur. 6 lutego 1895, zm. 17 grudnia 1976) – orędownik amerykańskiej medycyny alternatywnej, naturopata, lider amerykańskiego ruchu na rzecz zdrowego żywienia, przedsiębiorc...
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest – w odpowiednich ilościach – niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z nietolerancją histami...
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia D...
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa. Kiedy eliminujemy pokarmy z diety? Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje? Co na...
Borykasz się z mgłą mózgową, trudnościami w koncentracji, wahaniami nastroju? Czujesz się zmęczony? Masz problemy z układem trawiennym? Przyczyna twoich dolegliwości może tkwić w jelitach! W...
Jeśli jesteś fanem mięsa, ta książka będzie spełnieniem marzeń! Autorytet w dziedzinie diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego przedstawia książkę kucharską z ponad 100 przepisami na py...
Międzynarodowy bestseller, rzucający nowe światło na sposób odżywiania się. Dieta karniwora to rozszerzony rodzaj diety ketogenicznej, opartej wyłącznie na produktach zwierzęcych. Autor ksią...
Dzięki książce Dieta ketogeniczna – szybko i łatwo, dietetyczka i popularna blogerka kulinarna Maria Emmerich obala wszelkie błędne teorie na temat gotowania ketogenicznego. Jaka jest dieta k...
Ta przełomowa publikacja to jednak coś więcej niż zestaw przepisów diety ketogennej. Przedstawia ona bowiem proste i elastyczne rozwiązania, które pozwolą Ci się zdrowo odżywiać i utr...