Weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego
Zgodnie z definicją FAO, WHO i OIE weterynaryjna
ochrona zdrowia publicznego to suma wszystkich przedsięwzięć podejmowanych dla zapewnienia fizycznego, psychicznego i społecznego komfortu życia ludzi. Wymagają one zrozumienia i wprowadzenia w życie odpowiednich zasad wiedzy weterynaryjnej. Ochrona ta jest realizowana głównie przez dbałość o zdrowie i dobrostan zwierząt oraz przez zapewnienie dostaw na rynek bezpiecznej żywności pochodzenia zwierzęcego. Jednym z najważniejszych organów administracji rządowej powołanym do ochrony bezpieczeństwa publicznego jest Inspekcja Weterynaryjna. Do jej głównych zadań należy między innymi: zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym zoonoz, monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych, badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad przestrzeganiem wymogów weterynaryjnych podczas ich produkcji i wprowadzania na rynek, a także monitorowanie substancji niedozwolonych (w tym pozostałości chemicznych, biologicznych oraz produktów leczniczych) i skażeń promieniotwórczych u zwierząt.
Niniejszy podręcznik akademicki jest przeznaczony dla studentów kierunku weterynaria, głównie jako pomoc dydaktyczna do przedmiotów związanych z szeroko rozumianą weterynaryjną ochrona zdrowia publicznego (
higiena zwierząt rzeźnych i mięsa,
higiena produktów pochodzenia zwierzęcego, ochrona zdrowia publicznego w stanach zagrożeń oraz
administracja weterynaryjna). Książka może też być pomocna dla studentów innych kierunków (zootechnika, technologia żywności), na których realizowana jest tematyka związana z ochroną zdrowia zwierząt hodowlanych i produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego.
Podręcznik składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym zaprezentowano podstawowe informacje z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Drugi poświęcono badaniu i ocenie zwierząt rzeźnych i mięsa oraz zagrożeniom biologicznym w żywności pochodzenia zwierzęcego. Autorzy tego rozdziału postanowili przybliżyć czytelnikowi w najbardziej przystępny i praktyczny sposób zagadnienia związane z pracą urzędowych lekarzy weterynarii, dlatego w tej części podręcznika schemat organizacji uboju opisano dla każdego gatunku zwierząt rzeźnych oddzielnie. W trzecim rozdziale zaprezentowano wymagania weterynaryjno-sanitarne przy produkcji mleka spożywczego. Ostatni rozdział poświęcono istotnym zagadnieniom związanym z funkcjonowaniem administracji weterynaryjnej w aspekcie ochrony zdrowia publicznego.
Autorzy mają nadzieję, że nowoczesna forma publikacji elektronicznej będzie dużym udogodnieniem dla Czytelnika. Poniższa e-książka łączy nie tylko tekst z multimediami, ale również zawiera funkcje interaktywne (zakładki, hiperłącza), które ułatwią przeszukiwanie określonych treści w książce oraz w Internecie.
Przy tworzeniu podręcznika wykorzystaliśmy nie tylko naszą wiedzę akademicką, ale także bogate, wieloletnie doświadczenie praktyczne, zdobyte podczas pracy w organach Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Kategorie:
- Redakcja: Przemysław Racewicz
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7160-920-6
- ISBN druku: 978-83-7160-920-6
- Liczba stron: 391
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.