Żywienie w chorobie nowotworowej
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie.
W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe.
Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
- Kategorie:
- Redakcja: Krzysztof Jan Koper
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6401-8
- ISBN druku: 978-83-200-6327-1
- Liczba stron: 160
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. ZNACZENIE ROLI DIETETYKA W ZAKRESIE ŻYWIENIA PACJENTA ONKOLOGICZNEGO - Anna Koper, Dorota Łoboda 1 2. RACJONALNE ODŻYWIANIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ - Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper 13 3. DIETY W LECZENIU ONKOLOGICZNYM - Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper 31 3.1. Dieta łatwostrawna 32 3.2. Diety o zmienionej konsystencji 34 3.3. Dieta płynna wzmocniona 34 3.4. Dieta łatwostrawna mielona 36 3.5. Diety indywidualne/specjalne 37 3.6. Ileostomia 40 4. WPŁYW LECZENIA CHIRURGICZNEGO NA ŻYWIENIE PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Wojciech Zegarski, Bartosz Skonieczny 48 4.1. Ocena stanu odżywienia 49 4.2. Wskazania do leczenia żywieniowego w chirurgii 50 4.3. Żywienie dojelitowe 51 4.4. Żywienie pozajelitowe 55 4.5. Monitorowanie leczenia żywieniowego 58 5. WPŁYW LECZENIA SYSTEMOWEGO NA ŻYWIENIE PACJENTÓW - Krzysztof Jan Koper, Agnieszka Koper 62 5.1. Skutki uboczne chemioterapii 62 5.1.1. Nudności i wymioty 62 5.1.2. Biegunki 65 5.1.3. Zaparcia 67 5.1.4. Zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego 67 5.1.5. Niedokrwistość 68 5.1.6. Leukopenia i neutropenia 69 5.2. Odżywianie w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas chemioterapii 70 5.2.1. Ogólne zalecenia postępowania dotyczące odżywiania dla pacjentów onkologicznych 71 5.2.2. Szczegółowe zalecenia dotyczące postępowania ze szczególnym uwzględnieniem odżywiania w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas chemioterapii 72 5.2.3. Biegunka 73 5.2.4. Zaparcia 74 5.2.5. Nudności i wymioty 75 5.2.6. Zaburzenia łaknienia 76 5.2.7. Nadmierny apetyt 77 5.2.8. Zaburzenia smaku 77 5.2.9. Kserostomia 78 5.2.10. Problemy z przełykaniem 79 5.2.11. Zapalenie kącików ust 79 5.2.12. Zmiany śluzówkowe w jamie ustnej, gardle, krtani 79 5.2.13. Spadek odporności 80 5.2.14. Niedokrwistość 80 5.2.15. Leukopenia 81 5.2.16. Dodatkowe zalecenia postępowania dotyczące diety w czasie hormonoterapii 81 5.3. Podsumowanie 81 6. WPŁYW RADIOTERAPII NA ŻYWIENIE PACJENTÓW - Krzysztof Roszkowski, Maciej Blok 84 6.1. Powikłania wczesne radioterapii wpływające na żywienie pacjenta 84 6.1.1. Skóra 85 6.1.2. Jama ustna i gardło 85 6.1.3. Przełyk 86 6.1.4. Jama brzuszna 86 6.1.5. Powikłania ogólnoustrojowe 87 6.2. Powikłania późne radioterapii wpływające na odżywianie 87 6.2.1. Zwężenia przewodu pokarmowego 88 6.2.2. Zaburzenia wchłaniania, biegunki, krwawienia 88 6.2.3. Kserostomia 88 7. TRUDNOŚCI W PRZYJMOWANIU POKARMÓW U PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Paweł Molus 90 7.1. Chemioterapia 90 7.2. Radioterapia 91 7.3. Leczenie operacyjne 91 7.4. Powikłania i sposoby ich leczenia 91 7.5. Grzybice jamy ustnej 92 7.6. Kserostomia 93 7.7. Higiena jamy ustnej 95 7.8. Dieta 96 8. MITY I STEREOTYPY ŻYWIENIOWE - Katarzyna Bandoch 98 8.1. Mity i stereotypy dotyczące witamin i pierwiastków 99 8.2. Mity i stereotypy dotyczące produktów pokarmowych 103 9. BEZPIECZEŃSTWO PACJENTA W KONTEKŚCIE ZAKAŻEŃ SZPITALNYCH - Renata Jakobi, Barbara Jakobi-Banaś 108 9.1. Działania podczas zakładania cewnika (maksymalne środki barierowe i antyseptyka skóry) 112 9.2. Opatrunek miejsca wkłucia cewnika: antyseptyka i odstępy czasowe pomiędzy zmianami opatrunku 113 9.3. Okres utrzymania cewnika, jego wymiana, wymiana za pomocą prowadnicy 113 9.4. Manipulacje i antyseptyka nasadek i łączników dostrzykiwania 114 9.5. Okresy wymiany systemów infuzyjnych 114 10. ASPEKTY PSYCHOLOGICZNE ŻYWIENIA - Bożena Kawiecka-Dziembowska 117 10.1. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 117 10.2. Ja cielesne, obraz własnego ciała, problem postrzegania własnego ciała przez chorego a odżywianie 118 10.3. Stres, odżywianie emocjonalne a nieprawidłowe nawyki żywieniowe 119 10.4. Stan zdrowia - rola odżywiania się w powstawaniu chorób 121 10.5. Zaburzenia jedzenia - niedożywienie, jadłowstręt, anoreksja, kacheksja, ortoreksja 123 10.6. Psychologia zachowań zdrowotnych - edukacja, model zmiany 126 11. DOUSTNE DIETY PRZEMYSŁOWE (ONS) U PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Sławomir Wileński, Krzysztof Jan Koper, Agnieszka Koper 131 11.1. Skład 133 11.2. Podział i zastosowanie ONS 134 11.2.1. ONS dla diabetyków 137 11.2.2. ONS dla pacjentów ze schorzeniami wątroby 137 11.2.3. ONS dla pacjentów z chorobami trzustki i dróg żółciowych 138 11.2.4. ONS dla pacjentów z chorobami nerek 138 11.2.5. ONS immunomodulujące 138 11.2.6. ONS stosowane w okresie okołooperacyjnym 139 11.2.7. ONS w chorobie nowotworowej 139 11.3. Działania uboczne ONS 139 11.4. Podsumowanie 141