Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: Warszawa, 2, 2013

  • Redakcja naukowa: Dorota Jamroz

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Cena detaliczna: 51,00 zł
35,70
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 15,30 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo

Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja). W książce omówiono m.in.: - wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych – zarówno pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, - sposoby ich pozyskiwania, - metody konserwacji i przetwarzania, - obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt, - związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności, - zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz, - kwestie dotyczące pasz pochodzących z roślin genetycznie modyfikowanych. Temat ten jest szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka. Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. WPROWADZENIE DO TEMATYKI PASZOZNAWSTWA, Franciszek Brzóska                                      1

1.1. Składniki pokarmowe pasz                                  1
1.1.1. Składniki fizyczne                                     1
1.1.2. Składniki chemiczne                                   2
1.1.2.1. Tłuszczowce - lipidy                              2
1.1.2.2. Węglowodany                                  4
1.1.2.3. Związki azotowe                                 6
1.1.2.4. Składniki mineralne                               8
1.1.2.5. Witaminy                                     9
1.1.2.6. Substancje antyodżywcze                            10
1.1.2.7. Rośliny genetycznie modyfikowane jako materiał paszowy        10
1.2. Metody oznaczeń chemicznych i fizycznych składu pasz               11
1.2.1. Analiza chemiczna pasz                                 11
1.2.1.1. Analiza podstawowa - weendeńska (standardowa)             11
1.2.1.2. Oznaczanie zawartości suchej masy                     12
1.2.1.3. Związki azotowe (białko ogólne i właściwe)                 12
1.2.1.4. Tłuszcz surowy                                 12
1.2.1.5. Włókno surowe                                 13
1.2.1.6. Popiół surowy                                  13
1.2.1.7. Związki bezazotowe wyciągowe                        13
1.2.2. Analiza włókna pasz według Van Soesta                        13
1.2.3. Analiza składników mineralnych, witamin, substancji antyodżywczych i dodatków paszowych                                  15
1.2.4. Analiza fizyczna                                      15
1.2.5. Analiza mikroskopowa pasz                               16
1.2.6. Szacowanie wartości energetycznej pasz                        16
1.3. Merytoryczne podstawy prawa paszowego                        17
1.3.1. Główne postanowienia Ustawy Paszowej                       17
1.3.2. Definicje i systematyka pasz                               19
1.3.2.1. Systematyka pasz obowiązująca w Unii Europejskiej            20
1.3.2.2. Systematyka pasz tradycyjna                         22
1.3.3. Rejestracja i kontrola jakości i obrót paszami                 24

2. ZIELONKI Z UPRAW POLOWYCH, Stanisław Krzywiecki               26

2.1. Struktura produkcji w stosunku do potrzeb żywieniowych               26
2.2. Wieloletnie rośliny motylkowate (bobowate)                       30
2.2.1. Lucerna mieszańcowa (Medicago media Pers.)                     30
2.2.2. Koniczyna czerwona (Trifolium pratense L.)                       32
2.2.3. Koniczyna biała (Trifolium repensL.)                           34
2.2.4. Koniczyna perska (Trifolium resupinatum L. )                      35
2.2.5. Komonica zwyczajna (Lotus corniculatus L.)                      35
2.2.6. Koniczyna białoróżowa (Trifolium hybridum L.)                    35
2.2.7. Koniczyna szkarłatna - inkarnatka (Trifolium incarnatum L. )            36
2.2.8. Esparceta siewna (Onobrychis viciaefolia Scop.)                     36
2.2.9. Nostrzyk biały (Melilotus albus Med.)                          36
2.2.10. Przelot (Anthyllis vulneraria L.)                              37
2.3. Zielonki roślin strączkowych (bobowatych)                        38
2.3.1. Łubin żółty (Lupinus luteus L.)                              38
2.3.2. Łubin wąskolistny (Lupinus angustifolius L.)                      39
2.3.3. Łubin biały (Lupinus albus L.)                               39
2.3.4. Bobik (Vicia faba ssp. minor Ilarz.)                             39
2.3.5. Groch polny (peluszka) (Pisum arvense L.)                       39
2.3.6. Wyka jara (siewna) (Vicia sativa L.)                            40
2.3.7. Wyka ozima (kosmata) (Vicia villosa Roth.)                       40
2.3.8. Seradela siewna (Ornithopus sativus Brot.)                       41
2.4. Trawy w produkcji polowej                                   41
2.5. Zielonki z roślin zbożowych                                  43
2.5.1. Owies (Avena sativa L.) i jęczmień jary (Hordeum vulgare L.)             44
2.5.2. Żyto (Secale cereale L.)                                   45
2.5.3. Kukurydza (Zea mays L.)                                 45
2.6.  Mieszanki paszowe roślin zielonych                             46
2.7.   Liście i nać roślin korzeniowych i okopowych                        48
2.8.   Inne zielonki                                           49
2.8.1. Kapusta pastewna (Brassica oleracea L.)                         49
2.8.2. Słonecznik (Helianthus annuus L.)                            50
2.8.3. Rzepak ozimy (Brassica napus L.) i rzepik ozimy (Brassica rapa L.)          51
2.8.4. Gorczyca biała (Sinapis alba L.), rzodkiew oleista (Raphanus sativus L.var. oleiferus Pers.), facelia błękitna (Phacelia tanacetifolia Hook.)           51
2.8.5. Malwa pastewna - ślaz okółkowy (Malva verticillata L.)               52
2.8.6. Żywokost lekarski (Symphytum officinale L.)                                               52
2.8.7. Gryka zwyczajna (Fagopyrum sagittatum Gilib.)                                           52
2.9. Kukurydza - podstawowa roślina paszowa, Zygmunt M. Kowalski          52
2.9.1. Odmiany kukurydzy                                   53
2.9.2. Ziarno kukurydzy                                     55
2.9.3. Kiszone wilgotne ziarno kukurydzy                          57
2.9.4. CCM (corn-cob-mix)                                    58
2.9.5. Zielonka z całych roślin kukurydzy                           59
2.9.6. Kiszonka z całych roślin kukurydzy                           59
2.9.7. Termin zbioru                                       61
2.9.8. Technologia zbioru i kiszenia                              64
2.9.9. Sposób wybierania z silosu lub pryzmy oraz sposób skarmiania          65
2.9.10. Dodatki do zakiszania                                   66
2.9.11. Susz z kukurydzy                                     68
2.9.12. Wywar kukurydziany                                   68
2.9.13. Mikotoksyny związane z żywieniem kukurydzą                   70

3. RUŃ Z TRWAŁYCH UŻYTKÓW ZIELONYCH, Franciszek Borowiec     71

3.1. Znaczenie trwałych użytków zielonych w żywieniu zwierząt i produkcji pasz    71
3.2. Czynniki wpływające na wartość pokarmową pasz z użytków zielonych      75
3.3. Ruń łąkowa                                            78
3.4. Ruń pastwiskowa                                        80
3.5. Systemy wypasu                                         82
3.6. Metody oceny wydajności pastwiska                            91
3.7. Pastwiska dla poszczególnych gatunków zwierząt                   97
3.7.1. Pastwiska dla krów mlecznych                             97
3.7.2. Pastwiska dla młodzieży bydlęcej i opasów                      98
3.7.3. Pastwiska dla owiec                                    99
3.7.4. Pastwiska dla koni                                     100
3.7.5. Pastwiska dla gęsi i świń                                 101
3.8. Zagrożenia dla zwierząt przebywających na pastwiskach               103

4. METODY KONSERWOWANIA ZIELONEK, Zbigniew Podkówka, Witold Podkówka                                         109

4.1. Technologia produkcji kiszonek                               110
4.1.1. Znaczenie kiszonek w gospodarce paszowej                     110
4.1.2. Biologiczne i chemiczne podstawy kiszenia pasz                   112
4.1.2.1. Mikroorganizmy i ich znaczenie w procesie fermentacji          112
4.1.2.2. Przemiany biochemiczne w procesie fermentacji              117
4.1.3. Przydatność zielonek do zakiszania                           121
4.1.4. Dodatki wpływające na proces fermentacji                      131
4.1.5. Obliczanie zapotrzebowania na kiszonki                       134
4.1.6. Zasady sporządzania kiszonek                              134
4.1.7. Ocena jakości kiszonki                                  137
4.1.8. Grzyby pleśniowe i mikotoksyny w kiszonkach                    139
4.1.9. Korygowanie zawartości suchej masy w kiszonkach na zawartość substancji lotnych                                     140
4.1.10. Wartość pokarmowa kiszonek                              141
4.1.11. Wpływ technologii sporządzania kiszonki na jej jakość i wartość pokarmową                                   142
4.1.12. Straty podczas produkcji kiszonki                            144
4.1.13. Stabilność kiszonki                                    146
4.1.14. Sok kiszonkowy                                      147
4.1.15. Zbiorniki do kiszenia zielonek                              148
4.1.16. Wpływ kiszonki na jakość mleka                            150
4.1.17. Charakterystyka niektórych kiszonek                         150
4.1.18. Kiszonka jako substrat do produkcji biogazu                     153
4.2. Technologia produkcji siana                                  154
4.2.1. Źródła strat podczas suszenia zielonki na siano                    155
4.2.2. Metody suszenia                                      157
4.2.3. Zagrzewanie się siana w stogu i możliwość samozapłonu              159
4.2.4. Zasady zbioru runi łąkowej na siano                          159
4.2.5. Ocena wartości pokarmowej siana                           161
4.2.6. Siano w żywieniu zwierząt                                162
4.2.7. Obliczenie zapasów siana                                163
4.3. Technologia produkcji suszu                                 163

5. ROŚLINY OKOPOWE, Franciszek Borowiec                          166

5.1. Rośliny okopowe bulwiaste                                  166
5.1.1. Ziemniaki (Solanum tuberosum ssp. tuberosum)                     166
5.1.2. Słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus L.)                     172
5.2. Rośliny okopowe korzeniowe                                 173
5.2.1. Burak pastewny (Beta vulgaris ssp. vulgaris convar. crassa Alef.)           173
5.2.2. Burak cukrowy (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris Helm conv. vulgaris var. altissima Doell.)                            176
5.2.3. Marchew (Daucus carota L. ssp. sativus Hofm.)                     177
5.2.4. Brukiew (Brassica napus L. var. rapifera Metzg.)                     179
5.2.5. Rzepa (Brassica rapa L. var. rapifera)                            181
5.2.6. Cykoria uprawna (Cichorium intybus L. var. sativum)                 182

6. SŁOMA, PLEWY, STRĄCZYNY, LIŚCIARKA, Maria Dymnicka        184

6.1. Słomy                                               185
6.2. Plewy, strączyny, łuski                                     187
6.3. Liściarka, kora drzew, snopówka                              189

7. ZIARNO ZBÓŻ I PRODUKTY UBOCZNE PRZEMYSŁU ZBOŻOWO-MŁYNARSKIEGO, Janusz L. Sokół        191

7.1. Ogólna charakterystyka ziarna zbóż                            191
7.2. Wartość żywieniowa ziarna poszczególnych gatunków zbóż             200
7.3. Przechowywanie i konserwowanie ziarna                         207
7.4. Produkty uboczne przemysłu zbożowo-młynarskiego                 211
7.4.1. Otręby                                            211
7.4.2. Mąki pastewne                                       214
7.4.3. Pozostałe produkty pochodzenia zbożowego                     215

8. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (OBECNA NAZWA BOTANICZNA -– BOBOWATE), Barbara Pastuszewska              216

8.1. Uprawa roślin bobowatych (strączkowych) i znaczenie ich nasion jako paszy    216
8.2. Skład morfologiczny i chemiczny nasion                          217
8.3. Związki bioaktywne o działaniu antyżywieniowym                    220
8.4. Wartość żywieniowa i zastosowanie                            223
8.4.1. Groch                                            223
8.4.2. Bobik                                             225
8.4.3. Łubiny                                            227
8.4.4. Inne nasiona roślin strączkowych                            229
8.5. Metody zwiększania wartości pokarmowej nasion roślin strączkowych       229

9. NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH ORAZ PRODUKTY UBOCZNE PRZEMYSŁU OLEJARSKIEGO, Stefania Smulikowska            232

9.1. Charakterystyka ogólna nasion roślin oleistych                    233
9.2. Związki o działaniu antyodżywczym                           235
9.3. Technologia otrzymywania produktów ubocznych przemysłu olejarskiego                                   238
9.4. Zastosowanie produktów ubocznych z przerobu olejów w żywieniu zwierząt                                     239
9.5. Wpływ technologii produkcji na wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu olejarskiego przez zwierzęta                         240
9.6. Rośliny oleiste  ważniejsze gatunki roślin                       241
9.6.1. Rzepak (Brassica napus L.) - odmiany 00                      241
9.6.2. Soja owłosiona (Glycine max L.)                           243
9.6.3. Słonecznik (Helianthus annuus L.)                          244
9.6.4. Len (Linum usitatissimum L.)                             245
9.6.5. Lnianka siewna (Camelina sativa L.)                         246
9.6.6. Rzepik (Brassica rapa L., Brassica campestris L.)                   247
9.6.7. Gorczyca biała (Sinapis arvensis L.)                         247
9.6.8. Bawełna (Gossypium ssp.)                               247
9.6.9. Orzech ziemny (arachidowy) (Arachis hypogaea L.)                248
9.6.10. Wiesiołek (Oenothera paradoxa L.)                          249
9.6.11. Sezam (Sesamum indicum L.)                             249
9.6.12. Palma afrykańska (olejowiec gwinejski) (Elaeis quineensis Jacq.lub Elaeis melanococca auct.)                              250
9.6.13. Palma kokosowa (Cocos nucifera L.)                         250
9.6.14. Kukurydza (Zea mays L.)                               251
9.6.15. Krokosz (Carthamus tinctorius L.)                          251
9.6.16. Dynia oleista (Cucurbita pepo var. oleifera Pietsch lub var. styriaca Greb.)                                   251
9.6.17. Konopie (Cannabis sativa L.)                             252
9.6.18. Katran abisyński (Crambe abyssinica Hochst.)                   252
9.6.19. Rącznik pospolity (Ricinus communis L.)                      252

10. PASZE UBOCZNE PRZEMYSŁU OWOCOWO-WARZYWNEGO, ZIEMNIACZANEGO, ZIELARSKIEGO, CUKROWNICZEGO BROWARNIANEGO I FERMENTACYJNEGO, Małgorzata Szumacher-Strabel, Adam Cieślak                     253

10.1. Wprowadzenie                                        253
10.2. Pasze uboczne przemysłu owocowo-warzywnego, w tym ziemniaczanego                                    254
10.3. Wytłoki owocowe, warzywne                                255
10.4. Produkty uboczne przemysłu ziemniaczanego                    259
10.5. Zioła i produkty uboczne przemysłu zielarskiego                   260
10.6. Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego                     263
10.7. Produkty uboczne przemysłu browarnianego                     265
10.8. Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego                    268

11. PASZA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, Jacek Skomiał, Marcin Barszcz                              271

11.1. Charakterystyka ogólna                                   271
11.2. Mleko i produkty uboczne przemysłu mleczarskiego                 272
11.3 Ryby i mączki rybne                                     278
11.3.1. Mączka rybna                                     279
11.3.2. Siloryb i inne produkty                                281
11.4. Mięso i mączki mięsno-kostne                               281
11.5. Krew i produkty pochodne                                 285
11.6. Jaja i produkty pochodne                                  287

12. PASZE Z ROŚLIN GENETYCZNIE MODYFIKOWANYCH, Iwona Kosieradzka                                     288

12.1. Modyfikacja genetyczna roślin                           288
12.2. Kierunki i cele modyfikacji roślin paszowych                   289
12.2.1. Tolerancja herbicydów                                289
12.2.2. Odporność na szkodniki                               290
12.2.3. Odporność na choroby                                290
12.2.4. Odporność na niekorzystne warunki środowiska                291
12.2.5. Zmiana składu chemicznego i cech jakościowych roślin             291
12.2.5.1. Modyfikacja ilości i jakości białka                     291
12.2.5.2. Modyfikacja ilości i jakości tłuszczu                   292
12.2.5.3. Modyfikacja ilości i jakości węglowodanów              292
12.2.5.4. Modyfikacja zawartości substancji biologicznie czynnych, antyodżywczych, witamin i endogennych enzymów         293
12.2.5.5. Modyfikacja cech sensorycznych i tempa dojrzewani         294
12.2.6. Genetycznie modyfikowane rośliny wykorzystywane jako bioreaktory                                    295
12.3. Skala upraw i wykorzystania paszowego roślin GM                 296
12.4. Wprowadzanie do obrotu roślin GM wykorzystywanych na pasze i żywność w Unii Europejskiej                                      298
12.4.1. Pasze GM w żywieniu zwierząt a bezpieczeństwo konsumentów       301
12.4.2. Badania bezpieczeństwa poprzedzające komercjalizację roślin przeznaczanych na pasze i żywność                        301
12.4.3. Niezamierzone efekty transgenezy                         302
12.4.4. Procedura żywieniowej oceny GMO na pasze i żywność            302
12.4.5. Rośliny GM w paszach dla zwierząt laboratoryjnych              304
12.4.6. Genetycznie modyfikowane rośliny w dawkach dla zwierząt gospodarskich                             304
12.4.7. Horyzontalny transfer genów a markery selekcyjne w roślinach transgenicznych                             307
12.4.8. Znakowanie i monitorowanie pasz z roślin transgenicznych          308
12.4.9. Koegzystencja surowców i pasz genetycznie modyfikowanych i wolnych od GMO                                  309

13. DODATKI PASZOWE, Eugeniusz Grela, Antoni Lipiec, Ryszard Pisarski    311

13.1. Dodatki technologiczne                                   313
13.1.1. Przeciwutleniacze                                   313
13.1.2. Kwasy organiczne i detoksykanty                          313
13.1.3. Emulgatory, stabilizatory, środki żelujące i spulchniające            315
13.2. Dodatki sensoryczne                                    315
13.2.1. Barwniki                                        315
13.2.2. Dodatki aromatyczne i smakowe                          317
13.3. Dodatki dietetyczne                                     317
13.3.1. Zioła                                           317
13.3.2. Związki azotowe niebiałkowe i czyste aminokwasy                           324
13.4. Dodatki zootechniczne                                   325
13.4.1. Enzymy paszowe                                   325
13.4.2. Probiotyki                                       328
13.4.3. Prebiotyki                                       330
13.4.4. Preparaty dezodoryzujące i inne                          331
13.4.5. Kokcydiostatyki i histomonastatyki                         331
13.5. Dodatki zabronione                                     333
13.5.1. Antybiotykowe stymulatory wzrostu (asw)                    333
13.5.2. Hormony                                        334

14. MIESZANKI PASZ TREŚCIWYCH, Barbara Klocek, Maria Osek       336

14.1. Uwarunkowania produkcji pasz przemysłowych                   336
14.2. Przemysł paszowy na świecie                               337
14.3. Zasady sporządzania mieszanek i koncentratów paszowych            338
14.4. Materiały (pasze) zbożowe                                 339
14.5. Materiały (pasze) białkowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego        341
14.5.1. Materiały białkowe pochodzenia roślinnego                   342
14.5.2. Materiały białkowe pochodzenia zwierzęcego                  343
14.6. Pozostałe materiały paszowe                               344
14.7. Dobór materiałów do mieszanek paszowych                      345
14.8. Rodzaje mieszanek paszowych                                     346
14.8.1. Mieszanki pełnoporcjowe                              346
14.8.2. Mieszanki uzupełniające                               347
14.8.3. Mieszanki dietetyczne                                347
14.9. Koncentraty białkowe                                    348
14.10. Charakterystyka koncentratów i mieszanek paszowych               348
14.10.1. Mieszanki treściwe i koncentraty białkowe dla bydła              348
14.10.2. Koncentraty białkowe i mieszanki treściwe dla trzody chlewnej       349
14.10.3. Mieszanki treściwe i koncentraty białkowe dla różnychgatunków drobiu      351
14.10.4. Mieszanki paszowe dla zwierząt laboratoryjnych                353
14.10.5. Mieszanki paszowe dla koni                            354
14.10.6. Mieszanki paszowe dla zwierząt futerkowych                  355
14.10.7. Karmy dla kotów i psów                              356
14.10.8. Mieszanki paszowe dla zwierząt amatorskich                  356

15. MIESZANKI MINERALNE, PREPARATY WITAMINOWE I WITAMINOWO-MINERALNE, Barbara Klocek, Maria Osek         358

15.1. Mieszanki mineralne                                     359
15.2. Mieszanki witaminowe                                   360
15.3. Premiksy                                            360
15.4. Preparaty mlekozastępcze                                 363
15.5. Inne komponenty i preparaty                               363
15.6. Kontrola jakości, magazynowanie i dystrybucja pasz przemysłowych      363

16. PASZE NIEKONWENCJONALNE, Jacek Skomiał, Marcin Barszcz     365

16.1. Organizmy jednokomórkowe                               365
16.2. Grzyby jadalne                                        367
16.3. Odpady kuchenne, produkty uboczne z piekarni                   368
16.4. Odchody zwierzęce                                     369
16.5. Węgiel brunatny                                        370
16.6. Glicerol                                             370
16.7. Pasze przypadkowe                                     371

17. USZLACHETNIANIE I PREPAROWANIE PASZ, Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka                         372

17.1. Uszlachetnianie i preparowanie pasz w zakładach przemysłu paszowego    372
17.2. Przyrządzanie pasz w gospodarstwie                          376
17.3. Przyrządzanie pasz słomiastych                             378

18. MAGAZYNOWANIE PASZ, Zbigniew Podkówka                 380

19. PRELIMINARZ PASZ, Franciszek Borowiec                    384

19.1. Metody obliczenia zapotrzebowania zwierząt na pasze               385
19.1.1. Metoda uwzględniająca roczne zapotrzebowanie                385
19.1.2. Metoda średnich dawek pokarmowych                      386
19.1.3. Produkcja pasz w gospodarstwie                          391
19.1.4. Bilans pasz i wnioskowanie                             394

20. HIGIENA PASZ I NADZÓR NAD ICH JAKOŚCIĄ, Waldemar Korol, Krzysztof Kwiatek                            395

20.1. Wymagania w zakresie higieny pasz                           396
20.1.1. Higiena pasz, istota i definicje                            396
20.1.2. Wymagania dla przedsiębiorstw paszowych na poziomie produkcji pierwotnej                                 397
20.1.3. Wymagania dotyczące przedsiębiorstw paszowych na poziomach innych niż produkcja pierwotna                          398
20.1.4. Dobre praktyki w zakresie produkcji pasz i żywienia zwierząt         399
20.1.5. System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP)      399
20.1.6. Proces analizy ryzyka w produkcji pasz i żywieniu zwierząt          400
20.2. Wprowadzanie pasz na rynek                               401
20.2.1. Ogólne wymagania w zakresie bezpieczeństwa i wprowadzania pasz na rynek                                     402
20.2.2. Wykaz materiałów zabronionych                          403
20.2.3. Substancje niepożądane                               403
20.2.4. Katalog materiałów paszowych                           404
20.2.5. Pasze specjalnego przeznaczenia żywieniowego                 405
20.2.6. Etykietowanie pasz                                  405
20.2.7. Obowiązkowe deklaracje składników pokarmowych              406
20.2.8. Dopuszczalne tolerancje składników pasz i dodatków paszowych      407
20.2.9. Pasze lecznicze                                     407
20.3. Kontrola jakości pasz                                    408
20.3.1. Kontrola wewnętrzna                                 408
20.3.2. Urzędowy nadzór nad jakością pasz                        409
20.3.3. Pobieranie próbek i metody badania pasz                     409
20.3.4. Unijne i krajowe laboratoria referencyjne                     410
20.3.5. Programy urzędowej kontroli pasz                         410
20.3.6. Interpretacja wyników badania pasz                        411

Literatura uzupełniająca                                       413
Skorowidz                                               421
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

Produkt
niedostępny

Człowiek w relacji do zwierząt, roślin i maszyn w kulturze. T. 1: Aspekt posthumanistyczny i transhumanistyczny - 06 Od antropocentryzmu do ontocentryzmu – współczesne propozycje dyskursu praw bytów pozaludzkich

Prezentowana publikacja to dwutomowa monografia wieloautorska stawiająca pytanie o ludzkie „bycie z innymi”. Autorzy pokonują intelektualną drogę od humanizmu do post- i transhumanizmu z uwzględnieniem kultury w najróżniejszych konfi...
Produkt
niedostępny

Człowiek w relacji do zwierząt, roślin i maszyn w kulturze. T. 1: Aspekt posthumanistyczny i transhumanistyczny - 20 Protetyczna męskość, mechaniczna kobiecość i człowiek-ryba. Wariacje na temat implantacji i transplantacji w prozie N. Ammanitiego

Prezentowana publikacja to dwutomowa monografia wieloautorska stawiająca pytanie o ludzkie „bycie z innymi”. Autorzy pokonują intelektualną drogę od humanizmu do post- i transhumanizmu z uwzględnieniem kultury w najróżniejszych konfi...
Produkt
niedostępny

Człowiek w relacji do zwierząt, roślin i maszyn w kulturze. T. 2: Od humanizmu do posthumanizmu - 14 Symbolika przemiany człowieka w zwierzę we współczesnej literaturze rosyjskiej

Prezentowana publikacja to dwutomowa monografia wieloautorska stawiająca pytanie o ludzkie „bycie z innymi”. Autorzy pokonują intelektualną drogę od humanizmu do post- i transhumanizmu z uwzględnieniem kultury w najróżniejszych konfi...
25,00 zł

Szkoła magicznych zwierząt

Ta szkoła skrywa tajemnicę! Kto będzie miał szczęście, ten znajdzie tu najlepszego przyjaciela na świecie: magiczne zwierzę, które potrafi mówić ... Ida nie czuje się dobrze w nowej szkole, tylko kolega ze szkolnej ławki, Benni wydaje się...
Produkt
niedostępny

Człowiek w relacji do zwierząt, roślin i maszyn w kulturze. T. 2: Od humanizmu do posthumanizmu - 03 Bird Imagery in Turgenev’s "A Sportsman’s Sketches" and Conrad’s "The Mirror of the Sea"

Prezentowana publikacja to dwutomowa monografia wieloautorska stawiająca pytanie o ludzkie „bycie z innymi”. Autorzy pokonują intelektualną drogę od humanizmu do post- i transhumanizmu z uwzględnieniem kultury w najróżniejszych konfi...

Zima w Klinice Małych Zwierząt w Leśnej Górce

Kiedy las przykrywa się białą kołderką śniegu i wokół ściska mróz, dla zwierząt nadchodzi trudny czas. Jedne chronią się w podziemnych tunelach, inne zapadają w zimowy sen, a jeszcze inne stroszą futerka i przedzierają się przez zaspy. Śn...

Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach

Dietetycy i lekarze są zgodni: skuteczne leczenie osłabionej perystaltyki i zaparć polega na prawidłowym odżywianiu. Za pomocą odpowiedniej diety prędko pozbędą się Państwo takich dolegliwości. W książce przedstawiono najważniejsze informacje o czynnoś...
Produkt
niedostępny

Człowiek w relacji do zwierząt, roślin i maszyn w kulturze. T. 1: Aspekt posthumanistyczny i transhumanistyczny - 23 Posthumanizm utopią literatury? Problem (nie)obecności perspektyw posthumanistycznej i transhumanistycznej w polskich badaniach...

Prezentowana publikacja to dwutomowa monografia wieloautorska stawiająca pytanie o ludzkie „bycie z innymi”. Autorzy pokonują intelektualną drogę od humanizmu do post- i transhumanizmu z uwzględnieniem kultury w najróżniejszych konfi...
56,00 zł

Żywienie w sporcie

Najpopularniejszy poradnik na temat żywienia w sporcie Nowe wydanie Żywienia w sporcie, uwzględniające najnowsze raporty medyczne, to publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretyc...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!