Domowa kuchnia polska
73 000 słów
490 000 znaków
35 kolorowych ilustracji
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna i czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy.
W tej książce kucharskiej zebrano 500 przepisów współczesnej kuchni polskiej, wykorzystujące wszystko to, co jest nam obecnie w stanie zaoferować handel. Żyjemy w czasach chronicznego pośpiechu, tak więc podane receptury są z konieczności nieskomplikowane i niezbyt pracochłonne, a mimo to przygotowane na ich podstawie potrawy zachowują tradycyjne walory smakowe. Przepisy zebrane w tej książce mogą wam towarzyszyć na co dzień. Pozwolą docenić uroki polskiej sztuki kulinarnej, która nawet w epoce globalizacji zachowała swoją odrębność, będącą odbiciem owej wiecznie niezależnej, „rogatej” polskiej duszy…
Elektroniczna wersja książki papierowego wydania książki Domowa kuchnia polska jest szersza o 125 przepisów.
- Kategorie:
- Zdjęcia: shutterstock.inc
- Redakcja: Agnieszka Jeż-Kaflik, Grażyna Jędrzejec, Irmina Wala-Pęgierska, Jolanta Kucharska, Justyna Mrowiec, Marcin Fabijański, Mirosława Szymańska, Tomasz Zajbt
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7773-714-9
- ISBN druku: 978-83-7773-349-3
- Liczba stron: 272
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp Ile waży Przekąski, dania z jajek Najprostszy karp w galarecie Tradycyjne zimne nóżki Warszawski kurczak w galarecie Pieczarki à la ślimaki Pasztet konstanciński Wędzona ryba po rybacku Pasztet kapitański Parówki na złoto Szwajcarski oszukany zając Bułka słoneczna Bagietka po staromiejsku Rolada ministerska Łosoś na biało Gruszki w negliżu Mazowieckie łakomczuchy Pomidory po marszałkowsku Jajeczne bułeczki niespodzianki Mazurskie kotlety jajeczne Kresowa jajecznica majerankowa Jajka sadzone w ziemniakach po góralsku Jajka faszerowane na kilka sposobów Zupy Rosół królewski Rosół częstochowski Podlaska kartoflanka zacierkowa Ziemniaczanka białostocka Krupnik Anetki Żurek żoliborski Zalewajka łódzka Flaki Barszczyk przemyski Szybki barszcz wigilijny Tradycyjny barszcz sokólski Klasyczny krem pieczarkowy Grzybowa babci Julii Niedzielna zupa lwowska Grzybianka góralska Pomidorowa działkowa Pomidorowa pieczona Ogórkowa tradycyjna Letnia zupa adwokacka Kapuśniaczek sejneński Kapuśniak po adwokacku Kwaśnica warszawska Szczawianka szczawnicka Grochówka mazowiecka Fasolowa zupa szmulkowska Fasolanka piwoszka Jarzynowa małopolska Owocówka rembertowska Chłodnik mazurski Zimny barszcz żydowski Zupa rybna na złoto Wigilijna zupa migdałowa Piwna polewka starogdańska Dania mięsne Mięso po galicyjsku Tradycyjne bitki staropolskie Mięso po nadwiślańsku Paprykarz kozienicki Mięso po okocimsku Mięso po flisacku Rolada pomorska Mięso po dżentelmeńsku Pieczone mięso po cesarsku Gruszkowe mięso po śląsku Mięso po dyrektorsku Mięso po oficersku Polonezy Eskalopki dyplomatyczne Żoliborskie mięso w śmietniku Kiełbaski mazowieckie Golonka po wileńsku Golonka po gdańsku Sznycle galicyjskie Klops wejherowski Wakacyjne mięso na złoto Saganek sokólski Jałowcowy bigos myśliwski Bigos wileński Wiejski bigos żmudzki Pieczone zrazy kasztelańskie Zrazy po nelsońsku Zrazy litewskie Pulpety dobrej gospodyni Rolada grodzieńska Gulasz kurpiowski Pieczonka warszawska Zielony kurczak po cesarsku Kurczak w powijakach Kurczak na dziko Kaczka wiśniaczka Gęś świętego Marcina Mięso z grilla Lakierowane kiełbaski Indyk na wysoki połysk Kurczak cytrusowy Pijany boczek Szaszłyki dziennikarskie Szaszłyki nadwiślańskie Szaszłyki nadpilickie Steki imielińskie Biała kiełbasa po śląsku Roladki zaleskie Dania z ryb, śledzie Grillowany pstrąg włóczykija Ryba w kożuszku Ryba w trawie Ryba po zegrzyńsku z grilla Ryba na zielono Pijany dorsz po bałtycku Dorsz na żółto Ryba leśniczego Pstrąg w dresie Ryba po braniewsku Ryba po grecku Ryba w koronkach Ryba po kapitańsku Pulpety helskie w sosie greckim Ryba po cygańsku Niepołomicki pstrąg faszerowany Pstrąg po szambelańsku Smażony karp kresowy Karp marynowany Karp wigilijny po rycersku Elegancki karp po poznańsku Wigilijny tatar rybny Kresowy śledź po grecku Śledzie radziwiłłowskie Wigilijny sledź wileński Grodzieński śledź pod pierzyną Śledzie po łebsku Śledzie majerankowe Tradycyjne zawijasy musztardowe Śledziki w słonecznym sosie Śledzie w śmietanie Śledzie chrzanowe po małopolsku Tradycyjne rolmopsy Absolutnie wspaniałe rolmopsy Koreczki śledziowe na rauszu Śledzie bazyliszki Śledzie pod serowym kocykiem Śledzie leśniczyny Śledzie po kowieńsku Chrzanowe rolmopsy bocheńskie Śledzie leśniaki Śledzie na góralską nutę Śledzie imbirowe Śledzie złociste Dania jednogarnkowe, zapiekanki Ciulim lelowski Staroświecka pieczonka Pasterski śmietnik Kociołek mazowiecki Gulasz tarchomiński Śmietnik leśniczego Śląskie jadło Wesoły kociołek mięsny Zapiekanka łowicka Ryż po góralsku Ryż po myśliwsku Kasza gryczana pani Władzi Góralska mamałyga Syty jasiek Drobianka Zapiekanka ziemniaczanka Kugiel kresowy Bartoszek Jaja drwali, czyli zapiekanka prezydencka Camembertka Kluski, pierogi, placki, naleśniki, omlety Domowy makaron jajeczny Ciasto na pierogi Kołduny grodzieńskie Kołduny postne Uszka wigilijne Czeburki Pierożki Kaziuczki Pierogi żmudzkie Pierogi wileńskie Postne pierogi zabużańskie Nowogrodzkie pierogi z serem Kakory marchewkowe Śliwkowe pierożki wielkopostne Hreczuchy Kartacze vel cepeliny Pyzy wileńskie Leniwe podlaskie Kładzione kluski zaściankowe Kolorowe kopytka Kładzione kluski po podlasku Kluski zbójnickie Kulebiak tradycyjny Drożdżowe kluski warszawskie Kluchy jabłuchy Zieleniuszki Pierogi ruskie Łazanki po warszawsku Knedle wrocławskie Piwne bliny podlaskie Bliny augustowskie Podolskie bliny śmietankowe Bliny z pomoczką Ryżowce Cebulak pomorski Placki chlebowe Knysze Racuszki Biedronki Tomaszki mazowieckie Placki ziemniaczane mojej babci Placki ziemniaczane po słonimsku Diabelskie placuszki Śląskie kreple ziemniaczane Kiepuchy Pampuszki Puchowa babka ziemniaczana Bułeczki litewskie Naleśniki królewskie Naleśniki mokotowskie Naleśniki kresowiaki Izabelka Banany w śpiworach Omlet wycieczkowy Omlet chrupuś Omlet staromiejski Omlet narciarski Omlet z grzybami Muślinowy omlet à la Balzac Suflet paryski Suflet łakomczucha Suflet warszawski Jarzynki, surówki, sałatki Kapusta przymuszanka Żoliborska kapusta wigilijna Kapusta po świętojańsku Gołąbki sokólskie Gołąbki staropolskie Gołąbki sarmackie Imieninowe gołąbki Marysi Wegeteriańskie gołąbki Joasi Buraczki po podlasku Buraczki po połczyńsku Fasolka po marymoncku Marchewka purée Grzyby po polsku tradycyjne Grzyby po wileńsku Pieczarki po klarysewsku Bakłażany na różowo Pory po radomsku Sałatka Posażna panna Owoce po szatańsku Sałata Ambasador aferzysta Sałata belwederska Surówka Puszysta Pelagia Rzodkiewki po sandomiersku Rzodkiewki po warszawsku Pieczarki po hrabiowsku Cykoria po królewsku Surówka Gryfno Gustla Surówka Energiczna Emilka Pomidory po ambasadorsku Kapusta po wielkopańsku Surówka Apetyczna Apolonia Surówka Finezyjna Filomena Surówka Zielony słoń Cukinia w bieliźnie Mizeria à la zielony Bill Zielona Ilona Surówka Frywolna Franka Sałatka Wiosenka Sałatka Marzanna Biała Hanka Sałatka zaściankowa Sałatka piracka Sałatka Grzeczny Grześ Sałatka Tajemnicza Teresa Zielona sałatka Sałatka rybacka Sosy Sos awanturnik Mokotowski sos chrzanowy Sos cygański Tradycyjny sos grecki Sos imperial Sos kapitański Zbita śmietanka Sos tatarski Sos radziwiłłowski Chrzan po lubelsku Sos piorunek Zielony sos gocławski Klasyczny sos winegret Klasyczny sos biały Sos musztardowy Warszawski sos pomidorowy Sos pieczarkowy Błyskawiczny sos biały Letni sos jogurtowy Jabłeczny sos szatański Ciasta, ciasteczka, desery Lukier uniwersalny Sernik siedlecki Sernik krośnieński Sernik Wiśniaczek Sernik wawelski Czarny Orfeusz Kruszonka z szarlotką na szybko Sypana szarlotka małkińska Szarlotka wilanowska Placek mikołajkowy Szarlotka pani Marii Szarlotka mazowiecka Wykwintny strudel galicyjski Radomski placek ze śliwkami Bananiak Chrapka burmistrza Owocowy placek zielonogórski Ognista brunetka Tartaczek Uśmiech lata Świąteczna tarta gruszkowa Babciny placek śliwkowy Babie lato Kremówka garwolińska Bajadera Makowiec mokotowski Piegusek wigilijny Oszczędny piernik małopolski Piwny piernik wielkopolski Przedwojenny biszkopt Szampańska babka Murzynek sadownik Oszczędny mulat Bezowa pianka bydgoska Pianka kokosanka Tort królewski Biały tort białostocki Tort Słodka Gabrysia Tort chałwowy Tort prezydencki Pitchinger po śląsku Maślak Karpatka Keks nowodworski Wuzetka białostocka Śląski placek dyniowiec Bakaliowy pędraczek Migdałowy placek skierniewicki Tradycyjna babka poznańska Babka herbacianka Babka piwoszka Mazurek kajmakowy Pan kasztelan Mazurek bakaliowy Pan stolnik Mazurek czekoladowy Pani starościna Mazurek pomarańczowy Panna kasztelanka Mazurek Wisienka Kokosanki marymonckie Szatańskie ciasteczka Owsiane makaroniki Rogale marcińskie dla początkujących Poznańskie szneki z glancem Sękacz z tortownicy Tradycyjne jagodzianki Chmurki przemyskie Faworki kresowe Rogacze Bezy toruńskie Pączki garwolińskie Serniczki opolskie Gruszki pasibrzuszki Miodulce Wigilijne łamańce Kutia warszawska Wigilijny kisiel żurawinowy Pokusa Kowalskiej Brzoskwinie pałacowe Szykowne brzoskwinie po konstancińsku Odpoczynek wojownika Marzenie maklera Zalotna blondynka Żoliborski krem szodonowy Wilanowski krem orzechowy Karolcia Bałaganik Królewna Śnieżka Elegancki sorbet prababci Panna młoda Purée arbuzowe Gruszki po prałacku Ananaski Lodołamacz Kacperek Napoje Lody à la Ewa, czyli kawa po gdańsku Kawa piernikowa Kawa à la krasula Kawa à la Lucyfer Czekolada królewska Oranżada warszawska Kompot królewski Tradycyjny kompot mazowiecki Kompot radzymiński Kompot celestynowski Warszawski kompot rabarbarowy Kompot wigilijny Mirabella Kwas mazowiecki Kresowy kwas kminkowy Białostocki kwas cytrynowy Podlaski kwas jabłkowy Karolinka Kacyk Sen letniego popołudnia Sierpniowe słoneczko Valentino Lipcowy las Słowianka Amarantowa Anetka Bordowa Bożenka Różowa Ramona Piwo zaściankowe Piwo płockie Piwo imbirowe Piwo kozienickie Żubroń, czyli szarlotka pod napięciem Czarna Mańka Krupnik imieninowy Krupnik inaczej Tradycyjny kruszon Babski kruszon Szprycer Nalewki Bajerkoniak Kremowy adwokat sądecki Prokurator Śląski szybki likier rumowy Listkóweczka Szybka chlebóweczka Ratafia prababci Kowalewskiej Mandarynkówka Łzy konika polnego Lipniak podlaski Szybka starka Łut szczęścia Jałowcówka myśliwska Zimowa jałowcówka myśliwska Dereniówka olsztyńska Cytrynówka tomaszowska Cytrynówka pośpieszna Cytrynówka naprędce Herbatka dyrektorska Nalewka olsztyńska Mleczko wściekłej krowy, czyli edytkówka Kawusia ciotki Tekli Kazio wędrowniczek Piercóweczka Pędraczek Klasyczna porterówka Karmelówka przepalanka na szybko Ekspresowy Kuba Rozpruwacz Miętus Odlotowe jagody Szafranówka Wino ryżowe babci Albiny 44 koty Wrzosówka warszawska Miodówka bieszczadzka Czosnkówka zdrowotna – na wszelkie dolegliwości Wiśniówka magnacka Piołunówka łowiecka Przetwory Zielony sosik Marynata staropolska Marynowane ogórki po staropolsku Ogórki lubelskie – krokodylki Iwony Marynowane pomidorki Tradycyjna ćwikła Pyszne kiszone ogórki Kiszone grzyby Kiszona kapusta po grodzieńsku Kiszone śliwki Korniszony ze śliwek Agrest szatański Zamojska marynata z pigwy Marynowane morele Marynowane wiśnie grodzieńskie Domowa frużelina Błyskawiczne konfitury borówkowe Konfitury cebulowe Konfitury z arcydzięgla Lipcowe konfitury zaściankowe Górskie konfitury jeżynowe Papryczkowe konfitury dla odważnych Agrest po galicyjsku Orzechowe konfitury prababci Prunella Bajeczne konfitury śliwkowe Marmolada hetmańska Marmolada głogowa Marmolada białostocka Miętowa marmolada brzoskwiniowa Czarne jagody po olsztyńsku Powidła otwockie Babcine powidła borówkowe Dżem jabłkowy Hrabiowskie gruszki kandyzowane Pijane czereśnie Galaretka z pigwy Galaretka jabłkowa mojej babci Heleny Domowa nutella Biała nutella Majowy miodek śląski