Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania
Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany. [Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza]
- Kategorie:
- ISBN: 978-83-227-9202-5
- ISBN druku: 978-83-227-9202-5
- Liczba stron: 300
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie 7 Rozdział I. Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową 23 1.1. Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku 25 1.2. Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych oraz specyfi czne cechy gospodarki żywnościowej 39 1.3. Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego 49 1.3.1. Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm jednostek ekonomicznych 49 1.3.2. Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej 53 1.4. Konkluzje 60 Rozdział II. Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej 63 2.1. Fundamentalne kwestie food integrity 63 2.2. Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity 70 2.3. Główne problemy food integrity 76 2.3.1. Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety) 76 2.3.2. Identyfi kowalność żywności (food traceability) 88 2.3.3. Oszustwa żywnościowe (food fraud) i inne patologie na rynku żywności 96 2.3.4. Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food authenticity) 109 2.4. Konkluzje 121 Rozdział III. Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności 125 3.1. Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej – narzędzia w rękach IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych 125 3.2. Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności (RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES) 138 3.3. Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności 156 3.4. Konkluzje 173 Rozdział IV. Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek branży mięsnej 177 4.1. Źródła danych i metody badawcze 177 4.2. Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale) 182 4.3. Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych – wyniki badań i dyskusja 195 4.4. Konkluzje 223 Rozdział V. Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności 225 5.1. Polityka bezpieczeństwa żywności w UE 225 5.2. Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym 232 Podsumowanie i wnioski 251 Wykaz skrótów 265 Spis rysunków 271 Spis tabel 273 Bibliografia 275