MENU

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1

(eBook)

Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)

0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Łódź, 2014

  • Redakcja naukowa: Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 26,40 zł
22,70
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1

W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zebrano wiadomości na temat fundamentalnej grupy pokarmów, tj. zbóż i produktów zbożowych, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samopszę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Niniejsza praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Zawiera też aspekt dietetyczno-medyczny, a przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie można uznać za unikatowe. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Cele badawcze pracy – Maciej Kokoszko  10

Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  14

Rozdział I. Pszenice antyku i Bizancjum – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak  36
1.	Krótka historia pszenicy – Krzysztof Jagusiak  36
2.	Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós)  54
2.1.	Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak  54
2.2.	Pszenica. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak  65
2.3.	Pszenica. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko  126
2.4.	Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych  – Krzysztof Jagusiak  197
3.	Pszenica samopsza (tífe)  252
3.1.	Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy II a VII w.  – Maciej Kokoszko  252
3.2.	Pszenica samopsza. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko  255
3.3.	Pszenica samopsza. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak  267
3.4.	Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak  272
4.	Pszenica płaskurka (dzeiá)  275
4.1.	Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko  275
4.2.	Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak  283
4.3.	Pszenica płaskurka. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak  288
4.4.	Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko  295
5.	Orkisz (ólyra)  301
5.1.	Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. – Krzysztof Jagusiak  301
5.2.	Orkisz. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko  307
5.3.	Orkisz. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak  313
5.4.	Rola orkiszu w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak  318

Rozdział II. Jęczmień – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  320
1.	Krótka historia jęczmienia – Krzysztof Jagusiak  320
2.	Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka  337
3.	Jęczmień. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak  347
4.	Jęczmień. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka  375
5.	Rola jęczmienia w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  412

Rozdział III. Proso i włośnica ber – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  448
1.	Krótka historia prosa i włośnicy ber – Krzysztof Jagusiak  448
2.	Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko  457
3.	Proso i włośnica ber. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  468
4.	Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych – Zofia Rzeźnicka  479

Rozdział IV. Owies – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  494
1.	Krótka historia owsa – Krzysztof Jagusiak  494
2.	Owies. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  504
3.	Owies. Dane kulinarne – Zofia Rzeźnicka  511
4.	Rola owsa w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko  520

Rozdział V. Ryż – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  524
1.	Krótka historia ryżu – Krzysztof Jagusiak  524
2.	Ryż. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko  533
3.	Ryż. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka  540
4.	Rola ryżu w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  546

Rozdział VI. Żyto – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  560
1.	Żyto. Wiadomości ogólne  560
2.	Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta  562

Wnioski końcowe – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka  566
Słowniczek prozopograficzny  578
Słowniczek terminów greckich  600
Wykaz skrótów  614
Bibliografia  618
Źródła  618
Opracowania  627
Summary  652
Indeks osób  666
Indeks nazw geograficznych i etnicznych  674
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(pdf)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

13,26 zł
17,00 zł

Słowianie Zachodni: dzieje, obyczaje, wierzenia, tom czwarty, część czwarta: Dzieje Słowiańszczyzny Północno-Zachodniej aż do wynarodowienia Słowian zaodrzańskich. Słowianie na wschód o Łaby i Solawy. Lutycy północni i południowi.

Plik pdf jest zamknięty w postaci rastrowej złożonej ze skanów.Tom czwarty, część czwarta dzieła „Słowianie Zachodni” omawia następujące tematy: Lutycy północni. (Na archipelagu Rańskim i przyległym lądzie). 1. Sto...
32,40 zł
54,00 zł

Sztuka dobrego programowania

Książka przeznaczona jest dla programistów, którzy chcą, aby ich programy działały dobrze, czyli szybko zwracały wyniki, zużywały mało pamięci i obejmowały szeroki zakres danych wejściowych. Programista początkujący znajdzie tutaj wyjaśni...
306,90 zł
341,00 zł

Kodeks cywilny. Komentarz. Tom 3. Zobowiązania. Część ogólna

Kodeks cywilny. Komentarz to kontynuacja publikacji wydawanej od niemal dwudziestu lat. Pierwszy Komentarz ukazał się w 1995 roku. Autorzy Komentarza to zespół znakomitych renomowanych prawników praktyków z dużym doświadczeni...
19,80 zł
22,00 zł

Ścieżką obok drogi Część 1

Lektura najnowszej książki Michalkiewicza może porazić bezwzględnym obnażeniem mechanizmów rządzących polską polityką, gospodarką i życiem publicznym. Michalkiewicz konsekwentnie i logicznie udowadnia swoją tezę, że Polska jest areną rozgrywek s...
36,00 zł
40,00 zł

Podstawy teorii liniowych układów sterowania w automatyce. Część I. Układy ciągłe

Publikacja autorstwa Mirosława Tomery pt. „Podstawy teorii liniowych układów sterowania w automatyce. Część I. Układy ciągłe” jest podręcznikiem do nauki teorii sterowania z zakresu analizy układów liniowych ciągłych. Zaprezen...
20,64 zł
24,00 zł

Dotyk przeznaczenia. Część I

Szesnastoletni Eregar od zawsze czuł się wyobcowany. Poznajemy go, kiedy zaczyna uczęszczać do Cesarskiej Akademii Aklorianu, w której, jak sądzi, czekają go kolejne lata samotności. Chłopiec dystansuje się od otoczenia, nie podejrzewając, że...
230,40 zł
256,00 zł

System Prawa Administracyjnego Procesowego. TOM II. Część 5. Weryfikacja rozstrzygnięć w postępowaniu administracyjnym ogólnym

W tomie II w części piątej Sytemu Prawa Administracyjnego Procesowego omówiono regulację podstaw i trybów weryfikacji, rozpoznania i rozstrzygnięcia wydanej decyzji administracyjnej. Autorzy przybliżyli weryfikację rozstrzygnięć w toku in...
24,08 zł
28,00 zł

Świat z perspektywy sztuki, sztuka w perspektywie świata. #Środowisko. Tom 5

Monografia naukowa Świat w perspektywie sztuki, sztuka w perspektywie świata #Środowisko to piąty tom serii wydawniczej Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Opracowanie zawiera teksty dotyczące szeroko rozumianej kultury, ...
20,58 zł
29,40 zł

Sztuka jako interpretacja

Czytelnik znajdzie w niniejszej książce inny obraz doświadczenia sztuki niż ten utrwalony tradycją i rozpowszechnionymi w obiegowej opinii przeświadczeniami. W proponowanym ujęciu problemu kulturowa tożsamość obiektu artystycznego kształtowana jest nie...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!