Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Dieta bezglutenowa - co wybrać?(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: 2, 2015

  • Redakcja naukowa: Hanna Kunachowicz

  • Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie

  • Formaty:
    Mobi
    Epub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena detaliczna: 47,90 zł
35,93
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 11,97 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Dieta bezglutenowa - co wybrać?

Drugie wydanie książki „Dieta bez glutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: - właściwości glutenu - zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych - wartość odżywczą produktów bezglutenowych - wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych - praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych - aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo. Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa  7
1. Kiedy i komu potrzebna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od glutenu – Anna Rybak, Jerzy Socha   9
1.1. Celiakia   9
1.2. Alergia na pszenicę 18
1.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG)   19
Piśmiennictwo  20

2. Chemiczne właściwości glutenu – Wojciech Kłys   21
2.1. Gliadyna i jej toksyczność    21
2.2. Dyskusyjne prolaminy owsa   23
2.3. Oznaczanie gliadyny   24
2.4. Podsumowanie  26
Piśmiennictwo  27

3. Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja – Anna Stolarczyk   29
3.1. Podstawowe zasady diety bezglutenowej     29
3.2. Zasady planowania jadłospisu dla osób na diecie bezglutenowej  30
3.3. Racjonalne żywienie w celiakii, czyli bezglutenowa piramida żywienia   30
3.4. Gotowe produkty bezglutenowe w diecie    35
3.5. Akceptacja diety i jej przestrzeganie    36
3.6. Ocena sposobu żywienia osób z celiakią     37
3.7. Rola organizacji zrzeszających pacjentów    38
3.8. Dieta z ograniczeniem FODMAP w leczeniu osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten   39
3.9. Podsumowanie  40
Piśmiennictwo   40

4. Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych – Anna Wojtasik, Anna Stolarczyk    41
4.1. Składniki o szczególnym znaczeniu dla chorych na celiakię   42
4.2. Inne składniki, na które należy zwracać uwagę, realizując dietę bezglutenową   52
Piśmiennictwo  55

5. Rośliny naturalnie bezglutenowe – wartość odżywcza i zastosowanie – Anna Wojtasik, Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz 57
5.1. Charakterystyka roślin naturalnie bezglutenowych 59
5.2. Wartość odżywcza wybranych roślin bezglutenowych 63
5.3. Pieczywo bezglutenowe 66
Piśmiennictwo 68

6. Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta – Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik 69
6.1. Rys historyczny  69
6.2. Aktualne wymagania dla produktów bezglutenowych – przepisy prawne 71
6.3. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych? Jak praktycznie wykorzystać informacje podawane na etykietach?  72
Piśmiennictwo 76

7. Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania i przechowywania – Beata Przygoda, Irena Nadolna 77
7.1. Jak procesy przetwarzania żywności wpływają na zawartość poszczególnych składników odżywczych? 77
7.2. Jak przechowywać i przygotowywać żywność, aby ograniczyć straty składników odżywczych i zapobiegać jej zepsuciu?  80
7.3. Jak poradzić sobie w kuchni? Praktyczne wskazówki 82
Piśmiennictwo  84

8. Praktyczne wskazówki i porady – Anna Stolarczyk  85
8.1. Kuchnia bezglutenowa w domu 85
8.2. Posiłki bezglutenowe poza domem  86
8.3. Dieta bezglutenowa w podróży  88
8.4. Zakupy żywności  88
8.5. Odpowiedzi na najczęstsze pytania 88

9. Charakterystyka wartości odżywczej produktów bezglutenowych – Beata Przygoda, Krystyna Iwanow, Irena Nadolna, Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik 99
9.1. Produkty naturalnie bezglutenowe  99
9.2. Produkty bezglutenowe wytwarzane przemysłowo 100
9.3. Omówienie sposobu przygotowania danych do tabel . 101
9.4. Tabele składu i wartości odżywczej produktów naturalnie bezglutenowych 107
9.5. Tabele składu i wartości odżywczej produktów bezglutenowych wytworzonych przemysłowo  156

Piśmiennictwo 169

10. Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów – Krystyna Iwanow 171

Skorowidz  178
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

25,00 zł

Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków

Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne ...
34,90 zł

Dieta sirt

Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produk...
25,00 zł

Bezglutenowe wariacje kulinarne

Sami przekonajcie się, że dieta bezglutenowa naprawdę może być smaczna; chleb wcale nie musi smakować jak wata, a bułki nie muszą być twarde jak kamienie. To idealna publikacja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezg...
49,00 zł

Prawo suplementów diety

Poradnik jest efektem wieloletnich praktycznych doświadczeń związanych z obsługą prawną podmiotów z obszaru suplementów diety i produktów pokrewnych. .. Prezentowane opracowanie zawiera kompleksową analizę zagadnień prawnych dotycz...
34,90 zł

Dieta oczyszczająca jelita

Jelita to skomplikowany i ważny układ mający w sposób naturalny stale chronić i uzdrawiać organizm. Przyczyn wszystkich spośród większości diagnozowanych obecnie dolegliwości można upatrywać w uszkodzonym i podrażnionym jelicie. A w przyp...
32,00 zł

Dieta doktora Franka

Dieta dr. Franka oparta jest na badaniach przeprowadzonych przez mój zespół badawczy i na ponad ćwierćwieczu mojego doświadczenia w leczeniu pacjentów obciążonych otyłością. Co wyróżnia tę dietę? Co sprawia, że jest skuteczn...
17,40 zł

Dieta antyreumatyczna

Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i prz...
24,90 zł

Jak schudnąć bez diety? Metoda Gabriela

Metoda Gabriela to ciesząca się niesłabnącą popularnością publikacja, dzięki której każdy ma szansę na zgubienie zbędnych kilogramów, bez wyrzeczeń, męki i katorżniczych diet. To nowatorskie podejście do odchudzania – rewolucyjny pl...
27,00 zł

Lecz się jedzeniem. Diety do zadań specjalnych

7 wiarygodnych metod żywieniowych, dzięki którym twój organizm odzyska zdrowie Sposób na: kłopoty trawienne * przewlekłe zmęczenie * zaburzenia hormonalne * przygnębienie * wysoki cholesterol * cukrzycę * problemy autoimmunologiczn...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!