Urzędowa kontrola żywności
Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie:
1. systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów
prawa Unii Europejskiej,
2. funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień
umowy CETA,
3. problemów kompetencyjnych w zakresie nadzoru nad
bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy
inspekcjami realizującymi ten nadzór w Polsce,
4. prywatyzacji administracji i zarządzania publicznego w
obszarze urzędowej kontroli żywności,
5. charakteru prawnego opłat z tytułu przeprowadzania
urzędowych kontroli żywności,
6. porównania instytucjonalnej oceny ryzyka żywnościowego
w Unii Europejskiej i w Polsce.
Redaktorzy naukowi monografii są związani z Pracownią Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, autorzy natomiast wywodzą się z różnych polskich wyższych uczelni.
******
Official Food Control: Theory and Practice
A collection of articles devoted to the analysis of present solutions and proposed future models of the functioning of official food control in Poland in the context of administrative, financial, agricultural, and food laws. The authors discuss the following issues: the system of official food control in light of European Union legal requirements, supervising
food safety and the mutual relations between different inspection authorities responsible for this supervision in Poland, public management in the area of official food control.
- Kategorie:
- Redakcja: Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-235-3793-9
- ISBN druku: 978-83-235-3785-4
- EAN: 9788323537939
- Liczba stron: 214
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz skrótów 9 Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski, Wstęp 11 Aneta Kotyja, System urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej 18 Dawid Sześciło, Między decentralizacją a konsolidacją. O reformie systemu urzędowej kontroli żywności z perspektywy zarządzania publicznego 33 Paweł Wojciechowski, Reforma organów urzędowej kontroli żywności w Polsce w świetle rozporządzenia 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych, ze szczególnym uwzględnieniem prywatyzacji zadań urzędowej kontroli 43 Michał Jabłoński, Krzysztof Koźmiński, Reforma systemu urzędowej kontroli żywności – trudności w procesie legislacyjnym 67 Dawid Ziółkowski, Pionizacja inspekcji żywnościowych a sprawowanie kontroli i nadzoru nad ich działalnością 88 Małgorzata Korzycka, Urzędowa kontrola żywności w Polsce wobec porozumienia CETA 116 Patryk Kalinowski, Rosyjski model urzędowej kontroli żywności w ujęciu organizacyjnym 131 Michał Rudy, Agata Kosińska-Madera, Kolizje właściwości w nadzorze nad żywnością 151 Agnieszka Serlikowska, Decyzja zobowiązująca kontrolowanego do uiszczenia kwoty stanowiącej równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 Ustawy o inspekcji handlowej) jako osobliwa sankcja w urzędowej kontroli żywności sprawowanej przez inspekcję handlową 165 Adam Zieliński, Instytucjonalna ocena ryzyka w łańcuchu żywnościowym w Polsce i Unii Europejskiej. Struktura analizy ryzyka w prawie żywnościowym 187 Literatura 200