Mikrobiologia w kosmetologii. Rozdział 10-11
ROZDZIAŁY 10-11 Z PUBLIKACJI PT. "
MIKROBIOLOGIA W KOSMETOLOGII" REDAKCJA NAUKOWA E. GOSPODAREK, A. MIKUCKA. Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów.
W książce przedstawiono:
- rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii,
- zakażenia skóry i jej przydatków,
- drobnoustroje występujące w kosmetykach,
- działania prewencyjne w tym sterylizację, dezynfekcję, aseptykę i antyseptykę,
- bezpieczeństwo mikrobiologiczne.
Publikacja przeznaczona jest dla studentów kosmetologii, pracowników zakładów kosmetycznych, Wellness&SPA oraz osób podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe na kursach lub studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii.
- Kategorie:
- Redakcja: Agnieszka Mikucka, Eugenia Gospodarek
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5271-8
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa XI 1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka 1 2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej 3 2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek 3 2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek 3 2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek 6 2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska 13 2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów –Eugenia Gospodarek 15 2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek 18 2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych 20 3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka 23 3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza 24 3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna 25 3.1.2. Odporność przeciwzakaźna 27 3.2. Immunologiaskóry 28 3.3. Immunoprofilaktyka 30 4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska 34 5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka 37 6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek 41 6.1. Metody barwienia drobnoustrojów 41 6.2.Podłoża do hodowli drobnoustrojów 42 7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska 46 7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew 46 7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne 48 7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae 49 7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae 51 7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 52 7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae 52 7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae 53 7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae 53 7.3. Wirusy gorączek krwotocznych 54 7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową 54 7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae 54 7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae 55 7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae 56 7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 56 7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae 56 8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek 59 9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg 65 9.1. Grzybice powierzchniowe 65 9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych 66 9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym 67 9.1.3. Dermatofity 68 9.1.4. Drożdże 70 9.1.5. Grzyby pleśniowe 72 9.2. Diagnostyka mikologiczna 73 9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym 76 10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska 78 11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski 80 11.1. Wstęp 80 11.2. Zakażenia wirusowe 80 11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) 80 11.2.2. Półpasiec (zoster) 81 11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) 81 11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum) 82 11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) 82 11.3. Zakażenia bakteryjne 83 11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) 84 11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) 87 11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) . 87 11.4. Grzybice skóry 89 11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe) 89 12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek 96 12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków 97 12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków 98 13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron 102 13.1. Sterylizacja 102 13.1.1. Podział metod sterylizacji 103 13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji 105 13.2. Dezynfekcja 105 13.2.1. Dezynfekcja powierzchni 106 13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu 107 13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu 108 13.2.4. Środki dezynfekcyjne 108 13.3. Aseptyka i antyseptyka 113 13.4. Środki ochrony kosmetyków 113 13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach 113 13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków 116 14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron 122 14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów 122 14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 122 14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne 123 14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych 126 14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków 127 14.5. Higiena rąk personelu 128 14.5.1. Mikroflora naturalna rąk 128 14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce 128 14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk 129 14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego 130 14.8. Gospodarka odpadami 133 15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka 136 15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego 136 15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego 137 15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym 138 15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja 139 15.3. Postępowanie z odpadami w zakłaadzie kosmetycznym 141 15.4. Skład i jakość kosmetyków 142 15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu 143 15.5.1. Nadzór nad kosmetykami 144 Skorowidz 146