Wege
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie. Obecne wydanie zawiera najbardziej aktualne treści na temat bilansowania diet wegetariańskich i jest wzbogacone o nowe rozdziały, odpowiadające na potrzeby osób z chorobami tarczycy, zaburzeniami lipidowymi oraz insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Książka napisana została prostym językiem, dzięki czemu zamieszczone w niej treści będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i tych, którzy nie pracują w tej branży. Niezależnie od tego, czy ktoś jest dietetykiem, czy osobą praktykującą wegetarianizm, dzięki poradnikowi poszerzy swoją wiedzę z zakresu diety roślinnej. Wszystkie informacje i zalecenia zawarte w publikacji są poparte badaniami naukowymi i/lub własnym doświadczeniem Autorki. Co znajdziesz w książce: • Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, ich korzystnych właściwości zdrowotnych oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach • Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych • Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego • W jaki sposób bilansować dietę w przypadku dzieci i dorosłych, w tym również kobiet w ciąży, osób starszych oraz aktywnych fizycznie • Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-22773-9
- ISBN druku: 978-83-01-22543-8
- Liczba stron: 420
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 1 Trend w kierunku diet roślinnych 3 Czym jest dieta wegetariańska? 3 Diety roślinne a klimat 5 Jak i gdzie szukać rzetelnych informacji naukowych? 7 Diety roślinne a zdrowie 12 Makroskładniki a dieta wegańska 23 Białko 25 Tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega-3 31 Węglowodany 41 Mikroskładniki a dieta wegańska 55 Witamina B12 (kobalamina) 57 Witamina A 68 Witamina B2 70 Foliany 70 Wapń 72 Żelazo 78 Cynk 84 Selen 86 Jod 89 Cholina 93 Witamina D 96 Związki antyodżywcze w diecie roślinnej 125 Kwas fitynowy 128 Kwas szczawiowy 132 Polifenole 135 Glukozynolany 137 Lektyny 139 Saponiny 140 Aquafaba 141 Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny) 142 Bilansowanie diety roślinnej 155 Dieta zdrowych osób dorosłych 157 Składniki w diecie roślinnej mające wpływ na zdrowe kości 165 Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja oraz nabiał? 170 Jak przyśpieszyć gotowanie lub przygotowywanie posiłków? 175 Bilansowanie dla osób na diecie wegetariańskiej i fleksitariańskiej 176 Bilansowanie dla osób chcących schudnąć 177 Bilansowanie dla osób, które chciałyby przytyć 189 Dieta wegańska w czasie ciąży i laktacji 192 Dieta niemowląt i małych dzieci 212 Dieta starszych dzieci 232 Bilansowanie diety roślinnej dla osób po 50. roku życia i seniorów 236 Dieta osób z wyższą aktywnością fizyczną 244 Dieta osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 251 Dieta osób z chorobami tarczycy 266 Dieta osób z zespołem jelita drażliwego 274 Dieta osób z zaburzeniami lipidowymi 288 Dieta osób z dną moczanową 297 Problemy i kontrowersje związane z wdrażaniem diety roślinnej 333 Dieta surowa (witariańska) i dieta 80/10/10 335 Kontrowersje związane z soją 339 Bezpieczeństwo żywności 346 Porady przydatne w kuchni 350 Jak czytać etykiety produktów spożywczych? 366 Zastępowanie jajek w potrawach 369 Jedzenie w podróży 369 Jakie badania wykonywać na diecie roślinnej? 373 Diety roślinne w praktyce – przykładowe jadłospisy 389 Przykładowy jadłospis roślinny dla kobiety (1800 kcal) 391 Przykładowy jadłospis roślinny dla mężczyzny (2400 kcal) 394 Przykładowy jadłospis dla osoby starszej (2000 kcal) 397 Przykładowy jadłospis dla osoby o wyższej aktywności fizycznej (3500 kcal) 401 Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal) 404 Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży lub karmiącej (2300 kcal) 407 Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1–3 lata (1000 kcal) 410 Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 4–6 lat (1400 kcal) 413 Skorowidz 416