Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU

Polska kuchnia(Twarda)

Rozsmakuj się w tradycji

5.00  [ 4 oceny ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 59,00 zł
48,38
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 10,62 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 48h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 48 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 250 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.
- Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna (PayU, Masterpass)
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
7,75 zł
6,75 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
7,75 zł
6,75 zł
Kurier pocztowy
11,75 zł
10,75 zł
Paczkomaty InPost
11,75 zł
10,75 zł
Kurier
12,75 zł
11,75 zł

Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Poczta Polska - odbiór w punkcie
10,75 zł
9,75 zł
Kurier pocztowy
14,75 zł
13,75 zł
Kurier
15,75 zł
14,75 zł

Polska kuchnia

W ulicznej sondzie, przeprowadzonej w jednym z polskich miast, zapytani o typowe polskie dania młodzi ludzie najczęściej wymieniali pizzę, frytki, kebab i spaghetti. Najwyraźniej w pogoni za kulinarnymi modami zapomnieliśmy o naszej wielowiekowej tradycji. A przecież niepowtarzalna polska kuchnia, która do rodzimego rdzenia dodała wpływy niemieckie, rosyjskie, czeskie, węgierskie, litewskie, tatarsko-tureckie, orientalne, włoskie, francuskie, skandynawskie, austriackie i żydowskie, jest jedną z najciekawszych na świecie! […] Kultywujmy naszą kuchnię. Bądźmy dumni z naszego dziedzictwa. Rozsmakujmy się w tradycji. To nie jest trudne. Zobaczcie. Zróbcie. Zjedzcie.

(Z przedmowy autorki)

Publikacja ta to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy przygotować, np. krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek.

Przepisy są zebrane w kilku tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatki i napoje. Na końcu książki zamieszczony został alfabetyczny indeks przepisów oraz miary i wagi. Całość bogato i dowcipnie ilustrowana przez autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli, cieszącej się ogromnym zainteresowaniem.

Patroni medialni:

Kuchnia+   Nasze miasto

Kuchnia polska

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
Fragment książki - s. 20(png)
Przepis na rosół
841 KB
Fragment książki - s. 58(png)
Przepis na bigos
637 KB

Joanna Furgalińska

O sobie: Urodziłam się w Katowicach w rodzinie o śląskich korzeniach. Tu studiowałam na katowickim Wydziale Grafiki ASP w Krakowie. Zajmuję się malarstwem (tematem moich obrazów jest przede wszystkim śląska architektura, klimaty, które powoli zanikają) oraz ilustracją książkową i projektowaniem graficznym, a najchętniej łączę dwa w jednym projektując książki autorskie dla dzieci (picture books). Lubię podróże po różnych miastach świata. Także podróże po Śląsku, poznawanie jego historii i wielokulturowej tradycji.

Geneza słownika: "Ślónsko godka, ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli" powstał z tęsknoty za klimatami wczesnego dzieciństwa (jako małe dziecko wychowywałam się u dziadków mieszkających w kolonii górniczej kopalni "Wujek"). Śląska godka to była pierwsza mowa, jaka mnie otaczała w dzieciństwie. Te klimaty przypomniały mi się, kiedy przez 10 lat pracowałam w Świętochłowicach, gdzie bardzo żywe są śląskie tradycje, większość mieszkańców porozumiewa się śląską mową i kultywuje tradycyjny śląski sposób życia. Teraz mieszkam na śląskiej wsi, gdzie także większość mieszkańców "godo". Zauważyłam jednak, że mowa się coraz bardziej rozwadnia, coraz mniej tradycyjnych słów jest w użyciu, zastępowane są literacką polszczyzną, mimo, że rdzeń pozostaje śląski. Także znajomi górnicy nie znają już śląskich słów na określenie swojego warsztatu pracy.

Cel słownika: Postanowiłam przyczynić się choć trochę do ocalenia odchodzącego świata i mowy, którą się posługuje. Wymarły juz pokolenia, dla których śląska mowa była jedynym językiem komunikacji. Zdałam sobie sprawę, że niedługo będzie to świat znany jedynie z przekazów historycznych. Postanowiłam to zrobić przy pomocy dostępnych mi środków, czyli warsztatu graficznego. Postanowiłam po prostu ten świat narysować. Na rynku jest kilka słowników śląskiej godki, ale sięgają po nie głównie specjaliści. Chciałam, aby mój słownik zachęcił szersze grono odbiorców. Obraz, kolor, dowcip ma ich zwabić, zachęcić. I uczyć bawiąc. Zasób leksykalny śląskiej mowy jest jednak bardzo bogaty, stąd jako suplement niejako, część stron bez ilustracji. Zajęło mi to prawie trzy lata, mam nadzieję, że było warto.

Odbiorca słownika: Chciałam, aby mój słownik trafił do szerokiego kręgu odbiorców. Ślązaków etnicznych lub "pokrojcowanych", którzy śląska godkę znają, ale nie pamietają niektórych słów, dla wnuków, którzy znają mowę dziadków ze słyszenia, ale się nią nie posługują, dla przyjezdnych, żeby poznali mowę sąsiadów, dla Ślązaków, którzy ze Śląska wyemigrowali, żeby wzmocnić ich więź z ojczyzną, także dla mieszkańców innych stron Polski, żeby poznali śląskie tradycje i kulturę, bo to często dla nich zupełna egzotyka.

Mam nadzieję, że udało mi się mój cel zrealizować. Pozdrawiam i zachęcam do nauki ślónskij godki.

Joanna Furgalińska

Absolwentka Katowickiego Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Specjalizuje się w litografii barwnej, ilustracji książkowej i malarstwie. Miała wiele wystaw indywidualnych, między innymi dwukrotnie w Ottawie (grafika), dwukrotnie w Amsterdamie (grafika) i wielu innych miejscach. Autorka ilustracji do kilkudziesięciu książek. Wydała kilka autorskich książek dla dzieci. Autorka pozycji Ślónsko godka – ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli oraz książki kulinarnej Ślónsko kuchnia. Dla Hanysów i Goroli. Prace autorki znajdują się w zbiorach muzealnych w kraju oraz w kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą.

Polska i Hiszpania w Unii Europejskiej

Oddajemy do rąk Czytelników publikację, w której staraliśmy się stworzyć możliwie najpełniejszy obraz funkcjonowania Polski i Hiszpanii w ramach Unii Europejskiej, aczkolwiek zdajemy sobie sprawę, iż nie wyczerpuje ona wszystkich aspekt&o...

Polska mapa samochodowa w twardej okładce

Skala 1:720 000Mapa zawiera: tabelę odległości, aktualną numerację dróg, zaznaczone fotoradary, autostrady ze zjazdami.Mapa w twardej oprawie.

W służbie polskiego króla

Wojskowość polska nie rozwijała się w próżni. Państwo jagiellońskie czerpało wzory z doświadczeń innych monarchii. Stąd więc konieczny jest mały wstęp dotyczący składu narodowościowego sił zbrojnych ówczesnych państw europejskich. Przeglą...

Teoria socjologiczna a transformacja społeczeństwa polskiego

Tym, co łączy zebrane teksty jest również waga podejmowanych tematów oraz głębokość refleksji teoretycznej. Teoretyczna dociekliwość Ziółkowskiego, która wyniosła go na pozycję jednego z najbardziej znaczących polskich socjo...

Insider trading z perspektywy regulacji europejskich, polskich i szwajcarskich

Insider trading oznacza zawieranie transakcji przez pracowników wykorzystujących niejawną informację pochodzącą „z wewnątrz” ich przedsiębiorstwa. Dostęp do wiedzy jest pochodną ich pracy.Powszechnie uważa się, że zysk osiągany...

Przełom dwoistości w pedagogice polskiej

"To naprawdę fascynująca próba zmierzenia się z dwudziestowieczną historią polskiej myśli pedagogicznej [...]. Obiecuję sobie, że do książki tej będę często sięgał" (prof. T...

Literatura polska wobec ludobójstwa

Arkadiusz Morawiec poszerza kategorię zagłady, odnosząc ją do zbiorowych zbrodni przeciw różnym społecznościom, nie tylko społeczności żydowskiej. W tej materii najważniejsze jest badanie zbrodni dokonywanych na osobach chorych psychicznie oraz ...
27,00 zł

Tatry polskie Trasy spacerowe Przewodnik

Dokładne opisy czasów i odległości poszczególnych odcinków, profile wysokościowe i szczegółowe mapy umożliwiają kontrolowanie czasu przejścia oraz trudność kolejnych etapów, zwiększają bezpieczeństwo wycieczki i uczą ...

Polski teatr po upadku komunizmu. Lupa, Warlikowski, Klata

Książka obrazuje przemiany estetyki i funkcji polskiego teatru po upadku komunizmu na przykładzie twórczości trzech artystów. Pierwszy z nich to Krystian Lupa, który pod koniec XX wieku uzyskał status jednego z najważniejszych twórców polskiej i ...

Recenzje (1):

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Nie jest to zwyczajna, książka kucharska. Nie ma tutaj żadnych zdjęć potraw. Nie ma zwykłego spisu potrzebnych składników, ani też zwykłego opisu przygotowania każdego z dań. Wszystko zaprezentowane jest zupełnie inaczej niż zwykle, a mianowicie w formie obrazkowej. Nieco dziwnie? Prawda, ale za to jak fajnie i ciekawie! Przy każdym przepisie na dole strony narysowane są potrzebne składniki oraz ich waga lub ilość. Sposób przygotowania także pokazany jest za pomocą obrazków. Wydawać by się mogło, że panuje tutaj ogromny chaos, ale tak naprawdę wszystko jest ponumerowane, oznaczone strzałkami i dodatkowo opisane. Po dokładnym przyglądnięciu się sami zauważymy, że wszystko to jest jasne i zrozumiałe :)

Ocena: