Polska kuchnia
W ulicznej sondzie, przeprowadzonej w jednym z polskich miast, zapytani o typowe polskie dania młodzi ludzie najczęściej wymieniali pizzę, frytki, kebab i spaghetti. Najwyraźniej w pogoni za kulinarnymi modami zapomnieliśmy o naszej wielowiekowej tradycji. A przecież niepowtarzalna polska kuchnia, która do rodzimego rdzenia dodała wpływy niemieckie, rosyjskie, czeskie, węgierskie, litewskie, tatarsko-tureckie, orientalne, włoskie, francuskie, skandynawskie, austriackie i żydowskie, jest jedną z najciekawszych na świecie! […] Kultywujmy naszą kuchnię. Bądźmy dumni z naszego dziedzictwa. Rozsmakujmy się w tradycji. To nie jest trudne. Zobaczcie. Zróbcie. Zjedzcie.
(Z przedmowy autorki)
Publikacja ta to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy przygotować, np. krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek.
Przepisy są zebrane w kilku tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatki i napoje. Na końcu książki zamieszczony został alfabetyczny indeks przepisów oraz miary i wagi. Całość bogato i dowcipnie ilustrowana przez autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli, cieszącej się ogromnym zainteresowaniem.
Patroni medialni:

Fragment książki - s. 58(png)
Przepis na bigos
637 KB
Fragment książki - s. 20(png)
Przepis na rosół
841 KB
Przeczytaj fragment
Fragment książki - s. 58(png)
Przepis na bigos
637 KB
Fragment książki - s. 20(png)
Przepis na rosół
841 KB
Zobacz więcej
Zobacz mniej