Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zebrano wiadomości na temat fundamentalnej grupy pokarmów, tj. zbóż i produktów zbożowych, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samopszę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Niniejsza praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Zawiera też aspekt dietetyczno-medyczny, a przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie można uznać za unikatowe. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.
- Kategorie:
- Redakcja: Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7969-780-9
- ISBN druku: 978-83-7969-446-4
- Liczba stron: 680
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Cele badawcze pracy – Maciej Kokoszko 10 Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 14 Rozdział I. Pszenice antyku i Bizancjum – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 36 1. Krótka historia pszenicy – Krzysztof Jagusiak 36 2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós) 54 2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 54 2.2. Pszenica. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 65 2.3. Pszenica. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko 126 2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak 197 3. Pszenica samopsza (tífe) 252 3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko 252 3.2. Pszenica samopsza. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 255 3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak 267 3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 272 4. Pszenica płaskurka (dzeiá) 275 4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko 275 4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 283 4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 288 4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko 295 5. Orkisz (ólyra) 301 5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. – Krzysztof Jagusiak 301 5.2. Orkisz. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 307 5.3. Orkisz. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak 313 5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak 318 Rozdział II. Jęczmień – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 320 1. Krótka historia jęczmienia – Krzysztof Jagusiak 320 2. Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 337 3. Jęczmień. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 347 4. Jęczmień. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 375 5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 412 Rozdział III. Proso i włośnica ber – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 448 1. Krótka historia prosa i włośnicy ber – Krzysztof Jagusiak 448 2. Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 457 3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 468 4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych – Zofia Rzeźnicka 479 Rozdział IV. Owies – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 494 1. Krótka historia owsa – Krzysztof Jagusiak 494 2. Owies. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 504 3. Owies. Dane kulinarne – Zofia Rzeźnicka 511 4. Rola owsa w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko 520 Rozdział V. Ryż – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 524 1. Krótka historia ryżu – Krzysztof Jagusiak 524 2. Ryż. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 533 3. Ryż. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 540 4. Rola ryżu w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 546 Rozdział VI. Żyto – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 560 1. Żyto. Wiadomości ogólne 560 2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta 562 Wnioski końcowe – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 566 Słowniczek prozopograficzny 578 Słowniczek terminów greckich 600 Wykaz skrótów 614 Bibliografia 618 Źródła 618 Opracowania 627 Summary 652 Indeks osób 666 Indeks nazw geograficznych i etnicznych 674