MENU

Żywienie roślin ogrodniczych

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Poznań, 2009

  • Autor: Andrzej Komosa, Anna Golcz, Elżbieta Kozik, Włodzimierz Breś, Wojciech Tyksiński

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 26,00 zł
23,40
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Żywienie roślin ogrodniczych

Opanowanie przedmiotu „Żywienie roślin ogrodniczych” jest możliwe po przyswojeniu materiału zawartego w podręczniku, uzupełnionego wykładami oraz poszerzonego i ugruntowanego podczas ćwiczeń.

Celem autorów podręcznika było przekazanie studentom wiadomości umożliwiających stosowanie zabiegu agrotechnicznego, jakim jest nawożenie roślin ogrodniczych, zapewniającego uzyskanie dużego plonu tych roślin, o jak najlepszej jakości.

Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów wydziałów ogrodniczych. Ze względu na zawarte w nim elementy chemii rolnej, tj. metody analizy chemicznej gleb użytkowanych rolniczo, może także być przydatny dla absolwentów zatrudnionych w gospodarstwach rolniczo-ogrodniczych oraz dla służ doradztwa rolniczo-ogrodniczego.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa do wydania trzeciego	11
Wstęp	13

1. Ogólna charakterystyka nawozów mineralnych	14
	1.1. Wprowadzenie	14
	1.2. Kryteria podziału nawozów mineralnych	14
	1.3. Cechy nawozów mineralnych	17

2. Nawozy azotowe	19
	2.1. Wprowadzenie	19
	2.2. Wstępna technologia produkcji nawozów azotowych	19
	2.3. Asortyment nawozów azotowych	20
		2.3.1. Uwagi ogólne	20
		2.3.2. Nawozy amonowe	22
		2.3.3. Nawozy saletrzane	23
		2.3.4. Nawozy saletrzano-amonowe	24
		2.3.5. Nawozy amidowe	25
		2.3.6. Nawozy zawierające kilka form azotu	26
		2.3.7. Materiały odpadowe zawierające azot	26
		2.3.8. Nawozy azotowe – przyszłościowe	27

3. Nawozy fosforowe	29
	3.1. Uwagi ogólne	29
	3.2. Podział nawozów fosforowych	29
	3.3. Charakterystyka nawozów fosforowych I grupy	30
	3.4. Charakterystyka nawozów fosforowych III grupy	32
	3.5. Nowe nawozy fosforowe	33
	3.6. Przemiany związków fosforowych w glebie	33
	3.7. Przemiany związków fosforowych w granulce superfosfatu	35
	3.8. Wpływ substancji organicznej i mikroorganizmów glebowych na przyswajalność fosforu	36

4. Nawozy potasowe	37
	4.1. Wprowadzenie	37
	4.2. Surowce stosowane do produkcji nawozów potasowych	37
	4.3. Technologia produkcji nawozów potasowych	38
		4.3.1. Otrzymywanie niskoprocentowych soli chlorkowych	38
		4.3.2. Otrzymywanie wysokoprocentowych soli chlorkowych	38
		4.3.3. Otrzymywanie soli siarczanowych	39
	4.4. Asortyment nawozów potasowych	40
		4.4.1. Wprowadzenie	40
		4.4.2. Nawozy potasowe typu chlorkowego	41
		4.4.3. Nawozy potasowe typu siarczanowego	44
		4.4.4. Inne źródła otrzymywania potasu	45
		4.4.5. Nawozy potasowe sporadycznie importowane do Polski	46

5. Nawozy wapniowe	47
	5.1. Wprowadzenie	47
	5.2. Nawozy wapniowe tlenkowe	50
	5.3. Nawozy wapniowo-magnezowe tlenkowe	50
	5.4. Nawozy wapniowe węglanowe	51
	5.5. Nawozy wapniowo-magnezowe węglanowe	55
	5.6. Nawozy wapniowe mieszane	56

6. Nawozy magnezowe	57

7. Nawozy wieloskładnikowe	61
	7.1. Wprowadzenie	61
	7.2. Nawozy kompleksowe	61
	7.3. Nawozy mieszane	63
		7.3.1. Wprowadzenie	63
		7.3.2. Nawozy stałe	66
		7.3.3. Nawozy płynne	68
		7.3.4. Mikronawozy	70
	7.4. Zasady mieszania nawozów	71

8. Oznaczanie ogólnej zawartości azotu metodą Kjeldahla	74
	8.1. Zasada metody	74
	8.2. Budowa i zasada działania aparatu destylacyjnego Parnasa-Wagnera	74
	8.3. Oznaczanie azotu w nawozach	75
	8.4. Sposoby mineralizacji materiału roślinnego i glebowego	76
		8.4.1. Wprowadzenie	76
		8.4.2. Mineralizacja „na sucho”	76
		8.4.3. Mineralizacja „na mokro”	77
	8.5. Oznaczanie azotu ogólnego metodą Kjeldahla	77
	8.6. Oznaczanie azotu amonowego w nawozach	78

9. Oznaczanie potrzeb wapnowania gleb i podłoży ogrodniczych	80
	9.1. Wprowadzenie	80
	9.2. Przyczyny zakwaszania	80
	9.3. Wpływ glinu, manganu i żelaza na zakwaszanie gleb	81
	9.4. Rola i znaczenie wapnowania	82
	9.5. Właściwości buforowe gleb a wapnowanie	82
	9.6. Rodzaje kwasowości	83
	9.7. Metody oznaczania potrzeb wapnowania gleb użytkowanych rolniczo	84
		9.7.1. Oznaczanie kwasowości wymiennej metodą Daikuhary	84
		9.7.2. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej metodą Lityńskiego	85
		9.7.3. Oznaczanie potrzeb wapnowania metodą Schachtschabela	85
		9.7.4. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej metodą Kappena	85
		9.7.5. Oznaczanie potrzeb wapnowania na podstawie liczb granicznych	88
	9.8. Metoda oznaczania potrzeb wapnowania podłoży ogrodniczych oparta na wyznaczeniu krzywej neutralizacji	90
	9.9. Stosowanie nawozów wapniowych	91

10. Oznaczanie potrzeb zakwaszania gleb	92
	10.1. Wprowadzenie	92
	10.2. Metody inkubacyjne	92
	10.3. Metody buforowe	93

11. Oznaczanie azotu mineralnego w glebach metodą Fotymy	94

12. Oznaczanie przyswajalnego magnezu w glebie metodą Schachtschabela	99
	12.1. Formy magnezu glebowego	99
	12.2. Źródła i straty magnezu w glebie	100
	12.3. Wpływ środowiska zewnętrznego na pobieranie magnezu przez rośliny	101
	12.4. Zasada metody Schachtschabela	102
	12.5. Liczby graniczne – wycena zasobności gleb w magnez	104
	12.6. Oznaczanie magnezu metodą Schachtschabela	107
	12.7. Obliczanie wyników – przykład	108

13. Oznaczanie przyswajalnego fosforu i potasu metodą Egnera-Riehma	110
	13.1. Wprowadzenie	110
	13.2. Zawartość fosforu w glebach Polski	110
	13.3. Zawartość potasu w glebach Polski	111
	13.4. Zasada metody Egnera-Riehma	112
	13.5. Buforowe właściwości roztworu ekstrakcyjnego	113
		13.5.1. Wprowadzenie	113
		13.5.2. Ekstrakcja fosforu i potasu z gleby kwaśnej (nadmiar jonów H+)	113
		13.5.3. Ekstrakcja fosforu i potasu z gleby zasadowej (nadmiar jonów OH)	114
	13.6. Wykonanie analizy	114
		13.6.1. Przygotowanie wyciągu glebowego	114
		13.6.2. Kolorymetryczne oznaczenie fosforu	114
		13.6.3. Oznaczanie potasu metodą fotometrii płomieniowej	116
	13.7. Interpretacja wyników	118
		13.7.1. Ocena zawartości fosforu w glebach mineralnych użytkowanych rolniczo	118
		13.7.2. Ocena zawartości potasu w glebach mineralnych użytkowanych rolniczo	119
		13.7.3. Zalecenia nawozowe dla upraw rolniczych	120

14. Zasolenie gleb i podłoży ogrodniczych	126
	14.1. Wprowadzenie	126
	14.2. Zasolenie gleb powstałe w warunkach naturalnych	126
	14.3. Zasolenie podłoży ogrodniczych	127
	14.4. Wpływ zasolenia na właściwości fizykochemiczne gleb i podłoży	127
	14.5. Wpływ zasolenia na rośliny	128
	14.6. Czynniki warunkujące wrażliwość roślin na zasolenie	129
	14.7. Sposoby zmniejszania szkodliwego wpływu zasolenia na rośliny	130
	14.8. Oznaczanie zasolenia metodą konduktometryczną	131
		14.8.1. Ogólna charakterystyka metody i jednostki zasolenia	131
		14.8.2. Oznaczanie zasolenia i pH	133
		14.8.3. Oznaczanie EC	134

15. Opracowywanie zaleceń nawozowych dla roślin ogrodniczych na podstawie analizy gleb i podłoży metodą uniwersalną	135
	15.1. Ogólna charakterystyka metody uniwersalnej	135
	15.2. Pobieranie prób	136
		15.2.1. Pobieranie prób podłoży, ziem oraz gleb z upraw szklarniowych i tuneli foliowych	136
		15.2.2. Pobieranie prób podłoży z doniczek	137
		15.2.3. Pobieranie prób z pryzm	137
		15.2.4. Pobieranie prób gleb mineralnych z upraw polowych	138
		15.2.5. Pobieranie prób pożywek z hydroponik i upraw w wełnie mineralnej	138
	15.3. Oznaczanie N-NH4, N-NO3, P, K, Ca, Mg, Na, Cl i S-SO4 metodą uniwersalną	139
		15.3.1. Sporządzanie wyciągu	139
		15.3.2. Oznaczanie azotu amonowego i azotanowego metodą mikrodestylacyjną (wg Bremnera w modyfikacji Starcka)	140
		15.3.3. Oznaczanie azotu amonowego i azotanowego z zastosowaniem elektrod jonoselektywnych	142
		15.3.4. Oznaczanie fosforu metodą wanado-molibdenową	143
		15.3.5. Oznaczanie wapnia, potasu i sodu	144
		15.3.6. Oznaczanie magnezu metodą z żółcienią tytanową	145
		15.3.7. Oznaczanie magnezu metodą spektrometrii absorpcji atomowej (AAS)	146
		15.3.8. Oznaczanie chlorków metodą nefelometryczną	147
		15.3.9. Oznaczanie siarczanów metodą nefelometryczną	147
	15.4. Interpretacja wyników i opracowywanie zaleceń nawozowych	148
		15.4.1. Informacje o uprawie	148
		15.4.2. Liczby graniczne	149
		15.4.3. Obliczanie potrzeb nawozowych	150
		15.4.4. Współczynniki sorpcji	154
		15.4.5. Dzielenie dawek	155
		15.4.6. Dobór nawozów i obliczanie dawek	155
		15.4.7. Stosowanie nawozów	156

16. Analiza rośliny jako sprawdzian skuteczności nawożenia roślin warzywnych, ozdobnych i nasiennych	157
	16.1. Wprowadzenie	157
	16.2. Pojęcie zawartości krytycznych, zakresu odżywienia luksusowego oraz zawartości standardowych	157
	16.3. Cel analizy rośliny	159
	16.4. Część wskaźnikowa roślin	159
	16.5. Zawartości krytyczne dla poszczególnych roślin	160
	16.6. Pobieranie prób części wskaźnikowych	163
	16.7. Oznaczanie zawartości składników w materiale roślinnym metodą uniwersalną (wg Nowosielskiego) w 2-procentowym wyciągu CH3COOH	170

17. Opracowywanie zaleceń nawozowych dla roślin sadowniczych	171
	17.1. Specyficzne cechy roślin sadowniczych i ich znaczenie przy opracowywaniu zaleceń nawozowych	171
	17.2. Pobieranie prób glebowych w sadach dla celów diagnostycznych	172
	17.3. Pobieranie prób liści	173
	17.4. Metody oznaczania składników pokarmowych w próbach gleb i w liściach roślin sadowniczych	174
		17.4.1. Oznaczanie zawartości składników w próbach gleb	174
		17.4.2. Oznaczanie składników pokarmowych w liściach	174
	17.5. Opracowywanie zaleceń nawozowych	175
		17.5.1. Liczby graniczne dla składników pokarmowych w glebie	175
		17.5.2. Liczby graniczne dla zawartości składników pokarmowych w liściach	175
		17.5.3. Informacje niezbędne do wydania zaleceń nawozowych	177
		17.5.4. Przykład opracowania zaleceń nawozowych dla jabłoni	179

18. Fertygacja	184

Literatura	191
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Słowa kluczowe: ogrodnictwo nawożenie roślin

Inni Klienci oglądali również

29,25 zł
39,00 zł

Żywienie chorych ze stomią

Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają się pacjenci, i radzą, jak należy zmodyfi...
20,77 zł
24,15 zł

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

„Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin” został opracowany przede wszystkim z myślą o studentach biologii Uniwersytetu Gdańskiego, a także innych uczelni wyższych, którzy w trakcie studiów przechodzą obowiązkowy kurs podsta...
26,99 zł
29,99 zł

Żywienie dziecka w pierwszym roku życia

Droga Mamo, drogi Tato!Z doświadczenia wiemy, jak wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowlęcia mają rodzice. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty...
33,54 zł
39,00 zł

Świat roślin światem ludzi na pograniczu wschodniej i zachodniej słowiańszczyzny

Książka ta jest pierwszą częścią większej całości poświęconej obecności roślin w świecie ludzi, tak w przestrzeni sakralnej, magicznej, duchowej, jak i dotyczącej lekarowania, często balansującego na pograniczu medycyny ludowej i magii (czarnej oraz bi...
67,35 zł
89,80 zł

Potężne rytuały i zaklęcia z wykorzystaniem roślin

Jak z kwiatów pomarańczy i szałwii stworzyć eliksir miłości, który zachęci do większej intymności? Czy miotełka z bylicy i rozmarynu zadziała jak zaklęcie ochronne? Co liście marokańskiej herbaty mówią o przyszłości? Ta fascynująca...
22,50 zł
25,00 zł

Nasionoznawstwo roślin warzywnych. Przewodnik do ćwiczeń

Przewodnik do oceny jakości oraz rozpoznawania według cech morfologicznych materiału siewnego najważniejszych odmian i gatunków warzyw uprawianych bądź dostępnych w obrocie towarowym w Polsce. Gwarantuje pełną informację dla osób specjali...
19,80 zł
22,00 zł

Wsiewki roślin bobowatych i ich mieszanek z trawami źródłem azotu biologicznego dla ziemniaka jadalnego

Ziemniak to bez wątpienia jedna z najważniejszych roślin uprawnych. Trudno przecenić jego znaczenie w jadłospisie przeciętnego Polaka, nie tylko ze względu na jego wartość energetyczną, ale też jakość głównego źródła witaminy C i wartości...
156,75 zł
209,00 zł

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę k...
40,88 zł
54,50 zł

Magia roślin - skuteczne rytuały, zaklęcia, eliksiry

Autorka bestsellera „Sekretna magia”, uzdrowicielka i zielarka wywodząca się z długiej linii wiedźm uzdrowicielek z Kuby, odkrywa przed tobą podstawy magii roślin! Poznaj magiczne właściwości 200 ziół, kwiatów, drzew i owoc&oa...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!