Żywienie chorych ze stomią
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają się pacjenci, i radzą, jak należy zmodyfikować dietę, żeby uniknąć przykrych dolegliwości - biegunki, bólów brzucha lub wzdęcia. Czytelnicy znajdą też tabelę produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych ze stomią, dzięki którym będą mogli zaplanować swój jadłospis.
- Kategorie:
- Redakcja: Mirosław Jarosz
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6624-1
- ISBN druku: 978-83-200-3517-9
- Liczba stron: 108
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 9 Układ pokarmowy - Mirosław Jarosz 13 Jak funkcjonuje układ pokarmowy człowieka? 13 Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym? 16 Kiedy powstaje nadmiar gazów i związany z nimi przykry zapach? 18 Podstawowe informacje o stomii - Mirosław Jarosz 21 Co to jest stomia? 21 Jak jest zbudowana i jak funkcjonuje stomia? 21 Wskazania do wykonania stomii i jej rodzaje 24 Następstwa stomii dla funkcjonowania przewodu pokarmowego 25 Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 27 Jak żyć ze stomią? 27 Co należy rozumieć przez zdrowy styl życia 27 Jakie są najważniejsze ograniczenia w codziennym życiu osób ze stomią? 28 Jakie są podstawowe zalecenia dietetyczne? 29 Bezpośrednio po operacji 29 Po okresie pełnej rekonwalescencji 30 Czego szczególnie należy unikać? 31 Jakie produkty są szczególnie zalecane? 31 Wydalanie treści jelitowej - Mirosław Jarosz 33 Czy możliwe jest kontrolowanie wydalania treści jelitowej? 33 Czy możliwe jest wpływanie na częstotliwość wydalania stolca? Czy sposób odżywiania odgrywa tu jakąś rolę? 34 Irygacja 34 Gimnastyka mięśni brzucha 35 Wskazówki dietetyczne 37 Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów- Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik, Wioleta Respondek 39 Po czym rozpoznajemy biegunkę? 39 Jak postępować w przypadku biegunki? 40 Po czym rozpoznajemy zaparcie stolca? 41 Jak postępować w przypadku zaparć stolca? 42 Jak postępować, by zapobiec zablokowaniu stomii? 43 Jak radzić sobie z głośnym odchodzeniem gazów i ich nieprzyjemnym zapachem? 43 W jaki sposób zmniejszyć ilość błonnika w diecie, jeśli istniej taka konieczność (występują biegunka lub nadmierne odchodzenie gazów)? 45 Wykaz produktów mogących nasilać lub łagodzić poszczególne dolegliwości u osób ze stomią 48 Prawidłowa masa ciała i jej kontrola - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 51 Jak kontrolować masę ciała? 51 Jak wybierać produkty, by realizować zalecenia dietetyczne i kontrolować masę ciała? 54 Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach 58 Przykładowe jadłospisy- Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 66 Jadłospis dekadowy dla osób ze stomią (1800 kcal/dobę) 66 Jadłospis dekadowy dla osób ze stomią (2200 kcal/dobę) 86 Wybrane pozycje piśmiennictwa 106