Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Milk and Dairy Products in the Medicine and Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (1st–7th Centuries AD)(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: Łódź, 1, 2020

  • Seria / cykl: BYZANTINA LODZIENSIA

  • Autor: Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 22,45 zł
20,21
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 2,24 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Milk and Dairy Products in the Medicine and Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (1st–7th Centuries AD)

The following publication constitutes a continuation of a longstanding research conducted by both authors on nourishment, dietetics, pharmacology and gastronomy in the Late Antiquity and early Byzantium. The book was created based primarily on Greek medical treatises composed from the 1st to 7th century, but it takes into account data that originates outside of this collection. The goal of the authors was to present the knowledge of the people in antiquity and Byzantium on milk and dairy products. To achieve that they attempted to translate into contemporary language the way of thinking of then doctors, and to present main points of the theory propagated by them. In particular, the authors have shown ways of utilizing aforementioned alimentary products as food and medicine. Thus, they consciously encroach the area of history of pharmacology and gastronomy. Even though the nature of their research led the authors to focus on conclusions in the field of the history of food and medicine, they also take up the issues related to society and economy of this period. The dissertation [...] is undoubtedly an important contribution to the research on the history of medicine and nutrition in the classical and the early Byzantine period. The remarks on termi¬nology are essential, and they often influence the understanding and interpretation of other literary sources. The dissertation is of high scientific value and brings forward many relevant information: specific examples on how milk and diary were used, both in everyday nutrition, and in medical practice. prof. Anna Kotłowska Adam Mickiewicz University in Poznań

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Introduction (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	1
1. Some comments on the book and its structure	1
2. Humoral theory – an outline	6

A Few Words on Milk and Dairy Products (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	11

Chapter I. The Pre-Galenic Science of Milk and Dairy Products – Celsus and Dioscorides: Selected Aspects (Maciej Kokoszko)	17
1. An introduction to the theory on milk and dairy products	17
2. Theory on milk and dairy products in the encyclopaedia De medicina by Aulus Cornelius Celsus 	19
3. Theory on milk and dairy products in De materia medica by Dioscorides 	41
4. Conclusions	53

Chapter II. Milk and the Dietetics, Pharmacology, Therapeutic Procedures and Culinary Art: Galen and his Followers (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	55
1. Galen and later medical authors on the dietetic properties of milk (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	55
2. Galen and later medical authors on the pharmacological properties of milk and its applications in therapeutics (Zofia Rzeźnicka)	64
3. Milk in cuisine (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	76

Chapter III. Oksýgala in Dietetics, Medical Procedures, and Culinary Art: Galen and his Followers (Zofia Rzeźnicka)	85

Chapter IV. Cheese in Dietetics, Pharmacology, Therapeutic Procedures and Culinary Art: Galen and his Followers (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	93
1. Galen and later medical autohors on the dietetic properties of cheese (Zofia Rzeźnicka)	93
2. Galen and later medical autohors on the pharmacological properties of cheese and its applications in therapeutics (Zofia Rzeźnicka)	100
3. Cheese in cuisine (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	104

Chapter V. Butter in Dietetics, Pharmacology, Therapeutic Procedures and Culinary Art: Galen and his Followers (Zofia Rzeźnicka)	129
1. Galen and later medical autohors on butter in dietetics, pharmacology and therapeutics	129
2. Butter in cuisine	137

Chapter VI. Appendix, or on a Clear Understanding (Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka)	141
1. Pyríephtha – an enigmatic term 	141
2. Trying to fully understand Galen	147
3. Consequences 	151

Final Conclusions (Zofia Rzeźnicka)	153

A Glossary of Basic Greek Terminology (Zofia Rzeźnicka)	161

List of Abbreviations	167

Bibliography	171
Source texts	171
General bibliography	181

Indices  	215
Index of people	215
Index of geographical and ethnical names	219

Abstract	221
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

12,00 zł

Raskoł i sekty w prawosławnej Rosji

UWAGA! e-book jest skanem zapisanym w formacie PDF. Plik pdf uniemożliwia przeszukiwanie i kopiowanie tekstu REPRINT. Ponieważ sekciarstwo stanowi jeden z przejawów życia religijnego w Rosji, dlatego sądzimy, że nie będzie od rzeczy podać choćby...
7,00 zł

O wieczerzy Zborów Luterskich, Pikardskich, Zwingliańskich, Kalwińskich i Nowochrzczeńskich

Nie masz żadnego artykułu wiary Chrześcijańskiej, na któryby się duszny nieprzyjaciel diabeł, przez naczynia swe heretyki tych czasów, swawolniej rozpuścił i srodzej oborzył, jako jest przenajdostojniejsza tajemnica ciała i krwi Pana Zbaw...
18,00 zł

Imperium chińskie. Historia i teraźniejszość chińskiej diaspory

Analiza sukcesów chińskiej gospodarki, zarówno w samych Chinach, jak i w ponad stumilionowej diasporze chińskiej w 130 krajach na wszystkich kontynentach. Autor zastanawia się nad czynnikami, głównie historycznymi, które zde...
8,00 zł

Przemiany polityczne w Azerbejdżanie - Stan bezpieczeństwa Azerbejdżańskiej SRR a wzrost zagrożeń (grudzień 1988–czerwiec 1989 roku)

"Z wielką drobiazgowością kreśli niełatwą drogę tej zakaukaskiej republiki do zbudowania podstaw postradzieckiej państwowości, ukazując liczne, piętrzące się na niej przeszkody, ujawniające się zarówno w ramach systemu politycznego, jak i w...
22,45 zł

Władza a społeczeństwo?

Głównym celem autora jest ukazanie ewolucji w relacjach władzy i społeczeństwa od upadku Rzymu do II wojny światowej. Od najdawniejszych czasów do dziś stosunki władzy ze społeczeństwem stanowią podstawowy element dziejów ludzkości...
25,00 zł

Jest taki piękny słoneczny dzień

Zagłada Żydów na terenie Generalnego Gubernatorstwa przebiegała w kilku etapach. Najpierw zostali oni zamknięci w gettach, poddani wyniszczeniu głodem i ciężką pracą. Potem niemal wszystkich zamordowano w obozach zagłady. W ostatniej fazie, trwa...
5,00 zł

Zabytki techniki - nie tylko z perspektywy prawników - Wojciech Papis: Zabytki techniki – problem definicyjny i kumulatywnej ochrony

Ambicją Autorów poszczególnych rozdziałów monografii było m.in. pokazanie roli jaką obiekty techniki odgrywały w życiu różnych społeczności na przestrzeni wieków, a nade wszystko dostrzeżenie roli, jaką zabytki techni...
28,00 zł

W imię Tory Żydzi przeciwko syjonizmowi

Książka Y. Rabkina, opublikowana już w wielu językach, a obecnie wydawana po polsku, na pewno zaciekawi polskiego czytelnika. Polska była bowiem zarówno miejscem powstania, jak i rozwoju syjonizmu, który później został przeszczepio...
48,30 zł

Słownik nazwisk mieszkańców południowego Śląska XIX wieku

Opracowany w postaci słownikowej zasób nazwisk zawiera poświadczone w archiwalnych źródłach regionalnych formacje identyfikacyjne mieszkańców południowej części Śląska, należącej w XIX wieku do Księstwa Cieszyńskiego. Zebrane antro...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!