MENU

Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2016

  • Autor: Samir Dani

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 74,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 37,00 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

59,20
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności

Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym.
Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami
dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży.
W publikacji zawarto informacje dotyczące:
• logistyki dostaw artykułów spożywczych,
• przetwórstwa żywności,
• zarządzania ryzykiem w łańcuchu dostaw produktów żywnościowych,
• innowacji i trendów technologicznych,
• aspektów bezpieczeństwa żywności,
• wyzwań w międzynarodowych łańcuchach żywności,
Ponadto zaprezentowano liczne studia przypadków.
Książka jest skierowana do menedżerów i pracowników sektora żywnościowego,
zarządzających łańcuchami dostaw oraz menedżerów logistyki współpracujących
z firmami spożywczymi, studentów szkół wyższych, na kierunku logistyka,
a także studentów kierunków związanych z produkcją żywności.
Autor książki, Samir Dani, jest profesorem Katedry logistyki i łańcucha dostaw
na Uniwersytecie Huddersfield. Ma bogate doświadczenie w prowadzeniu projektów
badawczych dotyczących tematyki zarządzania łańcuchem dostaw,
szacowania ryzyka, zrównoważonego rozwoju przemysłu spożywczego. Swoje
publikacje kieruje zarówno do odbiorcy akademickiego, jak i praktyków.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa  V

Podziękowania  IX

1. Wprowadzenie do łańcuchów dostaw żywności  1
	Aktorzy w łańcuchu dostaw żywności                           2
	Typy łańcuchów dostaw żywności                                6
	Czynniki wpływające na łańcuchy dostaw żywności                 8
	Opis przypadku Łańcuch wartości przetwórstwa mleka             11
	Podsumowanie                                               14
	
Część piewsza Produkcja żywności 15

2. Produkcja żywności  17
	Podmioty w łańcuchach dostaw w rolnictwie                      18
	Rola rolnictwa w walce z ubóstwem                             20
	Bariery utrudniające rozwój branży rolniczej                      22
	Przyszłe działania w sektorze rolniczym                          25
	Opis przypadku Cargill współpracuje z producentami w kwestiach zarządzania ryzykiem i finansami                             26
	Opis przypadku Nestlé współpracuje z gospodarstwami mlecznymi      26
	Opis przypadku ITC Ltd India wykorzystuje technologię, by wzmocnić producentów                                 . 27
	Opis przypadku Mikrofinansowy model w sektorze spożywczym      28
	Podsumowanie                                               30

3. Przetwórstwo żywności  31
	Znaczenie przetwórstwa żywności                               31
	Zmieniające się warunki rynkowe                                 	32
	Przetwarzanie żywności                                          	33
	Pakowanie żywności                                            	37
	Zarządzanie zapasami                                           	38
	Bezpieczeństwo żywności                                        	41
	Zaopatrzenie                                                  	41
	Opis przypadku Żywność z drukarki 3D                            	43
	Podsumowanie                                                 	44
	
Część druga Wyzwania operacyjne 47

4. Handel spożywczy  49
	Środowisko handlu detalicznego                                  	49
	W jaki sposób żywność dociera do konsumenta                      	52
	Internetowe sklepy spożywcze                                    	57
	Wyzwania stojące przed branżą handlu spożywczego                 	60
	Opis przypadku Wielkie sieci wybierają „dark stores”                 	62
	Podsumowanie                                                 	63

5. Logistyka żywności  64
	Przepływ żywności                                              	64
	Przyszłe trendy teleinformatyczne w logistyce w branży rolno-spożywczej       	68
	Rola opakowań w logistyce                                       	69
	Łańcuchy dostaw działające w kontrolowanej temperaturze           	70
	Opis przypadku Dabbawala                                      	74
	Opis przypadku Transport fasolki szparagowej z Kenii do brytyjskich supermarketów     	75
	Opis przypadku Dostawy świeżych ananasów z Ghany                	76
	Podsumowanie                                                 	76

6. Najważniejsze wyzwania w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności 77
	Międzynarodowe łańcuchy dostaw żywności                         77
	Czynniki wpływające na przyszły rozwój międzynarodowych systemów żywności         	79
	Zarządzanie wyzwaniami w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności             	81
	Polityka międzynarodowa i produkcja żywności                      	83
	Opis przypadku Rozwój brazylijskiego rolnictwa                     	86	
	Opis przypadku Wpływ katastrofy w Fukushimie na eksport japońskiej żywności            	88
	Opis przypadku Ogórkowe zamieszanie między Niemcami a Hiszpanią    	90
	Podsumowanie                                                 	90

7. Współdziałanie i relacje . 92
	Rodzaje relacji w łańcuchach dostaw                               92
	Bieżące modele relacji w sektorze spożywczym                     	99
	Inne mechanizmy współpracy w łańcuchu dostaw                   	102
	Opis przypadku Starbucks buduje relacje z dostawcami               	103
	Podsumowanie                                                 	103

8. Pozyskiwanie i zakup żywności  105
	Pozyskiwanie surowców                                         	106
	Modele pozyskiwania                                           	107
	Modele zakupowe                                              	109
	Segmentacja dostawców                                         	111
	Rozwój dostawców                                             	112
	Zakupy strategiczne                                            	113
	Zrównoważony program zaopatrzenia                             	114
	Opis przypadku Mondeléz International                           	118
	Opis przypadku PepsiCo – zrównoważone i odpowiedzialne pozyskiwanie surowców          	119
	Podsumowanie                                                 	120

9. Zarządzanie ryzykiem  121
	Zarządzanie ryzykiem a niepewność                               	122
	Ryzyka w łańcuchach dostaw                                     	122
	Rodzaje ryzyka w łańcuchach dostaw żywności                      	124
	Zarządzanie ryzykiem w łańcuchu dostaw                          	128
	Zarządzanie ryzykiem w łańcuchach dostaw żywności                 	130
	Opis przypadku Mleczna panika w Chinach                         	133
	Opis przypadku Sudan I                                         	134
	Opis przypadku Salmonella Typhimurium w maśle orzechowym        	134
	Opis przypadku Skandal z końskim mięsem w Wielkiej Brytanii        	135
	Opis przypadku Skażenie produktów Cadbury bakteriami salmonella 2006           	137
	Podsumowanie                                                 	138

10. Trendy technologiczne w łańcuchach dostaw żywności  139
	Wykorzystanie technologii i identyfikowalność                      	140
	Produkcja żywności                                             	146
	Wykorzystanie technologii w przetwórstwie żywności                 	148
	Wykorzystanie technologii w pakowaniu żywności                   	149
	Logistyka żywności                                             	150
	Podsumowanie                                                 	151

Część trzecia Zrównoważony rozwój i przyszłe wyzwania  153

11. Regulacje dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności  155
	Elementy wymagające uwzględnienia przy projektowaniu łańcuchów dostaw żywności       	155
	Regulacja żywności i jej wpływ na bezpieczeństwo                    	158
	Przepisy i regulacje dotyczące żywności                            	159
	Normy porównawcze                                            	160
	Normy zgodności                                               	163
	Prywatne standardy żywności                                     	166
	Inne inicjatywy w łańcuchach dostaw żywności                       168
	Opis przypadku Zakaz importu mango z Indii do UE                 	170
	Opis przypadku Skandal z końskim mięsem i fałszowaniem żywności    	171
	Podsumowanie                                                 	172

12. Innowacje w branży spożywczej  173
	Klasyfikacja innowacyjnych metod                                	173
	Systemy innowacji                                             	175
	Opis przypadku Indyjskie curry w Wielkiej Brytanii                  	176	
	Rozwój produktów w łańcuchach dostaw żywności                   	177
	Innowacje w łańcuchach dostaw żywności                           	180
	Opis przypadku Typy produktów funkcjonalnych                     184
	Opis przypadku Wykrywanie fałszywej whisky przez butelkę           	185
	Podsumowanie                                                 	185

13. Wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem łańcuchów dostaw żywności  186
	Zrównoważony rozwój – początki koncepcji                         	186
	Zrównoważone łańcuchy dostaw                                  	188
	Zrównoważone łańcuchy dostaw żywności                          	189
	Ocena poziomu zrównoważonego rozwoju                          	190
	Rozwijanie zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności             	192
	Opis przypadku Inicjatywy podejmowane w ramach łańcuchów dostaw żywności       	198
	Opis przypadku Just Eggs – skorupki jaj jako wypełniacz do plastiku    	198
	Podsumowanie                                                 	199
14. Rola sektora spożywczego w ożywieniu gospodarczym  200
	Rozwój infrastruktury w sektorze spożywczym                       	201
	Centra żywności                                                	204
	Przesuwanie się w górę łańcucha wartości                          	206
	Opis przypadku Infrastruktura spożywcza w Indiach oraz nowe megaparki żywności         	208
	Opis przypadku Rubies in the Rubble                              	209
	Opis przypadku Rozwój przetwórstwa rolnego wśród drobnych producentów w Afryce         	210
	Podsumowanie                                                 	211

15. Bezpieczeństwo żywnościowe i przyszłe wyzwania  212
	Bezpieczeństwo żywnościowe                                     	213
	Czynniki zmian, które wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe       	214
	Czynniki wpływające na przyszłość łańcuchów dostaw               	214
	Zrównoważenie podaży i popytu zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju        	220
	Opis przypadku Partners in Food Solutions                         	222
	Opis przypadku Coca-Cola i oszczędność wody                     	223
	Opis przypadku Międzynarodowa inicjatywa na rzecz poprawy bezpieczeństwa dostaw pszenicy               	225
	Podsumowanie             	226

Bibliografia  227

Skorowidz  231
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(mobi)
Brak informacji
(epub)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

13,50 zł
15,00 zł

Rozmowy o rynku książki 12

Kolejny, dwunasty już tom publikacji „Rozmowy o rynku książki” to zbiór 32 wywiadów publikowanych w dwutygodniku „Biblioteka Analiz” w 2012 roku. Bohaterami drukowanych w tomie obszernych rozmów byli przeds...
11,70 zł
13,00 zł

Rozmowy o rynku książki 2011

Kolejny, jedenasty już tom publikacji „Rozmowy o rynku książki” to zbiór 41 wywiadów publikowanych w dwutygodniku „Biblioteka Analiz” w 2011 roku. Bohaterami drukowanych w tomie obszernych rozmów byli przeds...
38,70 zł
43,00 zł

Zarządzanie wiedzą w tworzeniu konkurencyjności szkoły

W książce szeroko omówiono zagadnienia kształtowania i doskonalenia potencjału absorpcyjnego placówek szkolnych, a więc zdolności do identyfikowania, przyjmowania oraz wykorzystywania wiedzy w zarządzaniu szkołą. Właściwe wykorzystanie za...
24,75 zł
27,50 zł

Wielowymiarowe aspekty rozwoju gospodarczego. Finanse – logistyka – zarządzanie

Monografia wieloautorska, która koncentruje się na różnorodnych aspektach rozwoju gospodarczego, rozpatrywanych z perspektywy finansów, logistyki i zarządzania. Rozdziały w części pierwszej oscylują wokół kwestii finansowych...
47,20 zł
59,00 zł

Zarządzanie milenialsami

Roszczeniowi, leniwi, niecierpliwi i nielojalni – milenialsi nie cieszą się popularnością wśród pracodawców. Stopniowo przejmują jednak rynek pracy i już niedługo stanowić będą najliczniejszą grupę pracowników na świecie. Już...
35,10 zł
39,00 zł

Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności

Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy sektor żywnościowy funkcjonuje w środowis...
59,20 zł
74,00 zł

Zarządzanie kapitałem ludzkim

Problematyka książki wpisuje się w niezwykle ważny i aktualny nurt idei zrównoważonego rozwoju, której implementacja w firmach ma zapewnić jednocześnie korzyści ekonomiczne, społeczne i ukierunkowane na środowisko, dostarczając interesariuszom wewnętrz...
20,70 zł
23,00 zł

Zarządzanie, doskonalenie, zmiany

Przedstawiamy Czytelnikowi do wykorzystania 31 prac (rozdziałów), których treść mieści się w trzech terminach: Zarządzanie. Doskonalenie. Zmiany. Doskonaleniem można nazwać działanie, którego wyniki dzisiaj są większe od wczorajszy...
39,75 zł
53,00 zł

Zarządzanie dziś i jutro. Tom 16

Procesy gospodarcze współczesnej ekonomii charakteryzują się dużym dynamizmem, nowymi trendami w zarządzaniu, a także niebywałym rozwojem i upowszechnieniem wysokich technologii. Częste zmiany otoczenia gospodarczego skłaniają przedsiębiorstwa d...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!