Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli
Kuchnia śląska? To nie tylko żur, krupniok, czy rolada z ziemniaczanymi kluskami i modrą kapustą. Śląskie niebo było kiedyś potrawą równie popularną, jak rolada. Kto dziś wie, co to za danie? Śląska tradycja kulinarna jest znacznie bogatsza, niż się powszechnie sądzi, także na Śląsku. Jest spleciona z wielu zaskakujących wątków. W zapomnianym dziś jadłospisie były potrawy o korzeniach słowiańskich, czeskich, austriackich, niemieckich, a nawet włoskich, hiszpańskich czy tureckich.
Wejrzijcie, złónaczcie i zjydzcie którąś z tradycyjnych śląskich potraw. Może polubicie hekele lub śląskie niebo, albo zasmakuje Wam armeriter czy cytrynowo szpajza? A może spróbujecie podać modrego karpia na Wigilię? Informacje, których potrzebujecie do ugotowanie tych potrwa są w tej książce. Spróbujcie! Smacznego!
Furgalinska_SlonskoGodka92_93.jpg(jpg)
Fragmenty książki - s. 92-93
498 KB
Furgalinska_SlonskoGodka10_11.jpg(jpg)
Fragmenty książki - s. 10-11
107 KB
Przeczytaj fragment
Furgalinska_SlonskoGodka92_93.jpg(jpg)
Fragmenty książki - s. 92-93
498 KB
Furgalinska_SlonskoGodka10_11.jpg(jpg)
Fragmenty książki - s. 10-11
107 KB
Furgalinska_SlonskoGodka92_93.jpg(jpg)
Fragmenty książki - s. 92-93
498 KB
Furgalinska_SlonskoGodka10_11.jpg(jpg)
Fragmenty książki - s. 10-11
107 KB
Zobacz więcej
Zobacz mniej